Marmolada pomarańczowa z czerwonych owoców

Gdy tylko odkryłam możliwość zakupu ekologicznych sycylijskich cytrusów, o czym pisałam tutaj (klik), zapragnęłam zrobić z nich dżem – to właśnie opisana dziś marmolada pomarańczowa z czerwonych pomarańczy. Pyszna, pyszna, wyjątkowa!!! Bardzo angielska i włoska równocześnie. Wspaniała na kontynentalne śniadanie – ze świeżą bułeczką, bagietką czy croissantem.marmolada pomarańczowa

I może nie uwierzycie, ale rogalik z pomarańczową (lub inną pyszną) marmoladą to jedno z ulubionych śniadań mojego męża. Dawniej nie lubił jeść śniadania na słodko. Wszystko zmieniło się podczas naszej wycieczki przed kilku laty. We Francji nagle okazało się, że świeża bagietka lub croissant z dobrym dżemem oraz spora porcja kawy daje siłę i energię do działania – czyli chodzenia i oglądania zabytków i ciekawostek – na cały dzień. Śniadanie na słodko? Tak, to możliwe nawet dla wielkiego z pozoru zwolennika wędliny, jajecznicy lub ewentualnie owsianki o poranku.marmolada pomarańczowa

Sycylijskie pomarańcze Moro

W tym roku po raz kolejny przystąpiłam do wyprodukowania pomarańczowej marmolady. Właśnie, pomarańcze… Naszą ulubioną odmianą jest soczyste Moro, o którym można przeczytać, że to “najbardziej czerwona, wręcz krwista, rubinowa odmiana zawierająca dużą ilość antocyjanów.
– kształt i wielkość: najmniejsza wśród czerwonych pomarańczy.
– skórka: pomarańczowa o wyraźnym jasnoczerwonym „rumieńcu”
– miąższ i kolor: bardzo soczysty, zbity o intensywnym kolorze czerwonym, krwistym, rubinowym, taki również jest kolor soku
– smak i aromat: bardzo intensywny i aromatyczny słodkawy smak o wyczuwalnej nucie malin lub jagód i goryczki
– pestki: nie ma lub niewiele
– czas dojrzewania i zbiorów: styczeń, luty
– czas przechowywania: pomarańcza pozostaje świeża i soczysta bardzo długo jeśli jest przechowywana w odpowiednio niskiej temperaturze, w miejscu suchym pod warunkiem, że skórka nie posiada mechanicznych uszkodzeń.”  

marmolada pomarańczowa
InCampagna

I to wszystko prawda, sycylijskie pomarańcze i cytryny bardzo dobrze przechowują się w naszej chłodnej zimą spiżarni. W odpowiedniej chwili mogę przystąpić do działania. Przygotowując mój pomarańczowy dżem, korzystałam z tego przepisu. Marmolada jest naprawdę wspaniała!

marmolada pomarańczowa
InCampagna

Marmolada pomarańczowa z pomarańczy Moro – składniki

  • 2400 g  czerwonych pomarańczy (wraz ze skórką)
  • 3 l wody
  • 1,5 kg cukru

marmolada pomarańczowa

Marmolada pomarańczowa – wykonanie

  1. Pomarańcze umyj dokładnie. Jeśli nie masz dostępu do ekologicznych owoców, wówczas bardzo porządnie je wyszoruj (a nawet umyj płynem do mycia naczyń), a następnie sparz wrzątkiem. Umieść owoce w dużym garnku i zalej 3 litrami wody.
  2. Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia, zmniejsz ognień, pokrywką przykryj garnek i gotuj pomarańcze przez 1 godzinę, do miękkości.
  3. Po tym czasie wyjmij je z wody i pozostaw do ostygnięcia. Z wody po pomarańczach pozostaw 1,5 litra, resztę wylej (tę wodę, której nie wykorzystasz do marmolady, możesz zużyć jakoś inaczej).marmolada pomarańczowa
  4. Ostudzone pomarańcze przetnij na pół i wyjmij miąższ, który przeciśniesz przez sito do miski. To co zostanie na sicie wyrzuć (będą to błonki i pestki), a to, co zgromadzi się w misce pod sitem – przelej do garnka z wodą z pomarańczy, wsyp cukier i postaw garnek na gazie na średnim ogniu.
  5. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 25 minut. W garnku umieść termometr i zmniejsz moc palnika na średnią, gotuj, aż termometr pokaże 110 st C, czyli około 30 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną cieniutko skórkę pozostałą po gotowanych pomarańczach (z 4 sztuk, lub troszkę więcej, zwłaszcza, jeśli owoce były małe, jak moje).marmolada pomarańczowa
  7. Jeśli nie masz termometru cukierniczego, można sprawdzić, czy marmolada jest gotowa, umieszczając talerzyk w zamrażalniku na kilka minut, a następnie wylewając na niego łyżeczkę marmolady. Talerzyk z marmoladą umieść ponownie w zamrażalniku i gdy po kilku minutach zastygnie – to znaczy, że nie musisz więcej gotować.

marmolada pomarańczowa

Gorącą marmoladę rozłóż do wyparzonych i jeszcze ciepłych słoików. Pasteryzuj znaną Ci metodą – w piekarniku lub w kąpieli wodnej. A potem wyciągaj ze spiżarni jeden słoik po drugim i zajadaj ze smakiem! Ta marmolada pomarańczowa naprawdę jest warta grzechu. Czy wciąż musimy liczyć kalorie? Odpuśćmy sobie raz na jakiś czas! Życzę Wam smacznego! A już niedługo pokażę, co robię z cytrynami. Zapraszam!marmolada pomarańczowa

Cytat oraz niektóre zdjęcia (oznaczone) pochodzą ze stron InCampagna. Same czerwone pomarańcze, z których robiłam dżem – również.

Przepis na pyszną marmoladę spróbuję dodać do akcji śniadaniowej. Nie jest to bowiem szczególnie szybki przepis, ale później umożliwia przygotowanie bardzo szybkiego i smacznego śniadania. A domowa marmolada pomarańczowa jest najlepsza!
Wysmakowane śniadania

6 thoughts on “Marmolada pomarańczowa z czerwonych owoców

    1. Może i szkoda. Zawsze można ją wykorzystać do czegoś – na przykład do koktajlu, albo dodać trochę cukru i zrobić napój fermentowany…
      Chodzi przede wszystkim o to, żeby nie użyć całej wody od gotowania do dżemu, bo wyszedłby zbyt rzadki. Dziękuję Ci za ten komentarz, poprawiłam wpis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *