Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Przedstawiam Ci  mój ulubiony od lat sposób na dżem truskawkowy. Bo tak w ogóle to nie przepadam za przetworzonymi truskawkami, kocham je na surowo. Nie lubię jogurtu truskawkowego ani lodów (no chyba, że jest to sorbet). Nie przepadam za dżemem z truskawek, więc tylko taki domowy i z pysznymi dodatkami mnie zadowala. Moje najmilsze wspomnienie z dzieciństwa podpowiada nagrzane słońcem, aromatyczne truskawki maczane w świeżym, płynnym miodzie. Najlepiej takim prosto z pasieki. To mój smak dzieciństwa, cudowna oznaka poczucia bezpieczeństwa i komfortu, które tak potrzebne są dzieciom.

dżem truskawkowy

Wciąż jeszcze każdego roku udaje mi się odtworzyć ten wspaniały smak dzięki truskawkom z ogródka i płynnemu miodowi prosto z ula. Polecam Ci, to naprawdę niezapomniane połączenie smaków – świeża, pachnąca truskawka nadziana na widelec, zanurzona w płynnym miodzie i szybko wędrująca do ust, by miód nie kapał na stół. To jest tak pyszne, że wprost nie da się opisać!

dżem truskawkowy

Nowoczesne truskawki

W ogrodzie rodziców zawsze rosły truskawki, często także na plantacji – pamiętam wielkie 4-hektarowe pole, z perspektywy dziecka niemal bezkresne, a na nim nieskończoną ilość krzaczków truskawek, oblepionych owocami. Nazwy uprawianych przez mojego tatę odmian pamiętam do dziś, choć minęło wiele lat. Teraz to pewnie nazwy dawno zapomniane, bo truskawki wciąż podlegają rozmaitym modyfikacjom, służącym rzekomej “lepszości”. Cóż, takie czasy. Chcemy owoców odpornych na choroby, suszę, nadmierne opady i bardzo, bardzo słodkich. Przy okazji truskawki tracą swój niepowtarzalny aromat, ale dla producentów to sprawa drugo- albo i trzecio-planowa. Teraz najbardziej liczy się popyt i sprzedaż, a nie zdrowie i smak.

dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Ale dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu możesz przygotować nawet z mniej aromatycznych owoców. Takich nowoczesnych, niepsujących się. Nawet takich, które kupisz w markecie. Niekiedy bywają mało aromatyczne, ale dodatek bzowych kwiatków bardzo dobrze maskuje ten niedobór. Dzięki temu przygotujesz niezwykle smaczny dżemik – idealny do świeżej bułki czy rogalika, fantastyczny do naleśników. Ja posmarowałam nim chałkę, smak niezapomniany. Oczywiście – im bardziej aromatycznych truskawek użyjesz, tym smaczniejszy uzyskasz dżem, więc warto się postarać i znaleźć naprawdę dobre truskawki. Najlepsze!

truskawki na dżem

Dżem truskawkowy z kwiatami bzu – składniki

  • 1500 g truskawek (waga po odszypułkowaniu)
  • 250 g cukru żelującego (użyłam cukru 2:1)
  • 1 bardzo dojrzały banan (żeby nie powiedzieć – przejrzały, ma być bardzo miękki i słodki)
  • kwiatki z kilku baldachów kwiatów czarnego bzu (im więcej, tym bardziej aromatyczny dżem powstanie) – może jeszcze kwitną u Ciebie?

Kwiatki bzu starałam się w miarę dokładnie oddzielić od szypułek, tu i tam zostały tylko najcieńsze łodyżki. One nie przeszkadzają, ich smak nie będzie wyczuwalny w gotowym dżemie.

kwiaty bzu czarnego

Przygotowanie dżemu z truskawek i kwiatów bzu

  1. Truskawki (opłukane i odszypułkowane) pokrój w kostkę i umieść w odpowiednio dużym rondlu. Posyp cukrem żelującym, przykryj (by nie dostały się muszki) i pozostaw na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.cukier żelujący
  2. Zawartość rondla podgrzewaj, dodając pokrojonego drobniutko banana oraz sporą ilość kwiatków czarnego bzu (odciętych nożyczkami od szypułek). Ile ma być tych kwiatów? Tyle, ile lubisz, ja miałam dwie garści 🙂 A jeśli bez już przekwitł, to trudno, zrobisz dżem truskawkowy bez kwiatów. Też będzie pyszny!dżem truskawkowy z kwiatami bzu
  3. Gotuj dżem na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Na koniec rozlej go do wysterylizowanych (wrzątkiem lub w piekarniku) słoiczków, zakręcaj od razu. Nie musisz odwracać ich dnem do góry (choć możesz), wystarczy przykryć słoiki kocem, by stygły powoli. Nie trzeba dodatkowo ich pasteryzować.

dżem z truskawek

Idąc za radą dobrej znajomej – do następnej porcji mojego ulubionego dżemu z truskawek dodam kilka goździków. Ale to dopiero w przyszłym roku, bo teraz nie znajdę już kwitnącego bzu, przepadło… Przygotowałam dżem tak jak co roku, a wkrótce potem wpadłam na fejsbukowy wpis Lili o jej dżemie z kwiatami bzu i goździkami. Nie próbowałam nigdy takiego zestawienia, jestem więc bardzo ciekawa smaku. Znając Lilkę – to będzie jeszcze bardziej pyszne!

Zrób sobie taki aromatyczny dżem, którego na pewno nie kupisz w sklepie, bardzo polecam. Smacznego!

dżem z truskawek i kwiatów bzu

A może zainteresują Cię inne sposoby na użycie kwiatów bzu czarnego? Trwa teraz sezon na nie (no, bardziej może końcówka sezonu, ale za rok te przepisy znów się przydadzą). Wybrane receptury znajdziesz tutaj:

Czarny bez dla zdrowia i smaku – kwiaty

syrop z kwiatów czarnego bzu

Nalewka bzowa – etap pierwszy

nalewka z kwiatów czarnego bzu

Racuszki z kwiatów bzu czarnego

racuszki z kwiatów bzu czarnego

Po boską konfiturę truskawkową z dzikim bzem możesz też zajrzeć tutaj, do Gosi. Gorąco polecam!

Ze względu na bzowy dodatek w dżemie – chyba warto dodać przepis do akcji:

Do słoików na zimę
Jadalne kwiaty w mojej kuchni

dżem truskawkowy

2 thoughts on “Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

  1. Achhh… piękny post! U Ciebie Hajduczku jest zawsze obficie, przesmacznie, pięknie i interesująco inaczej 🙂 Szkoda, bo u mnie bez już przekwitł, ale w przyszłym roku wrócę 🙂 Ja, z braku czasu i miłości do spędzania czasu w kuchni, przygotowuję dżemy w Thermomixie i niskosłodzone. Na THX można także dostosować każdy przepis. Pozdrawiam ciepło Pola 🙂

    1. To ten przepis byłby dla Ciebie w sam raz, bo jest niskosłodzony i łatwo przerobić go na Thermomix.
      Pozdrawiam (nie wiem, czy gorące pozdrowienia wypada przesyłać podczas upałów, może więc wyjątkowo niech będą to pozdrowienia lodowate 😀 )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *