Jabłka w cieście

Przedstawiam kolejny mój ulubiony smak dzieciństwa – jabłka w cieście. Jak przez mgłę pamiętam, że mama smażyła je dość często (powiedzmy raz na 2-3 tygodnie) na obiad lub ciepłą kolację. Jako dziecko potrafiłam zjeść zupełnie nieprawdopodobne ilości tych placków. Mama, stojąc przy kuchence i smażąc kolejne porcje, prawie omdlewała ze zmęczenia, a my jadłyśmy i jadłyśmy 😀 Młodsza siostra nieco wcześniej odpadała z gry, a mnie ciągle było mało. Jest to więc zdecydowanie mój „comfort food”, wspomnienie dzieciństwa, które ogrzewa moje wewnętrzne dziecko. I które wraz z Mamą odeszło na zawsze… Nie jest to najzdrowsze jedzenie, bo smażone i dość tłuste, ale czasem (raczej rzadko!) trzeba sprawić sobie przyjemność i przypomnieć smaki dzieciństwa. Wciąż uwielbiam jabłka w cieście, choć teraz to ja stoję nad patelnią.

jabłka w cieście

Ciasto do przygotowania tych pysznych placków jest bardzo podobne do zwyczajnego ciasta naleśnikowego. Jednak do smażenia naleśników musisz mieć ciasto lekkie, dość płynne, by z łatwością mogło rozlać się na rozgrzanej patelni i utworzyć cienki placek, czyli naleśnik. Do smażenia jabłek w cieście potrzebujesz bardziej gęstego ciasta, trzeba więc użyć nieco więcej mąki. Takie gęste ciasto naleśnikowe nie nadaje się do smażenia naleśników, ale za to nie spływa z jabłkowych plasterków, więc idealnie nadaje się na jabłka w cieście.

jabłka w cieście

Jabłka w cieście – skład (porcja dla 4 głodnych osób)

  • 2 jajka
  • pół litra mleka (czyli 2 szklanki) – tradycyjnie jest to mleko krowie, ale można zastąpić je roślinnym
  • 1/3 łyżeczki soli
  • płaska łyżka cukru
  • 2 łyżki płynnego tłuszczu – użyłam oleju z pestek winogron
  • 2 szklanki białej mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 8-10 dużych jabłek, najlepsze są lekko kwaśne, jak reneta, antonówka itp.
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie – zwykły cukier lub cukier puder do posypania

jabłka w cieście

Przygotowanie placków

  1. Wszystkie składniki ciasta – jajka, mleko, sól, cukier, 2 łyżki tłuszczu i mąkę wymieszaj bardzo dokładnie. Ja zwykle używam miksera albo Speedcooka, ale zdarzało mi się mieszać składniki trzepaczką w misce, a nawet w butelce po wodzie mineralnej, którą potrząsałam jak shakerem do drinków. To było w warunkach polowo-biwakowych 🙂plastry jabłek
  2. Jabłka umyj, obierz ze skórki i nożykiem lub specjalnym narzędziem wytnij gniazda nasienne. Możesz też usunąć gniazda już po pokrojeniu jabłek w plasterki grubości około 0,5 centymetra. Jeśli chcesz, możesz nastawić domowy ocet z obierek, bo ocet zawsze się przyda.*jabłka w cieście
  3. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia. Powinien pokrywać dno kilkumilimetrową warstwą, ale nie będziemy smażyć placków w głębokim tłuszczu. Plastry jabłek maczaj kolejno w cieście i od razu układaj na gorącej patelni.smażenie jabłek w cieście
  4. Smaż z obu stron na lekko rumiany kolor. Po zdjęciu z patelni warto placki ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ale nie łudźmy się – jabłka w cieście i tak będą tłuste i tuczące 😀smażenie placków
  5. Usmażone placuszki układaj na dużym talerzu i ciepłe podaj na stół.

jabłka w cieście

*Jak zrobić ocet z jabłkowych obierek? Recepturę i sposób przygotowania znajdziesz tutaj:

Ocet jabłkowy z obierek i mus z rozmarynem

Jak podawać jabłka w cieście?

Tak samo, jak wszystkie pyszne dania z dzieciństwa, czyli z czasów, gdy nikt nie liczył kalorii, nie unikał glutenu, cukru ani tłuszczu. Przecież to ma być comfort food, więc od czasu do czasu zjedz te placki bez wyrzutów sumienia. Ja oprószyłam je mgiełką cukru pudru, bo tak naprawdę nie potrzebują więcej słodyczy. Smacznego!

jabłka w cieście

PS. Przepraszam Cię, bo teraz będzie bardzo, bardzo osobiście. Wahałam się nawet, czy to wypada, czy jest odpowiednie. Ale co tam, to przecież mój blog, moje miejsce w sieci, a ja jestem prawdziwym człowiekiem, który ma uczucia i normalne życie. A to życie czasem bywa trudne, więc potraktuj mnie łagodnie… Dzisiejszy wpis przygotowałam prawie rok temu, ale pisanie zajęło tak wiele czasu, że w końcu pora już była nieodpowiednia do publikacji. Więc pomyślałam – niech poczeka na kolejną wczesną jesień. I oto nastała kolejna jesień, a ten wpis okazał się być bardziej wspomnieniowy niż zazwyczaj. Bo przepisem na jabłka w cieście, smak dzieciństwa, żegnam moją ukochaną Mamę, która odeszła od nas niedawno. Wróciła do źródła, stała się znów młodą dziewczyną, którą w istocie była przez całe długie życie, tańczącą i śpiewającą, szczęśliwą i wolną od wszelkich doczesnych trosk i utrapień… Dziękuję Ci Mamo. Za wszystko.

jabłka

Poniżej znajdziesz niektóre smakołyki i przetwory z jabłek, których nauczyła mnie moja Mama. Bo Ona niestrudzenie przygotowywała każdego roku po 500-600 słoików z różnościami. To od Niej nauczyłam się podstaw kiszenia, marynowania, smażenia konfitur i powideł, pasteryzowania i tyndalizacji. Później już tylko wynajdywałam i sama tworzyłam nowe przepisy i sposoby zamykania różnych cudowności w słoikach. Jednak gdyby nie przetwory mojej Mamy, to pewnie nie byłoby tego bloga w jego obecnym kształcie.

Szarlotka mojej mamy

Kompot z papierówek na 3 sposoby

Mus jabłkowy najprostszy

Gładki mus jabłkowy na 2 sposoby

Lekki torcik na Dzień Babci – pyszny!

Wyjątkowy kompot z jabłek na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *