Ocet truskawkowy

Każdego roku w pełni sezonu przygotowuję ocet truskawkowy. Dawniej bez dodatków, a w tym roku jest to również ocet ze świeżą miętą. Cudownie orzeźwiający ocet na lato. Do picia z wodą jak najlepsza lemoniada, ale i do sałatek jest doskonały. Truskawki dają octowi pachnący latem aromat. Mięta dodaje odczucie chłodu i orzeźwienia. Połączenie truskawek i mięty w jednym occie jest wspaniałym wynalazkiem Octowego Lileusza, którego nie zachwycił sam ocet truskawkowy. Mnie on zadowala – jest doskonałym, łagodnym w smaku i aromatycznym dodatkiem do wszelkich sałatek. Więc ocet truskawkowy bez mięty też warto zrobić.

ocet truskawkowy

Ocet truskawkowy bez dodatków – skład

  • świeże, dojrzałe truskawki, nie muszą to być najpiękniejsze okazy
  • woda z filtra albo przegotowana i wystudzona
  • cukier (lub miód)

ocet z truskawek

Przygotowanie najprostszego octu z truskawek

  1. Truskawki opłucz, obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Włóż owoce do słoika/słoja odpowiedniej wielkości. Powinny go luźno wypełnić najwyżej w połowie, a najlepiej w 1/3. Nie dawaj więcej owoców, bo truskawki często buzują podczas wytwarzania octu i salwują się ucieczką z naczynia. Mogą spowodować zalanie kuchni i całkiem spore straty 😀 To oczywiście nie musi się zdarzyć, bo wiele zależy od panujących temperatur i innych warunków, warto jednak przygotować się na tę ewentualność. Słój z octem trzeba postawić na tacy albo nawet w misce, bo lepiej być gotowym na wszelkie “awarie”.fermentacja octu
  2. W osobnym naczyniu przygotuj wodę z cukrem – 4 kopiaste łyżki na każdy litr wody. Cukier można zastąpić miodem, ale ja uważam, że nie warto karmić bakterii cudownym produktem pracy pszczół. Drobnoustroje wytwarzające ocet i tak potraktują miód jak zwykłą pożywkę z glukozy i fruktozy. Te same cukry proste zawiera sacharoza, czyli nasz tani, najzwyklejszy biały cukier. Bakterie przerobią całą słodycz na kwas octowy, czy więc warto poświęcić temu celowi doskonały miód? Nie warto! On i tak nie będzie już obecny w gotowym occie. Ja tam wolę wykorzystać miód do innych celów, w których lepiej się sprawdzi. Na przykład do wspaniałego oxymelu (klik), podnoszącego odporność jesienią i zimą. A do produkcji octu używam zwykłego cukru.ocet truskawkowy
  3. Syropem zalej owoce umieszczone w słoju. Płynu ma być nieco więcej, niż wskazuje poziom owoców. Nie napełniaj słoika za bardzo, bo nastaw może uciec podczas burzliwej fermentacji! Zabezpiecz ręcznikiem papierowym lub szmatką i gumką, żeby do octu nie dostały się muszki.

ocet truskawkowy

Ocet truskawkowy nastawiony – i co dalej?

Dalsze kroki w procesie przygotowaniu octu – mieszanie, cedzenie, dojrzewanie, klarowanie – opisałam między innymi w poście o doskonałym, ekskluzywnym occie malinowym – tutaj. Tu działają te same reguły, bo ocet truskawkowy robi się tak samo. Gotowy ocet nie ma bardzo intensywnej barwy, ale zdecydowanie wyczuwa się w nim aromat truskawek. Jest więc idealny do komponowania rozmaitych napojów oraz przyprawiania sałatek.

ocet z truskawek

Ale gdy Lila, prawdziwa octowa mistrzyni, poddała mi myśl o dodaniu świeżej mięty do octu z truskawek – uległam pokusie. Prawda, że brzmi to obiecująco?

Ocet truskawkowy z miętą

Składniki są takie same, wzbogacone jedynie o dodatek świeżej mięty. Szczegółowy opis znajdziesz tutaj, u Lili.

ocet truskawkowy z miętą

Ocet truskawkowy z miętą – skład (tak z grubsza)

  • truskawki
  • świeża mięta
  • cukier (lub miód – z zastrzeżeniem opisanym powyżej)
  • woda przegotowana i wystudzona lub woda z filtra odwróconej osmozy

Wykonanie:

Truskawki częściowo zmiksuj (można pominąć ten krok, ale Lilka bardzo poleca użycie takiego miksu w occie, więc próbuję, bo ufam jej doświadczeniu). Dodaj też pokrojone truskawki. I wodę z cukrem (lub miodem). Cukru powinno być około 4 kopiastych łyżek na każdy litr płynu wykorzystanego do przygotowania octu. Jako płyn rozumiem i wodę, i zmiksowane truskawki. Nie ma tu więc dokładnej receptury, spodziewaj się raczej ogólnych wskazówek 🙂

ocet z miętą

Do nastawu dodaj dowolną ilość świeżej mięty. Im więcej, tym bardziej orzeźwiający uzyskasz smak octu. Idealny na upalne lato! Oczywiście – wszystkie składniki należy umieścić w dużym słoju i przykryć szmatką lub papierowym ręcznikiem kuchennym, zabezpieczonym gumką. Nie wolno napełniać słoika “aż po czubek”. Najwyżej w połowie, bo fermentujące truskawki lubią uciekać ze słoja. Poziom w słoiku podnosi się bardzo szybko, czasem więc trzeba mieszać ocet co godzinę – oczywiście w fazie burzliwej fermentacji. Zaglądaj więc i mieszaj, intensywnie napowietrzając nastaw. Warto dodać choć kawałek matki octowej albo kilka łyżek dobrego, niepasteryzowanego octu. To pozwoli prawidłowo ukierunkować fermentację. I ogólnie trzymaj się wytycznych z tego wpisu.

ocet truskawkowy z miętą

Jak dawkować taki orzeźwiający ocet (oczywiście – gdy już będzie gotowy)? Dodaj 1-2 łyżki octu do szklanki zimnej wody. Ja popijam taki kwaśny, ale jeśli wolisz słodsze napoje – dodaj łyżeczkę miodu i wymieszaj. Gotowe!

I to już wszystko, co miałam do napisania na temat octu z truskawek. Próbuj, testuj, eksperymentuj – pamiętaj, sukces trzymasz we własnych dłoniach. Powodzenia!

fermentacja octu

Buzuje!

ocet truskawkowy z miętą

Po tygodniu fermentacja jest już o wiele spokojniejsza. Niewielkie bąbelki powoli wędrują ku górze:

 

Obecność mięty w occie z truskawek skłania mnie do udziału w akcjach:

Do słoików na zimę
Orzeźwiające desery, koktajle i napoje

Danie pachnące ziołami 6.

orzeźwiający ocet na upały

2 thoughts on “Ocet truskawkowy

  1. No rzeczywiście, ja już mam ten sukces w swoich dłoniach 🙂 Twoje słowa otuchy Hajduczku są w stanie każdego zmotywować. Jesteś niezwykle pozytywną osobą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *