Nasze ogrodowe ogórki owocują obficie, oprócz kiszenia na zimę i małosolniaczków powstaje więc letnia sałatka ziemniaczana z zielonym ogórkiem. Sałatka odpowiednia na lekką kolację, na grilla albo do pudełka śniadaniowego zwanego nowocześnie lunch-boxem. Sałatka bardzo smaczna, prosta i nieskomplikowana. Wystarczą ziemniaki (najlepiej młode, jak to latem), zielone ogórki, świeży koperek, czosnek i twarożek ziarnisty. To jak, robimy? Pewnie czekasz na przepis? Będzie, będzie!
Letnia sałatka ziemniaczana – składniki
- młode ziemniaki ugotowane w skórce – 500 g
- długi zielony ogórek sałatkowy – ok. 300 g
- 2-4 ząbki czosnku (zależnie od wielkości ząbków i upodobań konsumentów)
- opakowanie twarożku ziarnistego typu grani
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Letnia sałatka ziemniaczana – wykonanie
Ogórek wraz ze skórką pokroić w plasterki, posolić i odstawić na pół godziny, aż puści sok. Po upływie tego czasu odcedzić. Ziemniaki pokroić w pół- lub ćwierć-plasterki, zależnie od ich wielkości, połączyć z plasterkami ogórka. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę, świeżo mielony pieprz, posiekany koperek i twarożek ziarnisty. Ewentualnie jeszcze doprawić szczyptą soli. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny lub na noc, po czym zjeść ze smakiem i pożytkiem dla zdrowia.
Dlaczego warto jeść ogórki?
Wcześniej wspomniałam już, że ogórki ochładzają, relaksują i działają zasadotwórczo, są idealnym produktem na lato. Ale to nie wszystko!
- ogórki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, a także A, C i D
- nawilżają ciało i pomagają organizmowi wyeliminować toksyny, gdyż w 95% składają się z wody
- ze względu na niską zawartość kalorii a dużą – wody i błonnika, ogórki pomagają przy odchudzaniu i lepszym trawieniu, spożywane codziennie mogą stać się lekarstwem na przewlekłe zaparcia
- leczą cukrzycę – sok z ogórków zawiera hormony, które są niezbędne, aby trzustka wytwarzała insulinę
- normalizują poziom cholesterolu we krwi, bo sterole roślinne zawarte w ogórkach mogą pomóc obniżyć zły cholesterol
- regulują ciśnienie krwi, gdyż ogórki zawierają dużo potasu, magnezu i włókien błonnika, co sprawia, że następuje prawidłowa regulacja poziomu ciśnienia
- są doskonałym źródłem krzemu, przez co wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci, zmniejszają bóle artretyczne (poprzez wzmocnienie tkanki łącznej) oraz pomagają oczyścić ciało z aluminium
- uczestniczą w walce z nowotworami, bo ogórki zawierają lariciresinol, pinoresinol i secoisolariciresinol – te trzy lignany mają długą historię badań związanych z obniżonym ryzykiem zachorowania na wiele nowotworów, w tym raka sutka, raka jajnika, raka macicy i raka prostaty
Cóż, mam nadzieję, że ta lista każdego przekona do jedzenia ogórków. Takich zwyczajnych, skromnych, niepozornych ogórków. Smacznego!
Inne inspirujące pyszności ze świeżych ogórków znajdziesz na przykład tutaj:
mniam, brzmi smakowicie !
🙂