Zapiekanka ryżowa – może być z resztek

Zapiekanka ryżowa jest bardzo smaczną, oszczędnościową potrawą, znaną w mojej rodzinie od wielu, wielu lat. To nie jest jakieś nadzwyczajne danie, ale pyszne i – pomimo obecności pieczarek – dość łatwostrawne. Jadają je nawet starsi członkowie mojej rodziny i nie szkodzi nikomu, więc może warto spróbować? Zachęcam Cię do tego gorąco. Dodam może, że jest to jedno z ulubionych dań mojego męża. Gdy pojawia się na stole, J. prawie skacze z radości!zapiekanka ryżowa

Nie marnuję jedzenia

Może dodatkowo zachęci Cię fakt, że zapiekanka ryżowa to danie typu “sprzątanie lodówki” i “nie marnuję jedzenia”, i jeszcze “zużyję resztkę startego żółtego sera/ugotowane warzywa/ugotowany ryż/otwarty słoiczek koncentratu pomidorowego”. Każdy może dopisać tu własne “zużyję”! Bo czasem ugotujemy zbyt dużo ryżu. Mamy marchewki, pietruszki, seler i por z rosołu i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić, a na sałatkę z majonezem akurat nikt nie ma ochoty. Do wczorajszej pizzy utarliśmy zbyt dużo sera. Albo do sosu sprzed paru dni przydało się pół słoiczka koncentratu pomidorowego, a reszta zalega w lodówce i grozi zepsuciem. Jest to więc zapiekanka, która często ratuje nas przed wyrzuceniem dobrych produktów, na które nie mamy właśnie pomysłu. Ale oczywiście można też zrobić ją od podstaw, gotując i smażąc po kolei składniki, otwierając nową puszkę pomidorów i ucierając świeżo zakupiony ser. Zapewniam, że w każdym przypadku będzie smacznie!zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa z warzywami dla 4 osób – składniki:

  • 1 szklanka suchego ryżu (około 3 szklanki ugotowanego)
  • warzywa ugotowane – z rosołu lub świeże – 2-3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por (można dać trochę więcej), nadaje się też mrożona włoszczyzna, której zużyjemy pół paczki
  • 1 paczka mrożonki marchew z groszkiem (450 g)
  • 400-500 g pieczarek
  • 1-2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (nie keczupu, nie przecieru i nie krojonych pomidorów, no chyba, żeby zalegały w lodówce)
  • 150-200 g tartego żółtego sera, może być różnych gatunków
  • 2-3 łyżki oliwy do natłuszczenia dna formy
  • pieprz, sól, ulubione zioła

zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa – sposób przygotowania:

  1. Ryż opłukać, zalać w garnku 2 szklankami wrzącej wody i odrobinę osolić. Zamieszać tylko raz na początku. Przykryć i gotować na niedużym ogniu 15 minut, po czym wyłączyć gaz i pozostawić ryż bez odkrywania, aby “doszedł”.
  2. Piekarnik włączyć, by się nagrzał do temperatury około 180-200 stopni.
  3. Warzywa z rosołu pokroić w kostkę, jeśli używa się świeżych – również pokroić je w kostkę i gotować do miękkości, soląc delikatnie. Podobnie postąpić z mrożonką – osolić i ugotować.
  4. Ugotować mrożoną marchewkę z groszkiem, soląc lekko.zapiekanka ryżowa
  5. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle klarowanym, doprawiając do smaku pieprzem i solą.zapiekanka ryżowa
  6. Żółty ser zetrzeć na tarce. Częściowo użyłam resztki sera cheddar (do środka zapiekanki), a częściowo edamskiego – na wierzch. Dobrze nadaje się również gouda czy ementaler, ale tak naprawdę może to być dowolny żółty ser, jednak raczej taki, który choć trochę się topi.
  7. Dno naczynia do zapiekania natłuścić oliwą. Wyłożyć około połowy porcji ugotowanego ryżu, wyrównać warstwę. Na ryżu ułożyć pieczarki, posypać je ulubionymi ziołami, na nich ułożyć odcedzone ugotowane warzywa (i te z rosołu, i te z mrożonki). Groszek jest ważny w tej zapiekance. Jeśli nie ma mrożonki, można użyć nieco więcej świeżej marchwi oraz groszku z puszki – też będzie pysznie! Na warstwie warzyw ułożyć kleksy koncentratu pomidorowego, można znów posypać ziołami.zapiekanka ryżowa
  8. Rozsypać część utartego żółtego sera, tutaj użyłam resztki cheddara, który zalegał mi w lodówce.zapiekanka ryżowa
  9. Przykryć resztą ryżu, wyrównując powierzchnię i dociskając lekko, żeby zapiekanka ryżowa nieco się sprasowała i połączyła.zapiekanka ryżowa
  10. Wierzch posypać resztą tartego sera.zapiekanka ryżowa
  11. Zapiekać w piekarniku do momentu, aż stopi i lekko zrumieni się ser, co trwa zwykle około pół godziny.

zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa z warzywami jest naprawdę pyszna, choć trudno ładnie ułożyć ją na talerzu, a jeszcze trudniej sfotografować. No cóż, bardzo się starałam zrobić zdjęcie, które choć trochę zachęci Cię do zrobienia tej potrawy. Nie wiem, na ile mi się udało, ale uwierz – warto, choćby tylko po to, aby uporządkować lodówkę 🙂zapiekanka ryżowazapiekanka ryżowazapiekanka ryżowa

Przepis na zapiekankę ryżową dołączam do akcji:
Dania z resztek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *