Ciasto drożdżowe najprostsze i pyszne!

Ciasto drożdżowe przygotowuję od wielu lat, na różne sposoby i w różnych wariantach. Czy to będzie chałka, czy prosty placek drożdżowy, czy wielkanocna drożdżowa baba, którą uwielbiam, czy ciasto na poznańskie pyzy, czyli drożdżowe kluski gotowane na parze, czy wreszcie pączki lub racuchy. Uwielbiam ciasto drożdżowe! Dziś przedstawiam wariant ciasta bardzo łatwy do przygotowania, taki, który zawsze się udaje. Na początek zaczyn drożdżowy dojrzewa przez noc w lodówce, trzeba więc przystąpić do przygotowania ciasta na dzień przed pieczeniem.ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości

Kiedyś, w dawnych czasach, nie udawały mi się drożdżowe wypieki. Brakowało mi cierpliwości, poganiałam je, często zbyt wcześnie wstawiałam do piekarnika. Bo przecież w piecu wyrośnie! Nie, w gorącym piekarniku już nie wyrośnie. Do rozgrzanego pieca wolno wstawić tylko w pełni wyrośnięte ciasto drożdżowe. Jeśli tego nie zrobimy – upiecze nam się twardy i zbity gniot 😉 U mnie wszystko się zmieniło, gdy przestałam się spieszyć i poganiać ciasto. Ono naprawdę musi mieć spokój i czas na wyrastanie.ciasto drożdżowe

Siła drożdży bywa różna. To przecież żywe stworzenia, warto o tym pamiętać! Czasem ciasto bardzo szybko “rusza” i cały proces wyrastania trwa krótko, ale nie jest to regułą. Do drożdżowego ciasta trzeba od czasu do czasu zaglądać i oceniać postępy wyrastania, które niekiedy może się znacznie przedłużyć. Gdy wreszcie ja sama dojrzałam do tego, by pozwolić ciastu na drożdżach wyrosnąć i dojrzeć – stał się cud. Nagle zaczęły mi się “udawać” drożdżowe placki, babki, chałki i chleby.ciasto drożdżowe

Dziś pokazuję bardzo, bardzo prosty sposób na przygotowanie placka drożdżowego, najlepiej z owocami. U mnie to śliwki węgierki, które jeszcze jesienią ułożyłam w słojach i zapasteryzowałam bez cukru. Możesz też użyć świeżych czy mrożonych śliwek bądź innych owoców, które masz ochotę ułożyć na drożdżowym placku. To jest bardzo “wyrozumiałe” ciasto, uda się każdemu, nawet niecierpliwym cukiernikom. Taki niecodzienny sposób przygotowania placka drożdżowego pochodzi od cioci Helenki, dobrej znajomej mojej mamy.ciasto drożdżowe

Na domowe ciasto drożdżowe potrzebne będą (zaczyn):

  • 50 g świeżych drożdży (pół standardowej kostki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub torebka cukru wanilinowego
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne, jeśli unikasz zwierzęcego)
  • 1 szklanka oleju o neutralnym smaku – ja użyłam oleju z pestek winogron

ciasto drożdżowe

Zaczyn drożdżowy nie wymaga od Ciebie wiele pracy, musisz tylko przygotować go na dzień przed pieczeniem i przechować przez noc w lodówce. W tym celu pokrusz świeże drożdże do sporego naczynia. Ja użyłam słoja o pojemności 1 litra. Na drożdże wsyp cukier, dodaj pastę lub cukier waniliowy, wbij całe jajka, a następnie wlej mleko i olej. Nie mieszaj! Naczynie przykryj i odstaw na noc do lodówki.

ciasto drożdżowe

Następnego dnia, po wyjęciu z lodówki, ten drożdżowy zaczyn wygląda tak:

Mając już zaczyn, weź jeszcze:

  • 500 g mąki (użyłam standardowo jasnej orkiszowej, ale może być i pszenna, jeśli jadasz pszenicę)
  • pół łyżeczki soli

Zaczyn dodaj do mąki z solą. Wymieszaj i zagnieć ciasto mikserem (lub ręcznie), aż składniki ładnie się połączą. Ciasto jest dość rzadkie i tak ma być. Pozostaw w misce do lekkiego wyrośnięcia, na kilkanaście minut. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąble, możesz wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, ale pamiętaj – nie poganiaj go! Czas trwania kolejnych faz zależy od żywotności drożdży. Poukładaj na cieście wybrane owoce świeże, konserwowane lub mrożone, a gdy ponownie trochę podrośnie (trwa to zazwyczaj około pół godziny) – całość ciasta z owocami posyp kruszonką.ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe – kruszonka:

  • 100 g rozpuszczonego, ostudzonego masła, może być masło klarowane
  • 100 g cukru
  • wanilia/cukier wanilinowy
  • mała szczypta soli
  • 175 g mąki orkiszowej (lub pszennej, najlepiej krupczatki)

ciasto drożdżowe

Składniki kruszonki wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rozetrzyj palcami na grudki. Kruszonką posyp ciasto drożdżowe i jeszcze na chwilę pozostaw do wyrośnięcia. Blachę z plackiem wstaw do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę 175 stopni, grzanie góra i dół. Piecz przez około 30-40 minut od momentu rozgrzania się piekarnika (warto sprawdzić patyczkiem). Wystudź (babcie zawsze ostrzegały, że od ciepłego ciasta drożdżowego może rozboleć brzuch) i zjadaj ze smakiem oraz częstuj rodzinę i gości zwabionych cudownym zapachem do Twojej kuchni 😉ciasto drożdżowe

Co do moich doświadczeń z ciastem drożdżowym – nie jestem mistrzynią wypiekania bułek, ale z czasem i to się zmieni. Nie miałam po prostu zbyt wielu okazji do treningu 😀 Ale poniżej znajdziesz przepis na mój najprostszy chleb, który zawsze się udaje – na drożdżach – w nim również kluczową rolę odgrywa czas.

Łatwy chleb na drożdżach

ciasto drożdżowe

Powiązane wpisy

6 thoughts on “Ciasto drożdżowe najprostsze i pyszne!

  1. przepysznosci juz zjedzone – fakt ze trzeba do tego leniwego ciasta cierpliwosci – ale pierwszy raz w zyciu zrobilam ciasto drozdzowe – no moze nie , kiedys udaly mi sie takie poldrozdzowe rogaliki

    1. Cieszę się, że Ci smakowało i że Ci się udało. Ale już zjedzone? Mam nadzieję, że kogoś poczęstowałaś?????

  2. Jestem z tych, co drożdżowego nie robią z powodu braku cierpliwości właśnie. Znaczy robiłam, drożdżowe z jagodami, ale ciasto było tak wysokie, jak wysokie są jagody… Owoce oczywista. Jakiś centymetr w najwyższym miejscu. A ponieważ jagody sami zrywaliśmy, żal mi ich było i więcej za drożdżowe ciasto się nie brałam.
    Ale obiecuję, że spróbuję ten właśnie przepis. Może w końcu i ja dojrzałam do pieczenia drożdżowego ciasta?
    Pozdrawiam hajduczku!

    1. Próbuj, Krysiu, uda Ci się na pewno. Nie znam nikogo, kto piekł według tego przepisu i komu by się to nie udało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *