Bardzo lubię domowy twarożek, a najbardziej – twarożek z koziego mleka od naszych sąsiadów. Teraz, wiosną, kozy karmią młode koźlęta, więc mleka jest niewiele. Czasem jednak udaje mi się zdobyć litr tego rarytasu.
Kozy, nasze karmicielki
Jak najprościej zrobić twarożek – sposób w pięciu łatwych krokach
1. Ukwasić świeże mleko.
Zdobyczny litr mleka pozostawiam na kuchennym blacie, aby się zsiadło. Latem proces zajmuje najwyżej dwa dni, teraz trwa trochę dłużej. Ale to dobrze, mleko nie zdąży się przekwasić, zanim zdobędę kolejny litr! Gdy mleko już się ukwasi, przechodzę do następnego kroku.
2. Mocno podgrzać/zagotować świeże lub pasteryzowane słodkie mleko.
Kolejny litr słodkiego, świeżego mleka podgrzewam w garnku z podwójnymi ściankami (takim do gotowania mleka – to wygodne, bo nie wykipi, ale jak ktoś nie ma, to może zagotować w zwykłym garnku i pilnować, żeby z niego nie uciekło). Najlepsza jest proporcja 1:1, czyli na jeden litr zsiadłego mleka używamy jeden litr słodkiego, mocno podgrzanego. Ilość można oczywiście zwielokrotnić!
3. Uwarzyć twarożek.
Gdy podgrzane słodkie mleko jest bardzo gorące, wlewam je – mieszając – do naczynia z kwaśnym mlekiem. W mgnieniu oka całość się zetnie i ziarna twarogu oddzielą się od serwatki, która z sekundy na sekundę staje się coraz bardziej klarowna. Trzeba całość pozostawić już bez mieszania na dłuższą chwilę w naczyniu, aby cały skrzep oddzielił się od serwatki.
4. Odcedzić twarożek od serwatki.
Teraz trzeba serek odcedzić. Ja mam chustę serowarską, ale można to zrobić przy użyciu poczwórnie złożonej gazy, czystej tetrowej pieluszki albo na zwykłym dość gęstym sitku. Tym razem – specjalnie dla Ciebie – użyłam sitka, aby pokazać, że można. Zwykle pozostawiam twarożek na cedzidle na całą noc, ale jeśli ktoś lubi bardziej wilgotny serek, może wyjąć go wcześniej. Po wyjęciu z sitka należy schłodzić twarożek w lodówce.
Z dwóch litrów koziego mleka uzyskałam 330 gramów serka. Krowie mleko jest podobno odrobinę bardziej wydajne, ale nie w ilości tkwi siła tego produktu. Domowy twarożek broni się niezrównanym smakiem, doskonałą jakością wykorzystanych surowców (nawet, jeśli jest to tylko pasteryzowane mleko ze sklepu, to i tak robiąc twarożek własnoręcznie – wiemy, co zawiera – i to jest najważniejsze) no i satysfakcją z wykonania pysznego serka! Bo naprawdę każdy może zrobić go sam!
Gotowy serek domowego wyrobu, kozi
5. Zjeść z apetytem.
Gotowy twarożek używam krojąc w plastry albo rozgniatam go widelcem, mieszam ze słodką śmietanką, doprawiam pieprzem i solą do smaku, aromatyzuję ziołami. Taki lekki twarożek najlepiej smakuje na domowym chlebie (przykładowy przepis tutaj), posypany szczypiorkiem.
Jak można przyprawić twarożek
Ostatnio bardzo chętnie używamy dziko rosnącego szczypiorku czosnkowego. Jest bardzo smaczny, bez nawozów i za darmo. Nawet trochę tego smakołyku przesadziliśmy sobie do ogrodu, żeby nie trzeba było ciągle jeździć nad jezioro po świeżą zieleninę.
Twarożek przyprawiam też chętnie innymi warzywami i ziołami – dodaję świeży lub kiszony ogórek albo drobno pokrojoną rzodkiewkę. Albo dużo pachnącego koperku, albo sparzoną wrzątkiem (aby nie parzyła) posiekaną majową pokrzywę, albo bluszczyk kurdybanek. Albo inne dzikie zioła, albo oregano, albo też starty korzeń chrzanu… Możliwości i pomysłów na domowy twarożek jest nieskończenie wiele!
Niedzielne śniadanie. Smacznego!
Niektórzy znajomi jadają chleb, a na nim twarożek polany płynnym miodem albo posmarowany ulubionym dżemem. Ja jadłam kiedyś chleb z twarożkiem i żurawiną do mięs i przyznaję – kanapka smakowała wybornie!
Bardzo zdrowa serwatka
Jeśli robimy samodzielnie domowy twaróg, przy okazji powstaje nam serwatka. Jest ona niskokalorycznym źródłem białka i soli mineralnych, ma działanie uodparniające, a nawet antynowotworowe (wobec niektórych rodzajów raka), odchudzające, poprawiające samopoczucie, opóźniające starzenie. Obniża ciśnienie krwi i pomaga w rekonwalescencji chorych po zawałach (http://zdrowadieta.szczecin.pl/warto-docenic-serwatke/). Myślę, że wiele pozytywnych skutków zdrowotnych zawdzięczamy odkwaszającemu organizm działaniu serwatki, jest ona bowiem jedynym produktem nabiałowym, który nie zakwasza naszego ciała, a wręcz przeciwnie, działa zasadotwórczo.
Warto dodawać ją do zup i koktajli zamiast wody, można popijać samą, jeśli ktoś lubi. Nasze psy i koty dałyby się za nią pokroić na drobne kawałeczki!
Opisanym sposobem można też zrobić twarożek z mleka krowiego, nawet pasteryzowanego – tylko najpierw trzeba zaszczepić żywymi bakteriami (najlepiej z maślanki) pierwszą partię mleka, która ma się ukwasić. Warto wybierać mleko pasteryzowane oznaczone krótkim terminem przydatności. Czasem takie mleko zakwasza się samo – udało mi się znaleźć w sklepach takie skarby!
UWAGA! Mleka UHT z kartonu nie polecam, to w ogóle nie jest pokarm!
Jeśli masz sporo serwatki pozostałej po przygotowaniu dowolnego sera, to gorąco rekomenduję brunost. Poniżej znajdziesz cały opis wykonania tego wyjątkowego smakołyku:
I jeszcze kilka innych przepisów serowo-twarogowych:
By otrzymać pyszny twarożek kozi, do otrzymanego serka, zamiast, śmietanki, lepiej dodać świeżo udojone mleko kozie i ugnieść widelcem. Dzieciaki i dorośli uwielbiają.
Metod na zrobienie twarożku jest wiele, a każda dobra na swój sposób 🙂
Pewnie, jeśli ma się dostęp do świeżo udojonego mleka koziego – Twój sposób wydaje się najlepszy. Dziękuję!