Potrzebowałam szybkiego ciasta do niedzielnej kawy, zdecydowałam się na przepis Dorotuś na prosty placek z rabarbarem. Wiosna w pełni, rabarbar rośnie jak na drożdżach – choć raczej u sąsiadów, a nie w naszym ogrodzie. U nas ma pewnie zbyt ekspansywne towarzystwo moich ulubionych ziół – wrotyczu, krwawnika, dzikiej marchwi i szczawiu. W takim otoczeniu rzewień chyba męczy się trochę. Sam, będąc rośliną wieloletnią, potrzebuje porządnego nawożenia i wilgoci. A tu rośnie w kącie ogrodu, do którego nie sięga wąż z nawadnianiem. Koński nawóz od sąsiada zasila winnicę, pomidory, ogórki i cukinię. Rabarbar musi więc być u nas bardzo nieszczęśliwy, tak go zaniedbujemy… Dlaczego, przecież bardzo lubię rabarbarowe kompoty, desery, ciasta, a nawet lody? To skromna, nie krzykliwa roślina. Nie domaga się uwagi, rośnie skromnie w kąciku ogrodu. Zawsze i w każdych niemal warunkach gotowa przetrwać.
Od sąsiada dostałam sporą wiązkę świeżych ogonków liściowych, raczej zielonych, a nie malinowych, które w cieście wyglądałyby ładniej. Ale smak jest wciąż taki sam – pyszny, soczysty, kwaskowy. Piekę z nich prosty placek z rabarbarem. Na spodzie z kruchego ciasta, z grubą warstwą ogonków liściowych pokrojonych w plasterki i związanych łatwą do przygotowania masą jajeczną. Najbardziej rabarbarowe ciasto, jakie jadłam! Wpis będzie krótki, bo zaraz przychodzą goście na kawę i świeże ciasto. Więc – do dzieła!
Prosty placek z rabarbarem – skład
Kruche ciasto:
- 150 g białej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
- 1/3 szklanki cukru pudru (60 g)
- 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
Nadzienie rabarbarowe:
- 2 duże jajka
- 170 g cukru
- 35 g mąki orkiszowej (pszennej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą wanilią
- 500 – 600 g rabarbaru, pociętego w plasterki (rabarbaru nie obieramy)
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
- Wszystkie składniki ciasta umieść w naczyniu malaksera i posiekaj do otrzymania kruszonki. Możesz tę czynność wykonać ręcznie, siekając ciasto nożem na stolnicy.
- Formę o wymiarach około 22 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kruszonkę przesyp do formy, wyrównaj i wklep w dno. Podpiecz w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Ma się trochę zrumienić.
- W międzyczasie przygotuj rabarbar. W miseczce lekko roztrzep jajka, cukier, mąkę orkiszową (pszenną), ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy – do wymieszania. Dodaj plasterki rabarbaru i ponownie wymieszaj. Rabarbar powinien być obleczony sosem jajecznym; im więcej rabarbaru da się wmieszać, tym smaczniejsze ciasto.
- Na gorący podpieczony kruchy spód przelej nadzienie rabarbarowe, postaraj się równo rozprowadzić plasterki rabarbaru. Piecz około 25 min. lub do momentu, kiedy nadzienie stężeje i całość zacznie się zarumieniać.
Wyjmij i przestudź upieczony prosty placek z rabarbarem. Możesz też podać ciepłe ciasto oprószone cukrem pudrem z kulką lodów waniliowych. My tak właśnie zjedliśmy – z lodami waniliowymi świeży placek smakował wybornie. Smacznego!
PS. W poniższym wpisie znajdziesz inny, nie mniej pyszny deser rabarbarowy, w dodatku wegański i bezglutenowy. Gorąco zachęcam do spróbowania!
Łatwo i pysznie – lepiej być nie może:)
Właśnie tak – uwielbiam takie proste przepisy. Nie lubię się przemęczać 😀