Szybkie danie z łodygi brokuła (stir-fry)

Szybkie danie z łodygi brokuła po raz pierwszy zrobiłam już jakiś czas temu. Chciałam zużyć brokułowe resztki, które zostały mi po gotowaniu innych dań. Dawniej te łodygi przeznaczałam na kompost, co też nie jest wcale złym pomysłem. Ale nie tym razem, bo teraz postanowiłam usmażyć je w woku na sposób azjatycki. Okazało się, że danie jest bardzo smaczne i szybko się je przyrządza, więc na stałe weszło do kuchennego repertuaru. W praktyce wygląda to tak, że z różyczek robię jakąś tam dowolną potrawę. Ugotowane na parze i polane masłem klarowanym, duszone w winie albo sałatkę z makaronem i serem czy tajskie lub indyjskie curry. I po gotowaniu zwykle zostaje mi łodyga, którą warto przerobić na zupełnie nowe danie. Przy czym najlepiej byłoby mieć dwie brokułowe łodygi, bo dopiero wówczas naprawdę warto wziąć się do pracy.

szybkie danie z łodygi brokuła

Szybkie danie z łodygi brokuła – skład

Warzywa i dodatki:

  • niewielka cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 2 ząbki czosnku posiekane drobno
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 marchewka pokrojona w zapałkę
  • opcjonalnie – garstka grzybów mun pokrojonych w paski i namoczonych na pół godziny w ciepłej wodzie
  • 2 łodygi brokuła, obrane ze skóry i pokrojone w cienkie ćwierć-plasterki (zamiast jednej łodygi można użyć kawałek kalarepy)
  • garstka orzechów nerkowca

brokuł

Na sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego sosu)
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub delikatnego, słabego octu owocowego)
  • 1 łyżka mirinu lub półwytrawnego białego wina
  • pół łyżki płynnego miodu albo syropu z agawy
  • pół lub 1 łyżeczka sosu sriracha (użyta ilość zależy od tego, jak bardzo ostre dania lubisz)

Ponadto:

  • około 1 łyżeczki prażonego sezamu do posypania gotowej potrawy
  • olej do smażenia*
  • ryż lub chiński makaron do podania (lub makaron konjac)

brokuł

*Do smażenia w woku, w którym olej szybko osiąga wysoką temperaturę, najlepiej nadają się tłuszcze o wysokim punkcie dymienia. Uznaje się za takie następujące oleje (źródło):

  • słonecznikowy
  • rzepakowy
  • ryżowy
  • sezamowy
  • arachidowy
  • palmowy
  • sojowy

Ja do smażenia „chińszczyzny” używam najchętniej oleju arachidowego lub sezamowego (ale sezamowego surowego, a nie prażonego, który ma bardzo intensywny aromat i służy głównie do przyprawiania gotowych dań).

grzyby mun

Przygotowanie

Ważne jest, aby wszystkie składniki przygotować sobie zawczasu, bo stir fry, czyli szybkie smażenie i mieszanie w woku przebiega błyskawicznie i w czasie gotowania nie ma już czasu na szukanie brakujących ingrediencji. Więcej o tej technice przygotowania potraw możesz przeczytać na przykład tutaj.

  1. Wszystkie warzywa i grzyby przygotuj tak, jak podałam w spisie składników. Odcedź namoczone grzyby mun.
  2. Na niewielkiej suchej patelni upraż sezam. Odstaw na bok.
  3. Ugotuj ryż lub makaron do podania, ale szybkie danie z łodygi brokuła może być również przekąską, rodzajem sałatki. Wówczas ryż ani makaron nie będą potrzebne.szybkie danie z łodygi brokuła
  4. W miseczce wymieszaj składniki sosu i odstaw na bok.
  5. Rozgrzej wok lub dużą patelnię. Wlej około 2-3 łyżek wybranego oleju, a następnie dodaj cebulę, czosnek oraz imbir. Mieszaj nieustannie i smaż przez około 1 minutę.stir fry
  6. Do woka dodaj plasterki brokuła, paski marchewki i ewentualnie grzyby mun. Smaż, często mieszając, przez około 4-5 minut, a następnie dodaj orzechy i sos z miseczki.orzechy nerkowca
  7. Wymieszaj dokładnie i smaż przez kolejne 2 minuty, czyli do momentu, aż sos zgęstnieje.

szybkie danie z łodygi brokuła

Jak podawać szybkie danie z łodygi brokuła?

Gotowe danie rozdziel do dwóch miseczek z ryżem ugotowanym na sypko bez soli i na koniec posyp całość uprażonym sezamem. Możesz też podać tę potrawę z chińskim makaronem gotowanym lub smażonym. Ale równie dobrze sprawdzi się jako lekkie danie, rodzaj sałatki na ciepło lub na zimno. Na przykład włożone do pudełka, miseczki czy bento i zjedzone w pracy będzie wspaniałym urozmaiceniem codziennych posiłków, które często bywają dość monotonne.

szybkie danie z łodygi brokuła

Warto wspomnieć, że szybkie danie z łodygi brokuła jest wegańskie (jeśli pominiesz miód i użyjesz na przykład syropu z agawy) i bezglutenowe. A ponadto łatwe, szybkie, w duchu niemarnowania żywności, zero waste i na dodatek bardzo aromatyczne i smaczne. Spróbuj koniecznie, bo warto!

szybkie danie z łodygi brokuła

stir fry z łodygi brokuła

Przepis na stir fry z brokułowej łodygi dołącza do corocznej wiosennej akcji Gosi o nazwie „Zielono mi„. Bo chociaż danie jest brązowe za sprawą sosu sojowego, to jednak powstało z bardzo zielonej łodygi.

Zielono mi 2023

Na blogu znajdziesz również inne pomysły na szybko smażone dania w stylu azjatyckim, na przykład takie:

Cukinia smażona słodko-kwaśna

Chińska sałatka szparagowa

Ryż smażony – sprzątanie lodówki

2 thoughts on “Szybkie danie z łodygi brokuła (stir-fry)

    1. Ja akurat nie przepadam za brokułem na surowo, wolę kalafiora. Ale kisiłam łodygi i często używam do różnych zup lub curry. To dzisiejsze danie jest świetne na wypadek, gdy do czegoś potrzebuję tylko samych różyczek, gdzie łodyga nie bardzo pasuje. No i jest naprawdę pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *