Szybka zupa z pieczonej dyni

Szybka zupa z pieczonej dyni jest naprawdę bardzo szybka – pod warunkiem, że masz w domu rozmaite “gotowce”, o których od dawna piszę i zachęcam do ich przygotowywania. Jeśli nie – proces gotowania zupy nieco się wydłuży, jednak nadal będzie to prosta i nieskomplikowana potrawa. Idealna na jesienny czy zimowy dzień – rozgrzewa i wprawia w dobry humor za sprawą użytych przypraw i słonecznego koloru.szybka zupa z pieczonej dyni

Z tym słonecznym kolorem to w sumie różnie bywa, bo różne bywają dynie – blade, kremowe, żółte, pomarańczowe jasne i ciemne, rude… Zawsze jednak uzyskasz kolor właściwy dla ciepłej palety barw – dlatego nazywam go słonecznym. Zupa w takim kolorze musi poprawić humor każdemu!

szybka zupa z pieczonej dyni

Szybka zupa z pieczonej dyni – co ułatwi jej gotowanie?

Puree z pieczonej dyni

Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy wydrążone połówki lub ćwiartki dyni wraz ze skórką albo dynię pokrojoną w szerokie pasy, pozbawioną wnętrza i skóry upiec do miękkości w piekarniku, w temperaturze 180 stopni. Trwa to zazwyczaj 30-40 minut. Jeśli dynia była pieczona ze skórą, trzeba ją przestudzić, wydrążyć i zmiksować miąższ. Ja piekłam swoją dynię od razu bez skórki. Zmiksowane zimne puree przełóż do zamykanego naczynia i schowaj do lodówki. Można je przechowywać przez kilka dni, używając do przyrządzania rozmaitych potraw. Kilka porcji puree z bardzo dużej dyni możesz zamrozić. Uwaga: jeśli do pieczenia użyjesz dyni hokkaido, nie musisz pozbawiać jej skóry, jest wystarczająco miękka i łatwo się miksuje.szybka zupa z pieczonej dyni

Najprostszy mus jabłkowy

Wystarczy nieduży słoik, bo do zupy użyłam tylko 4 łyżki gotowego musu (o którym pisałam tutaj). Jeśli nie masz słoików z musem w spiżarni, weź dwa średnie jabłka, obierz, pokrój w plasterki i na szybko rozpraż w rondelku.szybka zupa z pieczonej dyni

Gotowy bulion warzywny

Użyłam bulionu z obierek, o którym wspominałam tutaj, a który jest prawdziwym hitem w naszym domu. Zawsze mam w lodówce (a zimą w spiżarni) kilka niewielkich słoików, zazwyczaj o pojemności około szklanki. Takie są najbardziej praktyczne i funkcjonalne w kuchni, w której gotuje się dla 2-3 osób. Do dzisiejszej zupy możesz również użyć bulionu z domowego koncentratu typu bulionetka (przepis na niego znajdziesz tutaj), a w ostateczności – z kostki rosołowej. No i oczywiście możesz użyć świeżo przygotowanego bulionu, jeśli akurat go masz.szybka zupa z pieczonej dyni

Szybka zupa z pieczonej dyni – skład

  • 600 g upieczonej dyni
  • 4 łyżki musu jabłkowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki masła klarowanego (weganie mogą je zastąpić nierafinowanym olejem kokosowym)
  • 1/3 – 1/2 puszki mleka kokosowego (takiej o pojemności 400 ml)
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • około 1 łyżeczki soli (a tak naprawdę – do smaku)
  • opcjonalnie – 1 ugotowany ziemniak – użyłam go, bo mi została taka sierota po krojeniu sałatki jarzynowej, za dużo ziemniaków ugotowałam
  • opcjonalnie – coś ostrego do podania: krążki chili, sos sriracha itp.

szybka zupa z pieczonej dyni

Szybka zupa z pieczonej dyni – przygotowanie

Cebulę podsmaż na lekko złoto na maśle klarowanym (oleju kokosowym). Umieść w garnku bulion, dynię, mus jabłkowy, wszystkie przyprawy i podsmażoną cebulkę (oraz opcjonalnie – ugotowanego ziemniaka – u mnie był wynikiem sprzątania lodówki), zagotuj i zmiksuj. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj i ponownie zagotuj. Gorącą zupę rozlej do miseczek i podawaj. Możesz przybrać ją jakimiś ostrymi elementami, jeśli biesiadnicy lubią jadać pikantne potrawy, nie jest to jednak niezbędne. Zupa jest wystarczająco aromatyczna i dobrze przyprawiona, nie spodziewaj się mdłego smaku!szybka zupa z pieczonej dyni

Tym prościutkim przepisem i aromatyczną jesienną zupą inauguruję cykl wpisów z dynią w roli głównej, który obiecałam już dawno. Będzie kilka pomysłów, warto zaglądać. Zapraszam!pomysły na dynię

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *