Kotleciki z risotto z młodą pokrzywą

Kotleciki z risotto powstają u nas wtedy, gdy z poprzedniego obiadu zostanie niezjedzone risotto. Czyli – prawie zawsze, bo jakoś trudno mi perfekcyjnie dobrać ilość potrawy do ilości biesiadników. Ale nigdy mnie ten nadmiar nie martwi, bo wiem, że dzięki niemu mam już pomysł na obiad na następny dzień. Oczywiście do ich wykonania trzeba mieć najpierw dobre risotto, ale myślę, że z tym każdy poradzi sobie we własnym zakresie (o tym, jak zrobić risotto, pisałam tutaj). Takie kotleciki z risotto dają wiele możliwości doprawienia, trzeba tylko puścić wodze fantazji. Tym razem do masy dodałam sporą ilość młodej pokrzywy i tak powstał pyszny obiad dla naszej dwójki.kotleciki z risotto

Zimą, gdy nie ma łatwo dostępnych świeżych zielonych liści (a one najlepiej sprawdzają się jako dodatek w kotlecikach), dorzucam czasem łyżkę pesto albo kawałek pokrojonej w kosteczkę papryki świeżej lub grillowanej. Lub tylko łyżkę posiekanej natki pietruszki. I też wychodzi z tego bardzo smaczne danie! Ale obecnie miłościwie nam panująca wiosna daje tyle możliwości, że koniecznie trzeba je wykorzystać. Zrywać dzikie i hodowlane rośliny – pokrzywę, mniszek, szpinak. I dodawać do wszystkich potraw, do których mogłyby pasować. Zamiast pryskać pokrzywy środkiem chwastobójczym – zjedzmy je! W ubiegłym roku pokazywałam, ile różnych przetworów można zrobić z pokrzyw – znajdziesz tam sposoby na syrop, susz, ocet, macerat olejowy, nalewkę i sok. Napisałam też, za co ceniona jest pokrzywa. Zapraszam do przeczytania tego wpisu, znajdziesz tam wiele cennych informacji! Ale możemy też po prostu zjadać świeże listki na co dzień.kotleciki z risotto

Kotleciki z risotto z pokrzywą – skład

  • około 500 g przestudzonego, najlepiej wczorajszego risotto
  • białko z jednego jaja
  • duża garść świeżej pokrzywy
  • 2 ząbki czosnku
  • sporo pieprzu i trochę soli do smaku
  • dwie garście bułki tartej + trochę do obtaczania kotlecików

Kotleciki z risotto z młodą pokrzywą – wykonanie

  1. Zimne risotto – może być dowolne, nasze było z mieszanką warzywną – umieść w misce, dodaj białko jaja i przyprawy.kotleciki z risotto
  2. Świeżą, młodą pokrzywę pokrój, umieść na sitku i przelej wrzątkiem, odciśnij nadmiar wody. W ten sposób znacznie zmniejszy się jej objętość i lepiej połączy się z risottem.kotleciki z risotto
  3. Dodaj odsączoną pokrzywę i czosnek do miski z risottem, dorzuć ze dwie garście bułki tartej i wymieszaj wszystko dokładnie.kotleciki z risotto
  4. Konsystencja powinna zrobić się dość zwarta, ale nie sucha.kotleciki z risotto
  5. Nabieraj łyżką porcje masy, formuj dłońmi kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na patelni z olejem, podgrzewanej na niewielkim płomieniu, z obu stron na rumiano.

kotleciki z risotto

Obecność pokrzyw jest w kotlecikach wyczuwalna, ale nie dominująca. Widać ją i czuć smak, ale to miła odmiana. I ta świadomość, że jemy coś tak zdrowego – bezcenna!

pokrzywaPodawaj z surówką, ewentualnie z jakimś sosem, ale smaczne są i bez niego. Na naszych talerzach obok kotlecików pojawiły się warzywa z mieszanej kiszonki, które do dziś zachowały chrupkość i bardzo przyjemny kwaskowy smak. I wielokolorową urodę 🙂kotleciki z risottoPrzepis na kotleciki z młodą pokrzywą dołączam do akcji:
Czas na Pokrzywy!

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *