Risotto z botwinką

Dzisiejsze risotto z botwinką powstało z inspiracji pysznym daniem, którego miałam okazję próbować jeszcze w maju. Wtedy bowiem wybraliśmy się na weekend do Międzyzdrojów i Świnoujścia. I właśnie w Świnoujściu poszukiwania wegetariańskiego jedzonka (to nie było łatwe zadanie!) zaowocowały wizytą w pewnej trattorii. Już sama nazwa knajpki (trattoria) wskazuje, że powinniśmy się spodziewać dobrego, lecz niezbyt drogiego włoskiego jedzenia. Nasze oczekiwania zostały spełnione. Trójka wegetarian pożywiła się naprawdę smacznie. I w dodatku każdy mógł spróbować innego dania, hurra! To niespotykany luksus, wierz mi. Bo jakikolwiek wybór różnych dań raczej rzadko nam się zdarza, zwłaszcza w sezonie nad morzem. Zwykle kończy się na sałatce greckiej albo frytkach z piwem, ewentualnie ruskich pierogach. Nuda, proszę państwa, potworna nuda. I choć może nie umrze się z głodu, to jednak trudno o inspirację.

risotto z botwinką

Risotto buraczane w Świnoujściu

A tymczasem w Świnoujściu trafiła nam się taka trattoria, która oprócz dań rybnych i mięsnych oferuje całkiem zacny wybór wegetariański. Weganie niech tam nie idą, nie jest to raczej miejsce dla nich. My wybraliśmy z karty trzy naprawdę smaczne dania (było ich więcej, ale to już raczej sałatki i pizza). Spaghetti z zielonym bazyliowym pesto i karczochami. Ravioli z truflami podane z palonym masłem. Risotto z buraków z kozim serem. Mniam, wszystko było naprawdę pyszne i takie niezwyczajne, a nawet odrobinę wykwintne 🙂

botwinka

Buraczane risotto wybrałam ja. Jego obecność w karcie tak bardzo mnie zaintrygowała, że koniecznie musiałam spróbować. Risotto con barbabietole e formaggio di capra. Bardzo smaczne, hm, trzeba zapamiętać ten smak 🙂 I w dodatku jak pięknie podane! Byłam bardzo głodna, więc nie ma fotki, wybacz. W zamian pozostało przyjemne wspomnienie smaku i konsystencji dania. I teraz właśnie próbuję je odtworzyć, choć nieco przerobione, bo nie z burakami, a z botwinką. Uważam, że na początku lata takie risotto z botwinką o wiele lepiej się sprawdza, niż ugotowane ze starymi burakami. Zimą to się zmieni.

risotto z burakami

Risotto z botwinką – skład (porcja dla 4 osób jako danie główne)

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • 1-2 pęczki botwinki, zależnie od wielkości pęczka (lubię dużo warzyw w daniu, więc wykorzystałam 2 pęczki)
  • 300 g ryżu do risotto (np. arborio lub carnaroli)
  • nieco ponad 1 litr bulionu warzywnego (często używam bulionu z obierek, bo ma mocny smak)
  • 100 ml wytrawnego wina (zwykle używam białego, ale w tym daniu można wypróbować dodatek czerwonego)
  • łyżka świeżego masła
  • sól i mielony pieprz do smaku
  • świeży twarożek kozi, np. roladka – 200 g
  • odrobina pecorino romano do posypania gotowego dania (można zastąpić innym twardym serem o wyrazistym smaku)

kozi twarożek

Jak przygotować risotto z botwinką

  1. Bulion zagotuj i pozostaw w rondlu na najmniejszym ogniu, ponieważ musi być gorący przez cały czas.
  2. Oliwę rozgrzej w dużym rondlu i uduś na niej posiekaną cebulę (ok. 4-5 minut), nie dopuszczając do zrumienienia.
  3. Botwinkę umyj porządnie i pokrój drobno (bez obierania korzonków ze skórki, bo jest młoda i miękka). Wszystko posiekaj – buraczki, łodyżki i liście. Z tym, że liście najlepiej odłóż na bok, dodasz je do potrawy dopiero pod koniec gotowania.risotto z botwiną
  4. Rozdrobnione korzenie i łodyżki buraków dodaj do rondla z podduszoną cebulą i smaż – mieszając – przez 2-3 minuty. Teraz dodaj opłukany ryż arborio, carnaroli albo inny odpowiedni na risotto.. Całość podsmażaj jeszcze przez 2 minutki, ciągle mieszając.ryż arborio
  5. Dodaj 2 chochelki wrzącego bulionu i gotuj na średnim ogniu, regularnie mieszając danie drewnianą łyżką. Za każdym razem, gdy ryż wchłonie już większość płynu, dolej kolejną chochlę wywaru i dalej gotuj, mieszając od czasu do czasu. Przy dodawaniu ostatniej porcji bulionu wrzuć do rondla także pokrojone liście.
  6. Po wyczerpaniu bulionu, dolewanego stopniowo do garnka z ryżem (co powinno zająć około 15 minut), do risotto dodaj wino. Tym razem użyłam czerwonego wytrawnego, co okazało się być strzałem w dziesiątkę. Znów gotuj tak długo, aż cały płyn zostanie wchłonięty.risotto z botwinką
  7. Wyłącz palnik. Teraz dodaj rozdrobniony z grubsza kozi twarożek, ponownie wymieszaj risotto z botwinką. Dodaj pokrojone na kawałki masło i mieszaj potrawę tak długo, aż tłuszcz i serek się rozpuszczą. Na koniec dopraw jeszcze potrawę pieprzem i solą. Przykryj garnek – risotto zawsze musi odpocząć 2-3 minuty przed podaniem na stół.risotto z kozim serem
  8. Gotową potrawę wyłóż na talerze i posyp odrobiną startego pecorino romano (to twardy owczy ser o charakterze nieco podobnym do parmiggiano regiano). Moim zdaniem sprawdza się tutaj doskonale – owczy ser o wiele lepiej pasuje do dania z twarożkiem kozim, niż najlepszy nawet ser z krowiego mleka.

risotto z botwinką

Jak podać risotto z botwinką

Oczywiście – z górą sałaty. Bez niej nie ma obiadu w śródziemnomorskim stylu. Jak przyrządzić dobrą sałatę? To proste, ale pewnie wkrótce znajdziesz wpis na blogu na ten temat. Bo bez sałaty nie istnieje kuchnia śródziemnomorska (w tym włoska). Podobnie bez zielonych liści nie istnieje zdrowe żywienie. One są niemal najważniejsze, cała reszta to zaledwie smakowity dodatek 🙂

risotto z botwinką

Jaka ma być konsystencja dania? Risotto z botwinką nie powinno być zbyt rzadkie – to nie jest zupa, nie ma pływać. Nie może być też zanadto zwarte i gęste – zbyt suche risotto “staje w gardle” i nie daje przyjemności z jedzenia. Złoty środek jest jak zwykle najlepszy. Czasem trzeba dodać trochę więcej bulionu, a innym razem nie dodawać całego płynu, który został podany w prezentacji składników. Czuwaj nad konsystencją, ja nie zrobię tego za Ciebie 😀 Smacznego!

risotto z burakami

Przepis z radością dodaję do buraczanej akcji:

A poniżej znajdziesz inne pyszne pomysły na botwinkę (o burakach będzie innym razem):

Botwinka z patelni (z podagrycznikiem!)

botwinka z patelni

Kiszenie botwiny

kiszenie botwiny

Kefir z grzybka tybetańskiego i co dalej

chłodnik z botwinki

risotto buraczkowe

2 thoughts on “Risotto z botwinką

  1. No gdyby ktoś mi podał takie risotto (np. Ty :-), tobym je zeżarła z mety (chociaż jest niemal jedenasta, ale wygląda tak apetycznie…). Twoje opisy są doskonałe, bardzo przejrzyste, dokładne, bardzo się cieszę, że Cię spotkałam w sieci 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *