Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na przygotowanie szparagów, których mam wielką obfitość. Jak już bowiem wspominałam na Facebooku – zrobiłam duży zakup szparagów prosto z plantacji, więc teraz mogę poszaleć. Nawiasem mówiąc – te szparagi są wspaniałe! Świeże i kruche, nigdy nie miałam lepszych do dyspozycji, więc i dania z nich są wyśmienite. Ta sałatka bardzo dobrze pasuje do ryżu i marynowanego tofu albo mięsa z patelni grillowej. Lub po prostu z grilla. Umownie nazwałam ją „chińską”, ale tak naprawdę pomysł na sposób przyprawienia i podania pochodzi po prostu z kuchni krajów Azji południowo-wschodniej. A konkretnie – od Hani-Kasi, która miała okazję podróżować po tych egzotycznych terenach, a ja przez Internet obserwowałam jej relacje.
Podobnie jak Hania-Kasia bardzo lubię dość krótko gotowane szparagi. Takie, które nie tracą jędrności, a nawet pewnej chrupkości. Nie są miękkie i ugotowane „na śmierć”, nie rozłażą się pod naciskiem widelca. Zachowują formę, naturalny aromat, smak i tę wyjątkową szparagową treść. Pyszności! Tym razem występują jako egzotycznie przyprawiona, chińska sałatka szparagowa.
Skład chińskiej sałatki szparagowej (porcja dla 4 normalnych osób albo dla 2, jeśli bardzo lubią szparagi)
Składniki podstawowe
- zielone szparagi – pół pęczka (250 g)*
- białe szparagi – pół pęczka (250 g)*
- po jednej łyżeczce białego i czarnego sezamu, a jeśli nie masz obu – użyj 2 łyżeczek jednego koloru
- sól i troszkę cukru do gotowania
*Można też użyć szparagów jednego koloru, czyli cały pęczek białych lub zielonych. Będzie równie smacznie!
Sos
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego, możesz też użyć dowolnego niezbyt mocnego domowego octu (klik)
- 1 łyżka cukru lub miodu – ja użyłam świeżego miodu z naszej pasieki
Chińska sałatka szparagowa – przygotowanie
- Połącz składniki sosu i podgrzej lekko w rondelku, aby cukier lub miód całkiem się rozpuścił, a składniki się połączyły. Odstaw na bok.
- Sezam upraż delikatnie na suchej patelni, mieszając. Odstaw na bok.
- Białe szparagi umyj i obierz, odcinając zdrewniałe końcówki.
- Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odłamać twarde i jasne, zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu).
- Oba rodzaje szparagów pokrój w 2-3-centymetrowe kawałki. Główki odłóż do oddzielnej miseczki.
- W garnku zagotuj niewielką ilość osolonej wody z odrobiną cukru, który zawsze dodaję do gotowania szparagów. Bo niewielki dodatek cukru wspaniale podkreśla i zaokrągla smak szparagów – więc chyba warto go dodać, prawda? Do wrzątku wrzuć białe i zielone szparagi (ale bez główek, które dodasz później). Gotuj szparagi przez 3 minuty, a następnie dodaj główki i gotuj przez kolejne 2 minuty. Na koniec odcedź na sicie i przelej zimną wodą.
- Osusz szparagi ręcznikiem kuchennym, zanim przystąpisz do ich wymieszania z sosem.
- Przestudzone i osuszone szparagi wymieszaj z przygotowanym sosem i uprażonym sezamem. Odstaw na kilka minut, zanim podasz na stół. W tym czasie pięknie zharmonizują się smaki sałatki.
Jak podawać szparagi na sposób azjatycki?
Oczywiście – jak zawsze, czyli najprościej, jak się da. Przede wszystkim – w temperaturze pokojowej. Nie gorące i nie z lodówki. Najlepiej z ugotowanym na sypko ryżem oraz jakąś surówką, kiszonką i dodatkiem białkowym. Ja wybrałam tofu marynowane, ale może być ryba, dowolne mięso czy owoce morza. Bo chińska sałatka szparagowa pasuje do wielu azjatyckich dań. Jest aromatyczna, pyszna i łatwa do przygotowania, a już szczególnie w sezonie szparagowym. Koniecznie musisz jej spróbować!
Smacznego!
A inne przepisy na rozmaite dania w azjatyckim klimacie znajdziesz tutaj: