W ostatnią niedzielę na obiad była cukinia faszerowana. Bardzo lubię wszelkie nadziewane warzywa – gołąbki, cukinię, paprykę, kalarepę, pieczarki i inne smakołyki. Czasem jednak wyzwaniem staje się przygotowanie smacznego bezmięsnego farszu, który nie rozsypywałby się po przekrojeniu warzywa. Standardowo do nadzienia używa się ryżu lub kaszy i mielonego mięsa, co jednak ma związać farsz, jeśli przygotujemy gołąbki bezmięsne? Myślałam nad tym dość długo, chcąc zrobić ryżowe nadzienie do warzyw. Myślałam i … wymyśliłam, że najlepsze będzie risotto z dodatkiem świeżych ziół z ogrodu!
Jakie cukinie nadają się do faszerowania
Do wykonania potrawy użyłam pięknych kulistych cukinii, które w tym roku posadziliśmy w ogrodzie. Można je oczywiście wykorzystać również wszędzie tam, gdzie kroimy cukinię na kawałki – do gulaszu, potrawki, leczo, ratatouille, zupy. To zwyczajna cukinia, tyle że kształt ma inny – można ją łatwo zamienić w miseczkę. Podana na talerzu wygląda bardzo dekoracyjnie. Rzecz jasna – do wykonania potrawy można też użyć zwyczajne, podłużne cukinie, a nawet inne warzywa dyniowe – kabaczki, patisony lub małe dynie. Albo papryki, albo wszystko, co tylko zechcesz nadziać. Pieczarkowe risotto sprawdzi się w każdym wariancie potrawy.
Aby powstała cukinia faszerowana dla 3 osób, potrzebne będą:
- 3 okrągłe cukinie średniej wielkości
- sos pomidorowy z cebulką, czosnkiem i świeżym oregano
Na nadzienie – risotto pieczarkowe:
- 2 łyżki oliwy
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu arbirio lub carnaroli (ok. 200 g)
- 3 szklanki bulionu z warzyw
- 150 ml białego wina
- pieprz, sól
- 100 g masła
- 70-80 g tartego parmezanu lub innego podobnego sera
- 3-4 łyżki pokrojonego świeżego ziela oregano z kwiatkami
- sos pomidorowy lub inny ulubiony
Cukinia faszerowana – przygotowanie:
Risotto pieczarkowe
Najpierw zaczniemy przygotowywać risotto. W dużym rondlu na oliwie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Podczas, gdy pieczarki się smażą na niedużym ogniu, w drugim rondlu zagotowujemy warzywny bulion. Trzeba go cały czas utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia.
Gdy z pieczarek odparuje woda, a warzywa i grzyby lekko się podsmażą, dorzucamy do nich ryż. Mieszając drewnianą łyżką również go podsmażamy, zwiększając równocześnie płomień pod rondlem. Kiedy ryż nabierze szklistego wyglądu i każde ziarenko pokryje się tłuszczem, zaczynamy do niego dodawać wrzący bulion. Nie cały na raz, tylko po trochu, po jednej chochelce. Kolejną dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednia wsiąknie w ryż.
W międzyczasie myjemy cukinie, odcinamy z nich „czapeczki” z ogonkiem i wydrążamy ich środki, pozostawiając ścianki grubości około 1 centymetra. Część miąższu bez pestek można drobno pokroić i dorzucić do rondla z pieczarkami i ryżem, niech się nie zmarnuje! Pamiętaj też nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Cukinia faszerowana
Po wyczerpaniu bulionu, dolewanego stopniowo do garnka z ryżem (co powinno zająć około 15 minut), do risotto dodajemy białe wino. Znów gotujemy tak długo, aż cały płyn się wchłonie. Pod koniec doprawiamy potrawę pieprzem i solą. Gdy wino zniknie – dodajemy pokrojone na kawałki masło, wyłączamy gaz i mieszamy potrawę tak długo, aż tłuszcz się rozpuści. Wreszcie do rondla trafia tarty ser i posiekane świeże oregano.
Nadziewanie cukinii
Teraz gorące risotto wkładamy do wnętrza cukinii. Nadzienie przykrywamy odciętymi „czapeczkami”, a warzywa umieszczamy w naczyniu do zapiekania, na dno którego wlewamy nieco sosu pomidorowego. Reszta sosu zostanie podana do gotowej potrawy. Cukinie wstawiamy na około pół godziny do gorącego piekarnika – pieczemy do momentu, aż warzywa zmiękną.
I to już wszystko, cukinia faszerowana jest gotowa. Podajemy gorącą, a osobno również sos pomidorowy. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację, a nawet na większą imprezę. Tym razem do cukiniowego obiadu w stylu włoskim piliśmy spritz, lekki drink z regionu Veneto. Warto spróbować i cukinii, i drinka. Smacznego!
Jeśli zechcesz spróbować innych faszerowanych/nadziewanych pyszności – koniecznie zajrzyj tutaj:
Swietne danie, mysle ze specjalnie dla mnie je zrobilas. dzieki!
Smacznego! 🙂
Witam i pozdrawiam ja robiłem cukinię faszerowaną podłużną, i nie była smaczna gdyż sama cukinia była jeszcze twarda. Ważne jest jednak sprawdzenie w jakim stanie jest cukinia czy kabaczek – smakuje gdy całość jest miękka ( i jak jest młoda to po umyciu przygotowujemy ją bez obierania lecz gdy już jest większa musimy obrać ) . Pozdrawiam n
Zgadzam się z Tobą, twarda cukinia nie jest smaczna w tym daniu. Musi zmięknąć, o czym wspomniałam we wpisie. Za to miękka cukinia z pieczarkowym nadzieniem smakuje bosko!