Grochówka z wędzonymi śliwkami

Zimą jadamy sporo warzyw strączkowych, dziś jest to aromatyczna grochówka z wędzonymi śliwkami. Boska! Jestem wielką miłośniczką zup na bazie strączków, a grochówkę cenię chyba najbardziej. U nas to jest zawsze wegetariańska grochówka. Często gotowana naprędce, bez namaczania połówek grochu, w szybkowarze. Tym sposobem można mieć prawie tradycyjną grochówkę w niespełna pół godziny. Idealne rozwiązanie po powrocie z mroźnego zimowego spaceru! Ale o mojej tradycyjnej grochówce napiszę innym razem. Dziś skusiłam się na zupę, na którą przepis już dawno temu podała Thiessa (oryginał zobaczysz tutaj). Korzystając z jej sugestii, nieznacznie zmodyfikowałam przepis. Żeby było po mojemu.grochówka z wędzonymi śliwkami

Do przygotowania aromatycznej grochówki niezbędne są wędzone śliwki. W naszych okolicach można je zdobyć tylko około Bożego Narodzenia, zawsze więc kupuję spory zapas, żeby wystarczyły nam na dłużej. Przechowuję śliwki w chłodzie, więc nic złego im się nie dzieje. Nie wysychają, nie pleśnieją. Z ich udziałem gotuje się przede wszystkim wigilijny kompot, a później – różne pyszne specjały. Zależnie od tego, na co nam właśnie przyjdzie ochota. Tym razem zapraszam na bezmięsną grochówkę, która powstała z użyciem moich ostatnich już wędzonych śliwek.grochówka z wędzonymi śliwkami

Grochówka z wędzonymi śliwkami – skład

  • 1 szklanka łuskanego grochu – może być w połówkach lub cały, namoczony w wodzie przynajmniej na noc (mój moczył się przez dwie doby, co tylko wyszło na korzyść jego strawności)
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 3 spore ziemniaki
  • garść wędzonych śliwek z pestkami
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła (jeśli użyjesz oleju, zupa stanie się wegańska)
  • 1 łyżka mąki  (orkiszowej lub pszennej, pewnie może być i bezglutenowa, ale nie próbowałam)
  • natka pietruszki do podania

grochówka z wędzonymi śliwkami

Grochówka z wędzonymi śliwkami – przygotowanie

  1. Odcedź namoczony wcześniej groch i zalej go świeżą letnią wodą. Gotuj do prawie-miękkości z listkami laurowymi i zielem angielskim.grochówka
  2. Gdy groch się gotuje, opłucz i obierz marchewki oraz ziemniaki. Marchew pokrój w drobną kostkę, ziemniaki w nieco większą.grochówka
  3. Do garnka z prawie miękkim grochem dodaj  marchew, ziemniaki i wędzone śliwki. Gotuj wszystko do momentu, w którym ziemniaki zmiękną. Dodaj pieprz i sól do smaku.grochówka
  4. W czasie, gdy gotują się warzywa z grochem, przygotuj na patelni jasną zasmażkę z mąki i masła. Mąka nie ma się mocno zrumienić, tylko stracić surowy posmak. Gdy zmieni kolor na bardzo jasnobeżowy, wlej na patelnię chochlę zupy i rozprowadź zasmażkę. Dodaj mieszaninę do garnka z zupą i zagotuj.grochówka

Rozlej aromatyczną grochówkę do miseczek, podawaj z posiekaną natką pietruszki. Porcja wystarczy dla 3-4 osób, jeśli będzie stanowić cały obiad. Możesz ją też podać jako jedną z potraw wigilijnych lub wielkanocnych, bo przecież dania z grochem idealnie wpisują się w polskie tradycje świąteczne. A wówczas ta porcja wystarczy dla większej liczby biesiadników. To jest proste i pyszne danie. I – pomijając czas moczenia grochu – szybkie do przygotowania.. Warto je przyrządzić, jeśli tylko masz wędzone śliwki. Smacznego!grochówka z wędzonymi śliwkami

Na koniec jeszcze kilka przykładów innych pysznych zup strączkowych

Wszystkie są sprawdzone, ulubione, smaczne, godne polecenia. Wbrew pozorom nie są to zupy ciężkostrawne. Pierwsza z brzegu – fasolówka, która nie powoduje wzdęć i niestrawności. I kilka innych strączkowych zup, a wszystkie opisałam na blogu.

Fasolówka Ojców Bonifratrów

Sambar indyjski z czerwonej soczewicy

Fakes – najlepsza zupa z zielonej soczewicy

zupy strączkowe

 

4 thoughts on “Grochówka z wędzonymi śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *