Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy

Przepis na gołąbki bieszczadzkie znam z jakiejś starej gazety czy książki, nie pamiętam już skąd. Takie gołąbki robię niekiedy od wielu, wielu lat. Nie wiem, jak bardzo bieszczadzki jest pomysł na faszerowanie liści kapusty porządnie przyprawioną masą z ugotowanych ziemniaków. Umówmy się, że Bieszczady w nazwie gołąbków symbolizują niezbyt wystawną kuchnię. W tych rejonach mieszkali ludzie, którym się nie przelewało, ale bieda i zaradność pozwoliły skomponować wiele smacznych, choć tanich i prostych potraw.gołąbki bieszczadzkie

Zazwyczaj gołąbki nadziewa się mięsem z dodatkiem ryżu lub kaszy, co jednak zrobić, gdy nie mamy mięsa, bo nas na nie nie stać? Albo od ostatniego świniobicia, zwykle wielkanocnego, minęło już sporo czasu, więc spiżarka świeci pustkami – nie ma mięsa, kiełbas, boczku. Do następnego uboju – na Gody – jeszcze trochę daleko, a tu jesień. Spore zapasy kapusty i ziemniaków. Zaradna gospodyni poradzi sobie w tych okolicznościach i nadzieje liście kapusty – ziemniakami!gołąbki bieszczadzkie

Gołąbki bieszczadzkie – skład:

  • biała kapusta (zależnie od wielkości – 1 lub 2 główki)
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • 150 g mąki orkiszowej lub pszennej (można użyć zamiast niej skrobi ziemniaczanej, wówczas gołąbki będą bezglutenowe)
  • 2 jajka
  • olej do natłuszczenia formy do zapiekania
  • 1-2 szklanki bulionu (do zapiekania)
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa, ewentualnie wrotycz
  • opcjonalnie – bryndza (miałam niecałe dwie 80-gramowe kostki i chciałam je zużyć)

gołąbki bieszczadzkie

Gołąbki bieszczadzkie – wykonanie:

  1. Najpierw trzeba obgotować kapustę w dużym garnku z wodą przez 10-15 minut, a następnie ostrożnie zdjąć zmiękczone zewnętrzne liście w całości. Niektóre się uszkodzą, ale to nic – one także się przydadzą. W razie potrzeby można podgotować kapustę jeszcze raz po zdjęciu części liści. Z pozostałych, małych kapustek warto zrobić krężałki.
  2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do dużej miski.
  3. Cebule obrać, posiekać i poddusić na złoto na maśle klarowanym lub oleju.gołąbki bieszczadzkie
  4. Włączyć piekarnik, aby zdążył się rozgrzać do 200 stopni.
  5. Do miski z ziemniakami dodać cebulę, jajka i mąkę (lub skrobię ziemniaczaną) oraz ewentualnie bryndzę. Masę wymieszać dokładnie i przyprawić sporą ilością mielonego pieprzu, szczyptą tartej gałki muszkatołowej, garstką suszonego majeranku i solą. Powinna być przyprawiona dość pikantnie, aby gołąbki nie wyszły mdłe w smaku. Ja swoje ziemniaki wzbogaciłam jeszcze niewielkim dodatkiem ziela wrotyczu, który kiedyś tak dobrze skomponował się z kotletami ziemniaczanymi i tu również pięknie dopełnił smak. Nie jest to jednak konieczny dodatek.gołąbki bieszczadzkie
  6. Z każdego liścia należy ściąć gruby nerw, a następnie ułożyć na nim (na liściu, nie na nerwie 😉 ) 1-2 łyżki nadzienia ziemniaczanego. Zwinąć zgrabne gołąbki (zaginając boki liścia do środka) i ułożyć je w posmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania.gołąbki bieszczadzkie
  7. Gołąbki zalać dość mocno osolonym bulionem (kapusta nie jest słona, musi wchłonąć sól z bulionu) i przykryć uszkodzonymi liśćmi kapusty, aby ochronić gołąbki przed przypaleniem w piekarniku. Piec 30-40 minut.gołąbki bieszczadzkie
  8. Przed podaniem na stół zdjąć wierzchnie spalone liście.

gołąbki bieszczadzkie

Tak brzydko mogłyby wyglądać gołąbki bieszczadzkie, gdybyśmy nie przykryli ich liśćmi.

Gołąbki bieszczadzkie (z bryndzą lub bez niej) są bardzo smaczną, choć prostą i tanią potrawą. Można do nich podać sos, ja lubię grzybowy. Jeśli użyjemy skrobi ziemniaczanej, otrzymamy danie bezglutenowe. Gołąbki mogą być jedną z potraw wigilijnych, zwłaszcza podane z sosem grzybowym. Smacznego!gołąbki bieszczadzkie

Przepis dodaję do akcji Gosi oraz Badylarki.
Ziemniak i Spółka
Wytrawne potrawy wigilijne 2.

Wytrawne potrawy wigilijne 2016

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *