Placki z cukinii

Przepisów na placki z cukinii jest w sieci całe mnóstwo, ja też przygotowuję je na rozmaite sposoby. Czasem na ostro, czasem z serem, czasem na słodko albo z orientalnymi przyprawami. Tę recepturę znalazłam na blogu Emilii i spodobała mi się od razu. Są to placki z cukinii z libańskim rodowodem, a że lubimy kuchnię Bliskiego Wschodu, to i placuszki bardzo nam zasmakowały. Choć oczywiście przerobiłam nieco przepis, dostosowując go do naszych upodobań 🙂Placki z cukinii

Placki z cukinii – składniki na porcję dla 2-3 głodnych osób

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki (dałam orkiszową, ale myślę, że jakaś mąka bezglutenowa lub mieszanka też dobrze się sprawdzi)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • mała szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • 350 g  młodej cukinii
  • garść natki pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • mały pęczek szczypiorku
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sos jogurtowo-czosnkowy do podania

Placki z cukiniiPlacki z cukinii

Placki z cukinii – sposób przygotowania:

  1. Cebulę, czosnek i zioła drobno posiekać. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z ziołami, czosnkiem i cebulką.
  2. Mąkę zmieszać z solą, proszkiem do pieczenia, papryką, kolendrą i kminem rzymskim.
  3. Jajka ubić lekko trzepaczką, dodać do nich mąkę z dodatkami i dokładnie wymieszać.
  4. Do mieszaniny mąki z jajkami dodać cukinię z ziołami i ponownie wymieszać.
  5. Na dużej patelni rozgrzać olej i na gorący nakładać łyżką ciasto. Smażyć placuszki z obu stron na rumiano.
  6. Podawać gorące z sosem czosnkowym (gęsty jogurt wymieszany z kilkoma ząbkami czosnku i z solą).

Ja podałam placuszki na obiad wraz z grillowanym serem halloumi, sosem jogurtowo-czosnkowym i sałatką z pomidorów. Wyszło pysznie!Placki z cukinii

Urodzaj cukinii

Cukinię, zioła i pomidory zebrałam w naszym ogrodzie – ekologiczne, świeże, pełne aromatu. Z takich składników nietrudno przyrządzić pyszne danie, a najlepsze są proste, nieskomplikowane posiłki. W przypadku dzisiejszych placuszków nie bez znaczenia jest też możliwość zagospodarowania cukinii, której wysyp zaskakuje nas każdego lata. Ale sposobów na nadmiar cukinii znam już wiele, poniżej znajdziesz niektóre z nich. Do przeczytania wkrótce!

Keczup z cukinii

Grillowana cukinia na zimę

Dżem z cukinii

Placki z cukinii

Pyszne wyszły te placki, spróbuj koniecznie!

Przepis dołącza do akcji “Kuchnia Bliskiego Wschodu”.

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016

2 thoughts on “Placki z cukinii

  1. Po takim opisie i zdjeciach tylko biec do domu i robic placki. Niezle zglodnialam , dobrze, za za chwile koncze prace 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *