Wyjątkowy kompot z jabłek na zimę

Z naszych papierówek, które w tym roku pięknie obrodziły – oprócz opisanego już octu – robię jeszcze kompot z jabłek na zimę. Najlepszy kompot na zimę! Wyjątkowy kompot z papierówek… Zazwyczaj kompot z jabłek kojarzy nam się z obranymi ze skórki, pozbawionymi gniazd nasiennych i pokrojonymi na kawałki owocami ugotowanymi z wodą i cukrem. I słusznie, taki kompot jest pyszny! Smakuje każdemu i latem, i zimą. Może być wzbogacony cynamonem i goździkami, a także innymi przyprawami – jakie kto lubi. Tylko nie wolno go przesłodzić – najsmaczniejszy jest lekko kwaskowy i orzeźwiający. Jednak nie wszyscy wiedzą, że kompot z jabłek można przygotować także inaczej, a najlepiej do tego celu nadają się papierówki. Na pewno chcesz dowiedzieć się, jak zrobić taki pyszny kompot z papierówek! 🙂kompot z jabłek

Kompot z jabłek – na czym polega jego wyjątkowość?

Tak naprawdę, to nie tyle jest kompot z papierówek, ile papierówki w kompocie. Bierzemy bowiem duże słoiki (takie około 1 litra, moje mają 0,9 l) i napełniamy je całymi papierówkami. Jabłka nie mogą być obite, spady przeznaczamy na ocet albo mus jabłkowy. kompot z jabłek

Zerwane papierówki należy umyć i wraz ze skórką, ogonkiem i resztką okwiatu umieścić delikatnie, ale w miarę ciasno w słoikach. Im mniejsze, tym więcej da się upchnąć, większe zmieszczą się najwyżej 3 w słoiku. Do każdego słoja wsypujemy 2 łyżki cukru i zalewamy zwykłą wodą z kranu do pełna. Słoje zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania wody w kotle. Jabłka w słoikach powinny podczas pasteryzacji popękać.kompot z jabłek

Kompot z jabłek – smak lata zimą

Zimą sięgamy po słój z kompotem z papierówek zawsze wtedy, gdy chcemy przypomnieć sobie słodkie i gorące letnie dni. Płyn zwyczajnie wypijamy, a całe jabłuszko w nim zatopione zjadamy z apetytem – smakuje w sposób szczególny, zupełnie inaczej, niż jabłka w zwyczajnym kompocie. Podane w ładnym pucharku może nawet stać się eleganckim deserem! Taki kompot z jabłek sam w sobie jest pyszny, sprawdziłam to wielokrotnie. W tym roku postanowiłam jednak poszaleć i niektóre słoje wzbogacić dodatkiem przypraw.

kompot z jabłekSą to goździki, kora cynamonu i świeża mięta w różnych konfiguracjach. Zimą dowiemy się, który wariant spodoba nam się najbardziej, teraz jeszcze nie potrafię Ci polecić najsmaczniejszej wersji. Zresztą – to, co zasmakuje nam – niekoniecznie musi być najsmaczniejsze dla Ciebie, zachęcam więc do własnych testów. Jednak nawet bez dodatków warto przygotować kompot z jabłek z całymi papierówkami, bo smakuje wyjątkowo. Spróbuj koniecznie!kompot z jabłek

Przy okazji z jabłek, które nie zmieściły się w kompotowych słoikach nastawiłam jeszcze ocet, tym razem wzbogacony dodatkiem czarnej porzeczki. Pachnie pięknie…kompot z jabłek

A tak pięknie papierówka wyglądała wiosną:

kompot z jabłek

Róbmy przetwory 2016
Róbmy przetwory! 2016

Powiązane wpisy

4 thoughts on “Wyjątkowy kompot z jabłek na zimę

  1. Fantastyczny pomysł na wypełnienie słoika! Począwszy od jego wizualnych aspektach np. na prezent dla kogoś 🙂
    Poprzez doznania smakowe i zdrowotne, bo nic nie jest zdrowsze od czegoś domowego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *