Curry warzywne „sprzątanie lodówki”

Moje curry warzywne, Madras curry, powstało jako wynik sprzątania lodówki. Jest wegańskie i bezglutenowe, ale nie musi takie być. Bo do aromatycznego curry (czyli „składników w sosie”) możesz dodać wszytko to, co lubisz albo co zalega Ci w lodówce i trzeba to szybko przerobić, „zutylizować”. Rozmaite warzywa, resztki mrożonek, tofu, tempeh, grzyby, kawałek ryby lub mięsa (najlepiej drobiu, bo szybko się go przygotowuje), owoce morza, a nawet prawdziwe owoce – banany, mango, ananas, jabłko i co Ci tam w ręce wpadnie. Aby tylko składniki z grubsza pasowały do siebie – tu już trzeba uruchomić wyobraźnię. Wszelkie potrawy typu curry są doskonałe dla osób, którym bliska jest koncepcja zero waste i niemarnowania żywności. A jeśli do gotowania użyjesz doskonałej jakości past curry ze słoika – obojętne czy będzie to pasta pochodząca z kuchni indyjskiej, tajskiej czy innej – zawsze uzyskasz szybkie i satysfakcjonujące danie.

curry warzywne

Gotowe pasty curry ułatwiają i przyspieszają gotowanie

Mieszkam na wsi. W tym pięknym kawałku świata żyje się bardzo dobrze, ale w okolicznych sklepach nie wszystko da się kupić. Zwłaszcza egzotyczne gotowanie bywa utrudnione. Takie składniki, jak trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kaffir, pasta z tamaryndowca, natka kolendry, liście curry, wyszukane kiełki i wiele innych nie są mi obce, ale mogę je kupić tylko w wielkim mieście, w którym bywam rzadko. Na szczęście, bo miasto ma trochę zalet, ale jest męczące. Niedostatki w zaopatrzeniu nauczyły mnie korzystania z pewnych ułatwień, a mianowicie z gotowych past przyprawowych dostępnych w słoikach, a niekiedy też w saszetkach „na jeden raz”.

Madras curry

Dawniej wstydziłam się używania tych gotowców, wydawało mi się to trudno akceptowalnym pójściem na łatwiznę. Z czasem zaakceptowałam słoiki, bo zawierają przyprawy naprawdę wysokiej jakości. Nie będę tu proponować żadnej konkretnej firmy, zresztą – jest ich co najmniej kilka. Staram się wybierać mieszanki przypraw wytwarzane w kraju pochodzenia i zawsze analizuję skład przed zakupem. Czasem, z rzadka, zdarzają się wpadki, ale przeważnie znajduję produkty wysokiej jakości. Ostatnio widziałam w programie kulinarnym, że Jamie Oliver też używa takich past w swojej szybkiej kuchni. Może Jamie nie jest dla mnie ostateczną wyrocznią, ale skoro on nie obawia się używać past przyprawowych w kuchni, to Ty i ja też możemy z nich korzystać.

curry warzywne

Sprzątanie lodówki, czyli curry warzywne – potrawka w stylu indyjskim (porcja dla 4-6 osób)

Ja użyłam wymienionych poniżej składników, bo zalegały w lodówce po naszym powrocie z krótkiego pobytu nad Bałtykiem*. Ale skład potrawy można zmieniać niemal dowolnie. Staraj się tylko, by była harmonijna, kolorowa i ładnie wyglądała na talerzu. Mleko kokosowe możesz zastąpić gęstym jogurtem dodanym pod koniec gotowania.

*Przy okazji wspomnę, że po raz pierwszy w całym moim dotychczasowym życiu spędziłam kilka dni w Dąbkach. Znalezienie noclegu „na ostatnią chwilę” na czas długiego weekendu (bo nasz pobyt wypadł w okolicy Bożego Ciała) nie było łatwe, ale dzięki pomocy mojej Czytelniczki i teraz już Koleżanki skorzystałam z noclegu w Pokojach Lawendowych.

Pokoje Lawendowe
Tak wygląda „nasz” pokój, ładny, dobrze wyposażony i bardzo wygodny – zdjęcie pochodzi ze strony pensjonatu.

Lawendowe Pokoje to malutki, kameralny, nowy pensjonat z pięknymi, dobrze wyposażonymi pokojami, położony dość blisko morza. Prawie w centrum, a jednak na uboczu – dzięki czemu wszędzie jest blisko, ale nie przeszkadza hałas. Standard, wyposażenie i położenie to jedno, ale prawdziwą wartość dodaną tworzą Gospodarze. Bardzo mili i pomocni w każdej sytuacji. W ostatnim dniu naszego pobytu, gdy już naprawdę powinniśmy opuścić kwaterę, skończyło się na bardzo długich, serdecznych pogaduchach, wymianie przepisów i porad, a ostatecznie – na wspólnej kawie na tarasie. Oczywiście – nie oczekuj, że zawsze będą pogaduchy i kawa, bo zwykle trzeba przygotować pokój dla kolejnych gości i nie ma czasu na takie luksusy. Ale na pewno zawsze możesz liczyć na uśmiech i pomocną dłoń Gospodarzy.

warzywne curry

  • 2-3 łyżki oleju, ja użyłam kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 2 kalarepy
  • 3 spore ziemniaki
  • 4-5 marchewek
  • 3 kolorowe papryki (słodkie)
  • 2 nieduże cukinie
  • 2-4 łyżki pasty curry (użyłam Madras curry, która jest raczej łagodna w smaku)
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 szklanka wody
  • puszka mleka kokosowego
  • odrobina soli do smaku (dodawaj ostrożnie, bo pasta curry już zawiera sól)

składniki curry

Przygotowanie łatwego curry z warzyw

  1. Wszystkie składniki umyj i obierz, jeśli trzeba. Z papryki usuń pestki. Pokrój warzywa w dużą kostkę „na jeden kęs” (cebulę – nieco drobniej, ale bez siekania). Podczas krojenia rozdziel składniki według czasu gotowania. U mnie kalarepa, marchew i ziemniaki wylądowały w jednej misce, w drugiej – cukinia, a w trzeciej – papryka, bo gotuje się ją najkrócej. Szklanka groszku wciąż jeszcze przebywała w zamrażalniku.olej kokosowy
  2. W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojoną cebulę i podsmażaj przez chwilę do zmięknięcia cebuli. Dodaj pastę curry. U mnie – trzy pełne łyżki pasty, ale Madras curry jest łagodna, więc ryzyko przeholowania niewielkie. Uważaj jednak przy ostrych wersjach. Na wszelki wypadek zacznij od mniejszej ilości, najwyżej dodasz więcej już po spróbowaniu. Z czasem nabierzesz wprawy w przyprawianiu. Wymieszaj pastę z cebulą i podsmażaj do czasu, aż pasta uwolni zapach.
  3. Dodaj twarde warzywa, te które potrzebują najdłuższego czasu gotowania. Wymieszaj je z pastą, podsmażaj przez 3-4 minuty, a następnie wlej szklankę gorącej wody, przykryj rondel i zmniejsz płomień pod nim.
  4. Po 10 minutach duszenia potrawy dodaj cukinię, wymieszaj, przykryj i gotuj dalej.cukinia
  5. Po 5 minutach dodaj paprykę, a po kolejnych 5 – mrożony groszek. Gotuj pod przykryciem.
  6. Po kolejnych 5 minutach dodaj mleko kokosowe i wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Spróbuj, czy nie trzeba doprawić solą albo dodatkową porcją pasty curry lub innymi wybranymi przyprawami.
  7. Curry warzywne podawaj gorące.

Madras curry

Jak podawać curry warzywne?

Gotową potrawę możesz podać samą (jak na zdjęciach), z ryżem albo z chlebkami naan. W każdym wariancie curry smakuje wspaniale. Smacznego!

indyjskie curry

PS. Inne pomysły na przygotowanie curry znajdziesz poniżej:

Tempeh curry

Aloo gobi – sposób na kalafiora i ziemniaki

Bardzo zielone tajskie curry

Tajskie dyniowe curry

Tajskie curry z kukurydzą

Gulasz afrykański nie tylko dla weganina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *