Cukinia w ostrej zalewie

Cukinia w ostrej zalewie to wynik eksperymentu, który podjęłam trochę z konieczności, a trochę z ciekawości – czy się da. Czy da się ponownie wykorzystać zalewę, która pozostaje w słoju po wyjedzeniu ostrych ogóreczków. A jaka mną powodowała konieczność? Wysyp owoców cukinii, które zastałam w ogrodzie zaraz po powrocie z kolejnego Zlotu Zielarskiego, tym razem w okolicach Ślęży. Na zlocie jak zwykle było wspaniale, a na wspólny stół znów przygotowałam ostre ogóreczki (tu jest przepis). Ogórki wszystkim smakowały, co bardzo cieszy kucharkę 🙂 Ale po wyjedzeniu warzyw została w słoju słodko-kwaśno-ostra zalewa. Nie nadaje się ona do zalania kolejnej porcji ogórków, bo jest już trochę rozwodniona ogórkowym sokiem. Wiem, że się nie nadaje, bo próbowałam kiedyś – efekt nie był zadowalający. Ale tak po prostu wylać tyle dobroci też nie potrafię, więc podjęłam eksperyment z cukinią. Udało się!

cukinia w ostrej zalewie

Cukinia w ostrej zalewie (najlepiej, gdy jest to zalewa z odzysku po ostrych ogóreczkach) – skład

  • 1 kg średnich cukinii, obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych (waga po obraniu)
  • łyżka soli kamiennej
  • 1-2 świeże ostre papryczki wraz z nasionami
  • pół główki czosnku (ząbki obrane i pokrojone w plasterki)
  • zalewa pozostała po ostrych ogóreczkach (lub przygotowana na świeżo, o czym piszę poniżej)

cukinia

Jeśli nie masz zlewy “z odzysku”, to przygotuj świeżą porcję:

  • 4 łyżki oleju o neutralnym smaku, a jeszcze lepiej – oliwy
  • szklanka dobrego, mocno kwaśnego octu jabłkowego (lub winnego, lub takiego, jaki masz, ale spirytusowego jednak nie polecam)
  • 1/2 kg cukru

Dodatkowo – dodaj do cukinii:

  • jeszcze pół główki czosnku, przygotowanego jak wyżej
  • 1-2 łyżeczki chili w płatkach lub w proszku

(Składniki zalewy zagotuj, gorącą zalej cukinię i pozostałe składniki).

cukinia na ostro

Cukinia w ostrej zalewie – przygotowanie

  1. Obrane cukinie pokrój w kawałki – ćwierć-krążki lub inne o podobnej wielkości. Włóż je do miski i posyp łyżką soli kamiennej. Zostaw na noc pod przykryciem z kuchennej ściereczki, bo muszki nie są nam potrzebne.cukinia
  2. Rano odlej z miski zebrany płyn. Przygotuj słoik odpowiedniej wielkości. Na dno wsyp krążki ostrej papryki i plasterki czosnku.cukinia w ostrej zalewie
  3. Włóż do słoja osączone kawałki cukinii.
  4. Zagotuj zalewę pozostałą po zjedzeniu ogórków (lub przygotuj świeżą) i gorącą zalej cukinię w słoiku, zamknij go. Nie wykorzystasz zapewne całej zalewy, ale to nic – zawsze możesz zrobić kolejną porcję pikantnej cukinii.pikantna cukinia
  5. Zostaw marynatę w spokoju na 24-36 godzin. Po tym czasie już możesz próbować. Jakie było moje pierwsze wrażenie? To jest po prostu pyszne! Nie mogłam oderwać się od słoja, choć degustacja nastąpiła niemal w środku nocy 😀

cukinia w ostrej zalewie

Nie mam pojęcia, czy cukinia w ostrej zalewie da się przechować dłużej. I – prawdę mówiąc – nie mam potrzeby jej przechowywania. Zawsze można podjąć próbę, np. krótko pasteryzując, choć są na cukinię do słoika inne sprawdzone sposoby (znajdziesz je tutaj, w części “przetwory”). To raczej przekąska na już, na szybko. Do obiadu, kolacji, a zwłaszcza na grilla. Spróbuj koniecznie!

cukinia w ostrej zalewie

Poniżej znajdziesz pierwotny przepis na ulubione przez większość zlotowiczów ostre ogóreczki. Pozostała od nich zalewa posłużyła mi do przyprawienia cukinii – takie modne i praktyczne zero waste, czyli – nie marnuję niczego 🙂

Ostre ogóreczki na Zlot Zielarski

ostre ogóreczki na zlot zielarski

Jestem pewna, że ten eksperymentalny pomysł na cukinię warto dodać do akcji:
Warzywa dyniowate 2019

cukinia w ostrej zalewie

10 thoughts on “Cukinia w ostrej zalewie

  1. Ja też nie lubię niczego marnować i też ciągle szukam przepisów “cukiniowych”. Zapisuję te propozycję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *