Kiszona kapusta domowej produkcji

Kiszona kapusta z domowej produkcji jest najlepsza. Można wprawdzie kupić gotową kwaśną kapustę w każdym sklepie spożywczym oraz w warzywniakach i na targowiskach. Nie zawsze jest to jednak znana wszystkim i zdrowa kiszonka. Najłatwiej dostępna jest kapusta pasteryzowana (pozbawiona więc probiotycznych właściwości) albo – co gorsza – kwaszona. O różnicach pomiędzy kiszeniem a kwaszeniem wspominałam przy okazji wpisu o kiszonych ogórkach, nie będę się więc powtarzać. Zakup dobrej, zdrowej i probiotycznej kapusty kiszonej nie jest łatwy, dlatego warto ją przygotować we własnej kuchni. Można kisić kapustę samą lub z dodatkami – wówczas zabawa jest jeszcze lepsza. A to naprawdę nie jest trudne!kiszona kapusta

Kiszona kapusta domowym sposobem

Jeśli sami kisimy kapustę, to najlepiej wykorzystać do tego późne odmiany o zwartych główkach. Odmiany późne mają więcej niezbędnego w procesie fermentacji cukru, który jest podstawowym składnikiem odżywczym dla bakterii. Fermentacja odbywa się w ten sposób, że cukry przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Odpowiednie jego stężenie zabezpiecza kapustę i umożliwia długie jej przechowywanie.

kiszona kapusta

Zalety kiszonej kapusty

Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, A i E. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników. Jest również bogata w związki manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza i siarki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wytworzony w trakcie fermentacji kwas mlekowy ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy. Bakterie mlekowe wzmagają perystaltykę jelit przyśpieszając pasaż jelitowy, likwidują zaparcia, przywracają prawidłową mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii i działają wzmacniająco na nasz system odpornościowy. Kwas mlekowy zakwaszając środowisko działa toksycznie na mikroorganizmy patogenne, m.in. na drożdżaki odpowiedzialne za stosunkowo częste zakażenia grzybicze (informacja ta dotyczy wszystkich naturalnych kiszonek zawierających kwas mlekowy).

kiszona kapusta

Wspomniane bakterie regulują przemiany kwasów żółciowych, ułatwiają trawienie i wchłanianie składników pokarmowych. Nie zaskakuje zatem fakt, że sok z kapusty kiszonej pobudzający układ trawienny, bogaty w witaminy i związki mineralne, jest chętnie stosowanym lekiem na “zespół dnia następnego” po zbyt hucznie spędzonej nocy. Po kapustę kiszoną mogą bez obaw sięgać osoby starsze, bo łatwiej się ją trawi od kapusty świeżej. Dla osób odchudzających się może stanowić zdrową przekąskę o wyjątkowo małej kaloryczności. 100 g zawiera jedynie 12-16 kcal., w dodatku dzięki dużej zawartości błonnika daje poczucie sytości.

kiszona kapusta

Krótka historia kiszonej kapusty

Pierwsze wzmianki o właściwościach leczniczych kapusty kiszonej pojawiły się już w pismach Hipokratesa w IV w. p.n.e. Sławę przyniosła jej jednak pierwsza wielka wyprawa morska sławnego podróżnika i odkrywcy Jamesa Cooka. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz łatwości przechowywania w trakcie długich podróży okazała się ona doskonałym panaceum na szkorbut, który w tamtych czasach dziesiątkował marynarzy, pozbawionych przez dłuższy czas świeżych warzyw i owoców (źródło).kiszona kapusta

Kiszona kapusta z żurawiną

O łatwym domowym przygotowaniu kiszonej kapusty pisałam niedawno, dziś chciałam Was tylko utwierdzić w zamiarze przygotowania tego smakołyku we własnym zakresie. Oraz w zamiarze systematycznego kiszenia kapusty – na bieżąco, w niewielkich porcjach – dla doskonałego smaku i na zdrowie.

Przepis na najlepszą kiszoną kapustę krok po kroku znajdziesz tutaj:

Kapusta kiszona krok po kroku


kiszona kapusta

Kisząc kapustę systematycznie w małych porcjach (1-2 główki) uzyskujemy pyszną, nieprzekwaszoną kiszonkę. Nie trzeba jej opłukiwać z nadmiaru kwasu przed gotowaniem czy sporządzaniem pysznej surówki. A to bardzo dobra wiadomość, bo płukanie pozbawia kapustę części potrzebnych nam bakterii probiotycznych. Z takiej własnoręcznie ukiszonej kapusty przygotujecie i świetną surówkę, i doskonały bigos, i pyszne warianty świątecznych potraw – kapusty z grzybami czy grochu z kapustą. Warto samemu zakisić kapustę!kiszona kapusta

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *