Kotlety z cukinii

Dziś kotlety z cukinii – pyszne, wegańskie i bezglutenowe (pod warunkiem, że użyjesz bezglutenowej bułki tartej). Moje cukinie zrobiły sobie teraz przerwę w owocowaniu (są na krzaczkach malutkie owoce, na które trzeba będzie poczekać). Tym razem przerabiam więc karton cukinii, który dostałam od sąsiadów. Oni nie są w stanie jej przejeść, zapewne z powodu braku pomysłów na cukinię (których mnóstwo znajdziesz tutaj) i czasu na jej przerabianie. Wzięłam ją chętnie, żeby się nie zmarnowała i teraz robię kolejne porcje keczupu (wersje pikantne i łagodne) oraz inne nowe cuda, o których napiszę niebawem. Sąsiadom odwdzięczę się kilkoma słoikami różnych cukiniowych przetworów 🙂

kotlety z cukinii

Ich cukinie są już nieco przerośnięte, z nasionami w środku i skórką, którą trzeba obrać. Na keczup (i inne nowe pomysły) nadają się więc idealnie! Pośród nich zaplątał się jednak jeden wyjątkowy owoc z miękką skórką, której nie trzeba zdejmować – idealnie nadawał się na pyszne kotlety z cukinii. Więc przygotowałam je i dzielę się z Tobą przepisem.

kotlet z cukinii

Wegańskie kotlety z cukinii – skład (na około 7 sztuk)

  • jedna średnia cukinia ze skórką, ale bez gniazd nasiennych – 400 g po oczyszczeniu
  • pół łyżeczki soli
  • jedna mała cebula, posiekana drobniutko
  • ząbek czosnku obrany z łusek i posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • jedna marchewka, obrana i starta na dużych oczkach tarki
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej, przepłukanej wrzątkiem na sicie
  • szklanka bulionu (może być bulion z obierek albo z bulionetki lub dowolny inny wywar warzywny)
  • 4 łyżki tartej bułki plus trochę do obtaczania kotlecików (może to być produkt bezglutenowy)
  • trochę posiekanych łodyżek zielonego koperku
  • garść suszonego majeranku
  • świeżo mielony pieprz oraz sól do smaku
  • olej do smażenia

cukinia

Kotleciki z cukinii – przygotowanie

  1. Cukinię ze skórką, ale pozbawioną nasion zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do miski i posyp połową łyżeczki soli, by puściła sok.
  2. Do garnka włóż przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną i startą marchew, zalej wszystko gorącym bulionem, przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Wyłącz palnik, zdejmij pokrywkę i przestudź kaszę.
  3. Posoloną cukinię odciśnij dokładnie z soku. Do miski z cukinią dodaj cebulkę i czosnek, nieco przestudzoną kaszę jaglaną z marchewką, 4 łyżki bułki tartej i wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie, najlepiej dłonią. Sprawdź, czy masa jest wystarczająco słona – ja musiałam dodać jeszcze pół łyżeczki soli, by moje kotlety z cukinii były dobrze przyprawione.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej do smażenia. Łyżką nabieraj porcje masy, formuj płaskie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  5. Smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru.

kotlety z cukinii

Gotowe kotlety z cukinii

Podawaj tak, jak wszystkie inne kotlety – są idealne do obiadu czy na kolację. Najlepiej smakują z porcją kiszonki, surówki lub jarzynki z gotowanych warzyw – u mnie tym razem były to pyszne buraczki, na które przepis znajdziesz tutaj. Kotleciki mają dobrą, zwartą konsystencję i nie rozpadają się na patelni podczas smażenia. Choć oczywiście trzeba je ostrożnie przewracać na drugą stronę – to nie jest mięso, które samo z siebie trzyma formę. Bardzo dobrze smakują również po przestygnięciu, czyli na zimno. Fajne na kanapkę – po pokrojeniu w plasterki. Mniam!

bezglutenowy kotlet z cukinii

Przepis dołącza do akcji:

Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019

kotlet z cukinii

8 thoughts on “Kotlety z cukinii

  1. Uwielbiam wszystko co z cukinii, a że u nas rośnie znakomicie to pomysłów na jej wykorzystanie nigdy dość. Fajny przepis choć ja pewnie jaglankę powinnam zastąpić inną kaszą to i tak pewnie będą świetne.

    1. Jaglanka ma tę zaletę, że świetnie skleja składniki i łączy w jedną całość. Być może użycie innej kaszy nie da takiego efektu i kotleciki będą się rozpadać? Nie wiem, sama jestem ciekawa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *