Placki serowe z truskawkami

Szczyt sezonu truskawkowego nieuchronnie dobiega końca, więc na pożegnanie i otarcie łez postanowiłam pokazać Ci moje ulubione placki serowe z truskawkami. Niemal rzutem na taśmę, ledwie zdążyłam… Ich przygotowanie nie jest trudne, więc każdy chętny podoła temu zadaniu 🙂 Trzeba mieć oczywiście truskawki i twarożek homogenizowany, ale wejście w posiadanie truskawek nie jest zbyt trudne w czerwcu i z początkiem lipca. Mogą być z ogrodu lub balkonowych doniczek – takie truskawki są najlepsze. Bez oprysków, zbytnich nawozów, dojrzewają sobie naturalnie w cieple promieni słonecznych. Najlepsze polskie truskawki! U nas już najostatniejsze resztki ogrodowe.

placki serowe z truskawkami

Jeśli jednak nie masz możliwości uprawiania własnych krzaczków – to nic straconego. Nadal możesz usmażyć pyszne placki serowe z truskawkami. Nawet nie musisz kupować jakiejś wielkiej ilości owoców, bo na każdy placuszek użyjesz najwyżej jednej lub dwóch. Tyle zaledwie wystarczy, by wyczarować pyszne placki truskawkowe na śniadanie, podwieczorek albo słodką kolację.

truskawki

Przygotowując placki z truskawkami inspirowałam się przepisem na uproszczoną wersję małdrzyków z książeczki Małgorzaty Musierowicz “Łasuch literacki”. Placuszki z książki są bez truskawek, ale od czego mamy wyobraźnię? Takie placki bardzo łatwo poddają się wszelkim modyfikacjom, zachęcam Cię więc do eksperymentowania z dodatkami. Jak zawsze 🙂

przepis na małdrzyki

Placki serowe z truskawkami – skład

  • opakowanie twarożku homogenizowanego (200 g)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (opcjonalnie, ja zamiast niego dodałam małą łyżeczkę pasty z wanilii madagaskarskiej)
  • 2 łyżki stopionego masła lub oleju
  • 1 i 1/3 szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 700) lub pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki (placków usmażyłam 16, łatwo obliczysz potrzebną ilość owoców)
  • odrobina oleju do natłuszczenia patelni przed smażeniem (naprawdę odrobina, to ma być tylko cienka powłoka tłuszczu na początku smażenia każdej partii, później już nie trzeba dodawać oleju)

placki z truskawkami

Placuszki z truskawkami – przygotowanie

  1. W misce wymieszaj twarożek homogenizowany, jajka, cukier, wanilię i rozpuszczone masło lub olej. Najlepiej do tego celu nadaje się rózga, trzepaczka lub inne podobne narzędzie.
  2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj łyżką do połączenia składników.
  3. Rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką (teflonowa, granitowa itp) spryskaj olejem. Wykładaj łyżką placki i rozpłaszczaj je nieco na patelni – na każdy placek jedna łyżka ciasta będzie w sam raz. Placki serowe z truskawkami nie muszą być wielkie, a rosną podczas smażenia. Zachowaj więc odstępy! Smaż placki na średnim ogniu, po upływie około 1,5 minuty wciśnij w każdy placuszek po kilka grubszych plasterków truskawek. Gdy tylko spód placków się mocno zrumieni – przełóż je na drugą stronę i dosmażaj jeszcze przez 1-2 minuty – do zrumienienia.
  4. Przed smażeniem kolejnej porcji placków warto znów delikatnie spryskać patelnię olejem – bo po co ciasto ma się przypalać?

placki twarogowe

Jak podawać placki z truskawkami?

Usmażone placki możesz podać oprószone cukrem pudrem – w tej postaci smakują chyba najlepiej. Dla wzmocnienia truskawkowego smaku możesz polać placki na talerzu musem ze zmiksowanych truskawek z miodem – to naprawdę pyszny sposób na ich podanie! Możesz je też polać płynnym miodem, miodkiem mniszkowym (pisałam o nim tutaj), syropem klonowym lub dowolnym innym syropem. Bo jednak na słodko truskawkowe placuszki smakują najlepiej.

placuszki serowe z truskawkamiplacki seroweplacki truskawkowe

U mnie sezon na truskawki już się kończy, może jednak Ty masz jeszcze sporo truskawek i zechcesz zrobić z nich inne cuda? Zachęcam! Oto one:

Ocet truskawkowy

ocet truskawkowy

Kwas truskawkowy, czyli pyszna lemoniada

kwas truskawkowy

Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

dżem truskawkowy

Lemoniada truskawkowa i kefir wodny

lemoniada truskawkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *