Grzyby w pomidorach to łatwiejsza i tańsza alternatywa dla grzybów z papryką, na które przepis podawałam już wcześniej. Bo grzybki z papryką i pomidorami, czyli grzyby po cygańsku to wersja bogatsza, luksusowa. Pyszna, ale nie zawsze mamy dostęp do świeżej papryki. Po naszym ostatnim grzybobraniu przygotowałam się niby należycie – kupiłam cztery piękne, duże czerwone papryki. Ale w czasie czyszczenia grzybów okazało się, że takich połamanych, pokruszonych i mokrych po deszczu okazów mam tak dużo, że będę musiała przygotować podwójną porcję cygańskich grzybków. Zamiast więc zmniejszać ilość strąków papryki w całej ilości przetwarzanych grzybów, jedną porcję postanowiłam przygotować bez niej. I wiesz co? To też jest pyszne, choć smakuje nieco inaczej.
Takie grzyby są doskonałą alternatywą dla osób, które nie lubią papryki albo jej nie mają. Albo może są na nią uczulone. Pozostałe składniki tej marynaty pewnie każdy ma w domu – cebula, ocet (oczywiście najlepiej jabłkowy lub winny), cukier, sól, koncentrat pomidorowy. A jeśli nawet nie masz tych składników w kuchennej szafce, to łatwo je kupisz w każdym sklepie, nawet nocnym. Na stacji benzynowej nie sprawdzałam, ale na dobrze zaopatrzonych – kto wie, może da się też kupić jakiś ocet i koncentrat z pomidorów?
Grzyby w pomidorach – skład
- pokrojone leśne grzyby (mniej więcej zawartość jednego durszlaka, czyli około 1,5 kg świeżych grzybów), ugotowane przez 10 minut w wodzie z solą
- 1 szklanka oliwy lub oleju
- 4 spore cebule, pokrojone w drobną kostkę
Na zalewę:
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek cukru (kopiastych)
- 10 łyżek octu jabłkowego (można dodać trochę więcej, do smaku, a w ostateczności zastąpić octem spirytusowym – ale spirytusowego proponuję użyć najwyżej 4-5 łyżek, żeby nie wyszło za kwaśne)
- opcjonalnie – 2 łyżki słodkiej, suszonej, mielonej papryki
- 400 g koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Grzyby w pomidorach – wykonanie
- Do dużego garnka wlej oliwę/olej. Dodaj pokrojoną cebulę, gotuj przez 10 minut.
- Dołóż ugotowane, pokrojone w kawałki grzyby, gotuj wszystko przez kolejne 10 minut. Tym razem, późną jesienią, udało się zebrać tylko podgrzybki, ale właśnie one idealnie nadają się na grzyby po cygańsku.
- W osobnym naczyniu przygotuj zalewę. Czyli wszystkie składniki umieść w rondlu, wymieszaj i zagotuj.
- Gorącą zalewę wlej do garnka z cebulą i grzybami. Gotuj wszystko jeszcze przez 10 minut. Trzeba mieszać i uważać, bo może się przypalić.
- Grzyby w pomidorach przełóż do wyparzonych słoików, gorące zakręcaj. Poddaj 15-30 minutowej pasteryzacji (zależnie od wielkości słoików) w kąpieli wodnej lub w piekarniku nagrzanym do około 130 stopni. W razie potrzeby więcej o procesie pasteryzacji możesz przeczytać tutaj.