Kwas miodowy

Ostatnio robiłam kwas truskawkowy, a że u Hajduczka trwa kolejne miodobranie – przyszedł czas na kwas miodowy. Już kiedyś przygotowałam podobną lemoniadę, ale całkowicie “na oko” – pisałam o niej tutaj. Tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego na portalu 02.pl. Dziś wszystko jest odpowiednio zmierzone i zważone – po to, by każdy z Czytelników (i oczywiście Czytelniczek – ach, ta poprawność polityczna!) mógł zrobić sobie podobny napój. Rzecz jasna kwas miodowy wcale nie jest kwaśny, podobnie jak kwas truskawkowy – jest po prostu pyszną i zdrową lemoniadą. Różnica jest taka, że truskawki miały na sobie wystarczająco dużo dzikich drożdży, by mogła zajść spontaniczna fermentacja, a miód trzeba wesprzeć dodatkiem drożdży. Takich zwykłych drożdży piekarskich, nie trzeba robić żadnych specjalnych zakupów.kwas miodowy

Na kwas miodowy potrzebne będą:

  • 300 g miodu (nie musi być płynny, bo i tak rozpuści się podczas gotowania)
  • 25 g drożdży świeżych lub 13 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g rodzynków
  • sok z 1 cytryny
  • 1 goździk
  • 1 mały kawałek kory cynamonu
  • 3 litry wody

Ponadto przyda się kamienny garnek o pojemności około 5 litrów (albo duży słój o podobnej objętości), duży garnek oraz butelki do rozlania gotowej lemoniady. Można użyć butelek z grubego szkła, takich, które wytrzymają wysokie ciśnienie. Zamiennie można wykorzystać plastikowe butelki po gazowanej wodzie mineralnej, co uważam za znacznie bezpieczniejsze, choć nie tak ekologiczne i piękne jak szkło 🙂kwas miodowy

Kwas miodowy, czyli lemoniada miodowa – wykonanie

  1. Miód rozpuść w 1 litrze wody i zagotuj. Usuń pianę, dodaj goździk i kawałek cynamonu. Zalej gorącą, przegotowaną wodą (pozostałe 2 litry) i ponownie zagotuj. Zdejmij pianę i ostudź do temperatury 30 st. C.kwas miodowy
  2. Utrzyj drożdże z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody. Zostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.kwas miodowy
  3. Wodę z miodem przelej do kamiennego garnka lub dużego słoja, dodaj wyrośnięte drożdże, wymieszaj, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 24 godziny do fermentacji. Ja uprościłam trochę cały proces – gotowałam wodę z miodem w dużym stalowym garnku, odszumowałam, przestudziłam i do tego garnka wlałam podrośnięte drożdże. Garnek przykryłam ściereczką i w nim odbył się pierwszy etap fermentacji. Miałam mniej naczyń do zmywania 🙂kwas miodowy
  4. Pianę, która powstaje na powierzchni kwasu w czasie fermentacji, należy usunąć. Wlej jeszcze sok z cytryny i przelej kwas miodowy do wyparzonych i suchych butelek z grubego szkła (lub – alternatywnie – do butelek plastikowych, ale ich nie wyparzaj), dodając do każdej butelki po kilka umytych i osuszonych rodzynków. kwas miodowy
  5. Nie należy nalewać kwasu do pełna, ponieważ jest on silnie musujący. Butelki mocno zamknij i odstaw na początku na blat, a gdy się nagazują – w chłodne miejsce.
kwas miodowy
Kwas miodowy zaraz po rozlaniu do butelek jest mętny i wygląda niepięknie.
kwas miodowy
Następnego dnia może lekko pokryć się pianą i bąbelkować – ten czas jest zmienny i zależy od siły drożdży oraz od temperatury otoczenia.
kwas miodowy
Następny etap fermentacji da się rozpoznać po tym, że rodzynki wypływają na powierzchnię.
kwas miodowy
Teraz napój zaczyna nasycać się dwutlenkiem węgla, czyli popularnymi bąbelkami.
kwas miodowy
Wieczorem przeniosę butelki w chłodne miejsce, a gdy plastik napręży się, butelki staną się twarde – lemoniada miodowa będzie gotowa do picia.

Gdy kwas miodowy jest gotowy

Po około 4-5 dniach kwas miodowy nadaje się do picia. Trzeba ostrożnie otwierać butelkę, by napój nie uciekł w sposób niekontrolowany. Jeśli ma być przechowywany dłużej – trzeba butelki od czasu do czasu odgazować. Z czasem będzie stawał coraz bardziej wytrawny, więc nie warto przechowywać go bardzo długo. Tym bardziej, że taką lemoniadę można zrobić nawet w środku zimy, bo nie jest do niej potrzebny świeży, płynny miód. Może to zatem być fajny napój na karnawał i rozmaite imprezy w ciągu roku. Zamiast oranżady czy coli kupowanej w sklepie. Tradycja powiada, że kwas miodowy można przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez 2-3 miesiące. Czas chyba kupić nową lodówkę, przeznaczoną tylko na lemoniady, kwasy, kiszonki i kimchi 😀kwas miodowy

Gotowy kwas miodowy wygląda tak. Jest bardzo smaczny, lekko słodki, orzeźwiający, z posmakiem miodu i korzeni, choć zdecydowanie nie jest to mocny, piernikowy smak. Drożdże są właściwie niewyczuwalne, więc nie trzeba się bać ich użycia. No i jest to napój mocno gazowany, trzeba systematycznie odgazowywać butelki!

A tutaj znajdziesz sposób na przyrządzenie lemoniady (kwasu) bez gotowania miodowego roztworu, dzięki czemu napój jest jeszcze zdrowszy – zachowuje bowiem wszystkie cenne właściwości surowego miodu:

Nowa lemoniada miodowa

kwas miodowykwas miodowy

Przepis na kwas miodowy dodaję do akcji:
W krainie miodem płynącej... 5.

kwas miodowy

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *