Nie jesteśmy wielkimi wielbicielami serników, ale mimo to od zawsze chciałam upiec sernik nowojorski, czyli najprawdziwszy cheescake. Ten z Ulicy Sezamkowej, Muppetów i od uśmiechania się do zdjęcia. Wielkanoc wydała mi się dobrą okazją, więc upiekłam serowe ciasto, czy może raczej deser. To jest sernik wyjątkowy – smakuje jak krem, ma konsystencję kremu i bardziej kojarzy się z sernikiem na zimno, niż z wypiekiem. A jednak jest pieczony w piekarniku, choć jedząc go, naprawdę trudno w to uwierzyć. Ten niezwykły efekt uzyskuje się, piekąc sernik nowojorski w kąpieli wodnej, w atmosferze wysyconej parą wodną. To taka mała tajemnica.
Ale – wbrew pozorom – cała procedura wcale nie jest trudna, a bardzo się tego bałam. Wystarczą dobre składniki, trochę zabiegów, trochę zachodu – i gotowe. To jest przepis jeden z wielu, ale ten właśnie przetestowałam, a że wszystkim bardzo smakował mój sernik nowojorski – to się dzielę recepturą.
Sernik nowojorski (cheescake) – skład
Spód ciasteczkowy:
- 140 g ciastek typu digestive, pokruszonych
- 70 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia (użyłam sera śmietankowego z Czarnkowa)
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
UWAGA: Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.
Polewa z kwaśnej śmietany:
- 220 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka drobnego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sernik nowojorski – przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Aby wykonać spód sernika, rozdrobnij ciastka blenderem lub wałkiem na piasek i wymieszaj z roztopionym masłem.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę z ciastek wciśnij w dno, wyrównaj, a potem schłódź przez pół godziny w lodówce.
- Wszystkie składniki masy serowej umieść w misie miksera i zmiksuj do gładkości. Nie wolno miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzyć masy serowej, bo napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego, gdyż sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
- Masę serową wylej na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównaj powierzchnię.
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
- Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. W tym celu zagotuj wodę w czajniku. Owiń formę z ciastem podwójnie złożoną folią aluminiową, co powinno uchronić sernik przed wodą w trakcie pieczenia. Owiniętą w folię formę z sernikiem umieść w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalejesz wrzącą wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
- Wstaw formę z sernikiem do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz przez 10 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 110ºC i piecz dodatkowe 30 minut* (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy to, dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku). Ja piekłam ciasto znacznie dłużej, sprawdzając sernik od czasu do czasu. Myślę, że było to przynajmniej 60 minut, a może nawet nieco więcej. Wiele zależy od piekarnika, więc trzeba sprawdzać, nie ma innej rady!
- Wyłącz piekarnik, sernik pozostaw w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.
- Przygotuj polewę – śmietanę, cukier i sok z cytryny wymieszaj do gładkości. Posmaruj sernik polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłódź w lodówce przez minimum 12 godzin.
Wielkanoc 2021
Sernik nowojorski ponownie przygotuję na Wielkanoc 2021 roku. To nieco bardziej pracochłonna receptura, choć (wbrew temu, co wcześniej myślałam) wcale nie jest trudna – więc się nie bój. Tylko warto przed pieczeniem poczytać i przygotować wszystkie składniki, a reszta okaże się łatwa. Bo Hajduczek stara się wybierać i opisywać tylko proste przepisy. Smacznego!
Źródło przepisu: sernik Dorotuś.
Po inne przepisy na wielkanocne ciasta zapraszam tutaj: