Sernik nowojorski

Nie jesteśmy wielkimi wielbicielami serników, ale mimo to od zawsze chciałam upiec sernik nowojorski, czyli najprawdziwszy cheescake. Ten z Ulicy Sezamkowej, Muppetów i od uśmiechania się do zdjęcia. Wielkanoc wydała mi się dobrą okazją, więc upiekłam serowe ciasto, czy może raczej deser. To jest sernik wyjątkowy – smakuje jak krem, ma konsystencję kremu i bardziej kojarzy się z sernikiem na zimno, niż z wypiekiem. A jednak jest pieczony w piekarniku, choć jedząc go, naprawdę trudno w to uwierzyć. Ten niezwykły efekt uzyskuje się, piekąc sernik nowojorski w kąpieli wodnej, w atmosferze wysyconej parą wodną. To taka mała tajemnica.

sernik nowojorski

Ale – wbrew pozorom – cała procedura wcale nie jest trudna, a bardzo się tego bałam. Wystarczą dobre składniki, trochę zabiegów, trochę zachodu – i gotowe. To jest przepis jeden z wielu, ale ten właśnie przetestowałam, a że wszystkim bardzo smakował mój sernik nowojorski – to się dzielę recepturą.

sernik nowojorski

Sernik nowojorski (cheescake) – skład

Spód ciasteczkowy:

  • 140 g ciastek typu digestive, pokruszonych
  • 70 g roztopionego masła

spód ciasteczkowy

Masa serowa:

  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia (użyłam sera śmietankowego z Czarnkowa)
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%

UWAGA: Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.

sernik nowojorski

Polewa z kwaśnej śmietany:

  • 220 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

sernik nowojorski

Sernik nowojorski – przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Aby wykonać spód sernika, rozdrobnij ciastka blenderem lub wałkiem na piasek i wymieszaj z roztopionym masłem.
  3. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę z  ciastek wciśnij w dno, wyrównaj, a potem schłódź przez pół godziny w lodówce.spód ciasteczkowy
  4. Wszystkie składniki masy serowej umieść w misie miksera i zmiksuj do gładkości. Nie wolno miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzyć masy serowej, bo napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego, gdyż sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
  5. Masę serową wylej na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównaj powierzchnię.

sernik nowojorski

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

  1. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. W tym celu zagotuj wodę w czajniku. Owiń formę z ciastem podwójnie złożoną folią aluminiową, co powinno uchronić sernik przed wodą w trakcie pieczenia. Owiniętą w folię formę z sernikiem umieść w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalejesz wrzącą wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.sernik nowojorski
  2. Wstaw formę z sernikiem do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz przez 10 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 110ºC i piecz dodatkowe 30 minut* (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy to, dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku). Ja piekłam ciasto znacznie dłużej, sprawdzając sernik od czasu do czasu. Myślę, że było to przynajmniej 60 minut, a może nawet nieco więcej. Wiele zależy od piekarnika, więc trzeba sprawdzać, nie ma innej rady!sernik nowojorski
  3. Wyłącz piekarnik, sernik pozostaw w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.
  4. Przygotuj polewę – śmietanę, cukier i sok z cytryny wymieszaj do gładkości. Posmaruj sernik polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłódź w lodówce przez minimum 12 godzin.

sernik nowojorski

Wielkanoc 2021

Sernik nowojorski ponownie przygotuję na Wielkanoc 2021 roku. To nieco bardziej pracochłonna receptura, choć (wbrew temu, co wcześniej myślałam) wcale nie jest trudna – więc się nie bój. Tylko warto przed pieczeniem poczytać i przygotować wszystkie składniki, a reszta okaże się łatwa. Bo Hajduczek stara się wybierać i opisywać tylko proste przepisy. Smacznego!

sernik nowojorski

sernik nowojorski

Źródło przepisu: sernik Dorotuś.

Po inne przepisy na wielkanocne ciasta zapraszam tutaj:

Baba drożdżowa na Wielkanoc

Mazurek sezamowy

Pomarańczowe ciasteczka zamiast mazurka

Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *