Ciasteczka na Boże Narodzenie

Lubię piec rozmaite ciasteczka na Boże Narodzenie. Zazwyczaj kruche lub korzenne, albo orzechowe. Pewnie większość moich Czytelników w okolicach świąt wypieka pierniczki – są to tradycyjne, lubiane ciastka bożonarodzeniowe. I my też bardzo lubimy jeść pierniczki. Jednak w codziennym pośpiechu rzadko znajduję czas na ich pieczenie, przez co zwykle kończy się na kupnie katarzynek oraz serc w czekoladzie z Kopernika (to moja ulubiona wytwórnia pierników). Bo za pierniczki trzeba się zabrać odpowiednio wcześnie. Najpierw w porę zagnieść dojrzewające piernikowe ciasto, a potem upiec ciastka na tyle długo przed świętami, by ewentualnie zdążyły skruszeć i zmięknąć. Chyba nie jestem wystarczająco dobrze zorganizowana, by zdążyć na czas… Tymczasem kruche i inne ciastka przygotowuje się niemal na ostatnią chwilę. Wystarczy nawet jedna zarwana przedświąteczna noc, by cieszyć się kilkoma rodzajami doskonałych ciasteczek. I nic nie trzeba wałkować!ciasteczka na Boże Narodzenie

Ciasteczka na Boże Narodzenie nie wymagające wałkowania

Musisz bowiem wiedzieć o mnie jedną rzecz – organicznie nie cierpię wałkowania (i prasowania też, a to podobna czynność). Dlatego na blogu niezwykle trudno znaleźć  przepisy na domowe makarony (które – nota bene – bardzo lubię jeść), uwielbiane od dzieciństwa pierogi czy też ciasta i ciastka wymagające wałkowania. W zamian za to wybieram znacznie mniej pracochłonne formy – różne kluski formowane ręcznie (jak na przykład takie) lub nawet kładzione łyżką wprost na wrzątek (jak szare kluski). Szarlotki bez wałkowania. I ciasteczka na Boże Narodzenie wypiekane bez użycia wałka, a mimo to kruche, pyszne i bardzo świąteczne. Dziś przedstawiam wybór kilku naszych ulubionych drobnych wypieków adwentowych i świątecznych. Może i Tobie zasmakują?ciasteczka na Boże Narodzenie

Ciasteczka na Boże Narodzenie nie muszą być dietetyczne

Moim zdaniem świąteczny czas zwalnia na krótką chwilę z wszelkich reżimów dietetycznych. Te ciastka, choć zawierają tłuszcz, cukier i gluten, są naprawdę pyszne i jadane tylko przez kilka dni w roku. Wyłącznie prawdziwa, zdiagnozowana alergia może Cię powstrzymać przed zjedzeniem tych pyszności. Dlatego dziś nie znajdziesz u mnie przepisów dietetycznych. Po bezcukrowe, bezjajeczne, bezglutenowe i beztłuszczowe zapraszam innym razem. Takie też pojawią się na blogu, choć na pewno nie zdążę z nimi przed świętami. No cóż, najwyżej wykorzystasz wszystkie pomysły na dietetyczne i niedietetyczne świąteczne wypieki za rok 🙂 W tym roku mam mały poślizg i po prostu muszę pokazać Ci to, co lubimy najbardziej. Nawet jeśli jesteś na odchudzającej diecie – dwa czy trzy ciasteczka do świątecznej kawy na pewno nie spowodują gwałtownego przybrania na wadze. Wystarczy zachować umiar i iść na długi spacer 🙂ciasteczka na Boże Narodzenie

Różne nasze ulubione ciasteczka na Boże Narodzenie

Nie wiem, czy wszystkie uda mi się upiec w tym roku, ale spróbuję zdążyć przed świętami. Wszystkie są sprawdzone, przepyszne i zdecydowanie warte polecenia!ciasteczka na Boże Narodzenie

Kruche ciastka z żurawiną i pistacjami – Cranberry Noel (źródło)

Niezwykle proste do wykonania, kruche. Pięknie wyglądają nakrapiane kawałkami czerwonej żurawiny i zielonych pistacji. To mój faworyt, co ciastka zawdzięczają nie smakowi, lecz właśnie wyglądowi. Bo jeśli chodzi o smak – uwielbiam wszystkie dzisiejsze wypieki! Z podanej proporcji wychodzi około 50 ciasteczek.

  • 175 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g grubo posiekanych pistacji (nie solonych) – z braku pistacji można użyć innych orzechów, np. włoskich
  • 70 g suszonej żurawiny

ciasteczka na Boże Narodzenie

Wykonanie:

Masło utrzeć w misie, dodać cukier puder, sól, mleko i utrzeć do białości; dodać pistacje i pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę, następnie dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części i z każdej uformować wałeczek o średnicy ok. 4 cm. Zawinąć w folię i umieścić na noc w lodówce. Rano nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Następnie pokroić ciasto na 5-7 mm plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut. Wystudzić na kratce i przechowywać w hermetycznym pudełku.ciasteczka na Boże Narodzenie

Prawdziwe ciastka piaskowe

Bardzo podobne w smaku i konsystencji do duńskich ciastek maślanych, które można było swego czasu kupić w pięknych puszkach. Nie wiem, czy nadal są dostępne w handlu, bo odkąd nauczyłam się piec te ciasteczka – nie mam powodu szukać gotowców w sklepach. Cudownie kruche, rozpływają się wprost w ustach. Faworyt świąteczny mojej siostry. Proporcja na 50 ciasteczek.

  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g surowej masy marcepanowej (ja swoją kupiłam w Lidlu, ale nie zamierzam tu niczego reklamować – o nie, to tylko podpowiedź, gdzie można szukać)
  • mała łyżeczka pasty waniliowej lub łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 żółtko (ewentualnie małe jajko) – najczęściej pomijam
  • cukier kryształ do obtoczenia ciastek – najczęściej pomijam

ciasteczka na Boże Narodzenie

Wykonanie

Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, marcepanem (marcepan bywa niekiedy dość twardy, warto go więc wcześniej rozetrzeć), wanilią. Przesiać mąkę i zagnieść z masą maślaną ciasto. Uformować kilka wałków o średnicy 5 cm, owinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Rano nagrzać piekarnik do 200 stopni. Pozbawione folii wałki ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem (jajkiem) i obtoczyć w cukrze. Można też pominąć ten etap, co jeszcze bardziej skraca czas przygotowania, a ciasteczka pozostają równie pyszne. Odcinać krążki o grubości 0,5 cm. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 12 – 15 minut na złoty kolor. Gorące ciastka zdjąć nożem z blachy, przełożyć na kratkę i odstawić do ostudzenia. Przechowywać w puszce lub słoju.ciasteczka na Boże Narodzenie

Wiedeńskie rogaliki waniliowe

Ukochane świąteczne ciasteczka mojej mamy. Maleńkie i kruche. Mama, biorąc rogaliczka do ust, zawsze podziwia moją cierpliwość w ich formowaniu. Cóż, ukształtowanie 80 rożków trochę trwa, ale i tak wolę lepić te maleństwa niż wałkować ciasto 😀

  • 100 g mielonych migdałów (bez skórki) lub mieszanki migdałów i orzechów laskowych
  • 300 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • cukier puder z wanilią lub cukrem wanilinowym do obfitego oprószenia ciasteczek

ciasteczka na Boże Narodzenie

Wykonanie

Z masła, mąki, mielonych migdałów i orzechów, cukru, soli i żółtek zagnieść kruche ciasto. Można to zrobić, siekając na stolnicy albo przy pomocy malaksera, miksera itp. Ciasto owinąć w folię i chłodzić przez 2 godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni. Ciasto porcjami wyjmować z lodówki. Na stolnicy formować wałeczki o grubości 1-1,5 cm. Odcinać kawałki o długości około 5 cm i formować malutkie rogaliki z cieńszymi końcami. Piec je na środkowym poziomie piekarnika przez 10-12 minut. Gorące rogaliki obtaczać w cukrze pudrze z wanilią.ciasteczka na Boże Narodzenie

Ciasteczka na Boże Narodzenie kawowo-pomarańczowe (źródło)

Dodane do zestawu świątecznego głównie z powodu kontrastowego koloru oraz smaku leciutko przełamanego goryczką kawy i kakao. Żeby nie było nudno. Wyśmienite ciasteczka na Boże Narodzenie, również nie wymagające wałkowania. Proporcja na około 50 sztuk.

  • 210 g mąki
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 łyżki zmielonej kawy ziarnistej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 170 g miękkiego masła
  • 160 g cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodsze wypieki)
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z 1 pomarańczy (uprzednio wyszorowanej i sparzonej, a najlepiej – ekologicznej)

ciasteczka na Boże Narodzenie

Wykonanie

Mąkę, kakao, sól, kawę i cynamon wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem do białości (przez ok. 3 minuty). Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i skórkę z pomarańczy a następnie dalej mieszając (na mniejszych obrotach) partiami dodawać mąkę. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia (jest ono bardzo miękkie) i uformować rulonik o średnicy ok. 5 cm. Zawinąć go w papier (lub folię) i włożyć do lodówki na minimum godzinę.ciasteczka na Boże Narodzenie

Piekarnik rozgrzać do 180°.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, ściągnąć papier i pozostawić na blacie na ok. 5 minut (jeśli ciasto spędziło w lodówce całą noc i jest mocno twarde – kilka minut dłużej). Ciasto pokroić na plastry o grubości 5-6 mm. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 9-10 minut (ciasteczka nadal mają być lekko miękkie, gdy wyciągamy je z piekarnika). Wystudzić na kratce. Przechowywać w puszce.ciasteczka na Boże Narodzenie

Izraelskie ciasteczka chałwowe (źródło)

Przepyszne, idealne do tureckiej herbaty. Mają fajny, rustykalny, nieporządny wygląd – są lekko popękane. Smakują chałwą, choć nie są aż tak słodkie jak ona. Te ciasteczka to zdecydowany faworyt mojego męża. Z poniższej proporcji otrzymasz około 25 ciastek.ciasteczka na Boże Narodzenie

  • 1/2 szklanki pasty tahini (bliskowschodnia pasta sezamowa) – 130 g
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (lub pszennej) – 270 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru – 90 g
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej (tym razem masło zastąpiłam olejem kokosowym, by ciastka stały się wegańskie – to taki eksperyment, ale bardzo udany)
  • ewentualnie odrobina wody, jeśli ciasto jest zbyt suche (2-3 łyżki, nie więcej)
  • nasionka białego sezamu do dekoracji (można pominąć)

ciasteczka na Boże Narodzenie

Wykonanie

Wszystkie składniki (oprócz nasion sezamu) włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt suche – można podczas miksowania dodać 2 łyżki chłodnej wody.

Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczać w dłoniach i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasteczka oprószyć delikatnie sezamem.

Piec w temperaturze 180°C przez około 13 – 15 minut. Po upieczeniu pozostawić przez chwilę na blaszce (będą dość miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.ciasteczka na Boże Narodzenie

Ciasteczkowe wariacje

Te dzisiejsze ciasteczka na Boże Narodzenie to taki nasz ulubiony ciasteczkowy kanon świąteczny, co nie oznacza, że wszystkie zawsze pojawiają się na stole. Lubię eksperymenty i każdego roku staram się upiec coś nowego – sprawdzić jakiś nowy przepis. Pojawiają się więc rozmaite kostki, pierniczki, ciasteczka anyżowe czy orzechowe, żydowskie rugelach, ciasteczka arabskie. Nigdy wszystkie na raz – zazwyczaj piekę 5-6 rodzajów ciastek. Bo choć w święta dom wypełnia gwar i goście z chęcią próbują rozmaitości, to na koniec i tak większość smakołyków zostaje w puszkach i słojach “na potem”. A potem wszystko to musimy sami zjeść…ciasteczka na Boże Narodzenie

Na zakończenie tego przydługiego wpisu, jako że dziś wigilia – wszystkim moim Czytelnikom życzę zdrowych, wesołych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. I bardzo dziękuję za Waszą tutaj obecność, za słowa wsparcia, za komentarze. Za to, że jesteście.ciasteczka na Boże Narodzenie

Na zdjęciu nasza choinka, a raczej podłaźniczka – kompozycja z gałązek jodły podwieszona pod belką stropową. Rozświetlona elektrycznymi lampkami, a nad wszystkim czuwa anioł z koronkowych serwetek. Raz jeszcze – wesołych świąt!ciasteczka na Boże Narodzenieciasteczka na Boże Narodzenie

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *