Zapiekanka z ziemniaków w śmietanie

Bardzo łatwa do przygotowania zapiekanka z ziemniaków w śmietanie, czyli gratin ziemniaczane, poleca się na obiad lub ciepłą kolację. Zapiekanka może być dodatkiem do wykwintnego drugiego dania, ale my lubimy kuchnię prostą, smaczną i bez przesadnych komplikacji, więc u nas pyszne ziemniaczane gratin stanowi podstawę obiadu. Do tego wystarczy podać zestaw warzywny – surówkę, kiszonkę oraz dowolną jarzynkę na ciepło – i już można serwować sycący obiad.

zapiekanka z ziemniaków w śmietanie

To jest klasyczna francuska zapiekanka ziemniaczana, bardzo prosta, lecz tak genialna w smaku, że na pewno na stałe zagości w Twoim jadłospisie. W moim już dawno rozsiadła się na dobre! Nie od dziś wiadomo, że najprostsze potrawy, wykonane z kilku doskonałych składników, są najsmaczniejsze, najbardziej aromatyczne i generalnie – najlepsze. Cała sztuka kulinarna polega właśnie na wydobyciu pełni smaku z odpowiednio zestawionych prostych, a nawet pospolitych produktów. Dziś to po prostu ziemniaki, śmietanka i trochę przypraw – et voila – francuska zapiekanka z ziemniaków w śmietanie może trafić na stół. To proste, choć nietuzinkowe danie sprawdzi się nawet podczas niewielkiego domowego przyjęcia. No dobrze, zgoda – podczas większej imprezy też da radę 🙂

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka z ziemniaków w śmietanie – skład

Porcja dla 3-4 osób.

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 ml mleka
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon (lub innej dobrej musztardy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 raczej małe ząbki czosnku
  • opcjonalnie – 2 łyżki masła do wysmarowania formy*

zapiekane ziemniaki

*Masło przyda się do natłuszczenia naczynia, jeśli będziesz przekładać składniki zapiekanki do specjalnej formy do zapiekania (jak sugeruje przepis, na którym się oparłam). Ale ja lubię ułatwiać sobie życie, a nie utrudniać – o ile tylko się da. Więc od początku całą zapiekankę przygotowuję w jednym naczyniu. Takim, które można postawić na gazie i potem wstawić do piekarnika – czyli bez plastikowych elementów. Ja zwykle używam głębokiej patelni z odpinaną rączką.

ziemniaki zapiekane

Wykonanie zapiekanki – mój uproszczony sposób

  1. Włącz piekarnik – ustaw temperaturę na 200 stopni, grzanie – góra i dół.
  2. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Pokrój w cienkie plasterki, ok. 2-3 mm grubości. Ja kroję ziemniaki na naszej szatkownicy do kapusty – uzyskane talarki są idealne, tylko trzeba uważać na palce.krojenie ziemniaków
  3. Śmietankę, mleko, musztardę, gałkę muszkatołową i sól umieść w głębokiej patelni czy też rondlu. Pamiętaj, naczynie nie może zawierać plastikowych elementów. Wymieszaj wszystko rózgą i przygotuj sos, zagotowując składniki i mieszając od czasu do czasu.
  4. Do naczynia z sosem dodaj plasterki ziemniaków i gotuj całość na niewielkim ogniu przez jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj delikatnie.ziemniaki w śmietanie
  5. Naczynie z ziemniakami w śmietanie wstaw do gorącego piekarnika. Piecz potrawę bez przykrycia przez około 30 minut, aż ziemniaczki pięknie się zrumienią i będą zupełnie miękkie.

zapiekanka z ziemniaków w śmietanie

Podając gratin ziemniaczane na stół, warto posypać je dowolną zieleniną – natką pietruszki, koperkiem czy też dzikimi ziołami. Użyłam natki, bo dzikie zioła jeszcze są w uśpieniu po zimie. O wiele chętniej użyłabym świeżutkiej, młodej gwiazdnicy lub młodych listków podagrycznika. A to już wkrótce będzie możliwe!

I to by było na tyle, zapiekanka z ziemniaków w śmietanie jest gotowa i można podawać. Smacznego!

zapiekanka z ziemniaków w śmietanie

PS. Jeśli lubisz zapiekanki, to podpowiadam, że warto wypróbować również te przepisy:

Zapiekanka w kolorze jesieni

Zapiekanka ryżowa – może być z resztek

Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka

2 thoughts on “Zapiekanka z ziemniaków w śmietanie

  1. Robiłam niedawno taką zapiekankę, ale do śmietanki wkruszyłam suszone mieszane grzybki – ach, po prostu poezja! No i mam swoje, nieziemsko dobre ziemniaki bez chemii (nawet stonkę „trzepiemy” ręcznie!)

    1. Dziękuję za podpowiedź – tak, ta zapiekanka z łatwością poddaje się modyfikacjom. Ja przedstawiłam wersję podstawową, lecz może z czasem do wpisu dołączą też takie bardziej „wypasione”?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *