Owoc kaki z mozzarellą

Pomysł na podanie kaki z mozzarellą ma fejsbukowy rodowód. O nie, nie znalazłam tam gotowego przepisu na dzisiejszą przekąskę. Proces powstawania pomysłu na tę potrawę był znacznie dłuższy niż tylko przeczytanie czyjegoś przepisu 🙂owoc kaki z mozzarellą

Najpierw zainspirowała  mnie kochana Ania z Oblicza Gruzji, opisując owoc hurmy (persymonę) posypaną swańską solą. Wspomniała, że to tak, jakby jeść solony karmel – odrobina słodyczy i soli łączy się w jedną harmonijną całość. Rodowód pomysłu jest gruziński – zarówno hurma jak i swańska sól są łatwo dostępne w Gruzji, zwłaszcza jesienią. Oczywiście musiałam spróbować – to było niezwykłe doznanie smakowe!kaki z mozzarellą

Potem pomyślałam, że o tej późnojesiennej porze persymona jest słodka, łatwo dostępna nawet w lokalnych sklepach, a przy tym tańsza i smaczniejsza od pomidorów. I ma taki piękny, rozgrzewający serce i duszę kolor. Bo o tym, że można ją jadać na słono, już nie trzeba było mnie przekonywać. Następnie przypomniałam sobie, że kaki masowo dojrzewają na drzewach we Włoszech, nawet w relatywnie chłodnej Toskanii, o czym niejednokrotnie czytałam u Aleksandry Seghi.kaki z mozzarellą

To może zrobię najprościej – persymonę jakby po włosku, z mozzarellą? Dalej było już łatwo – persymona zamiast pomidora, do tego mozzarella, dobra oliwa i sól rodem z Zakaukazia – gruzińska ze Swanetii (swańska) lub ormiański zatar – obie sole od Ani. Używam ich zamiennie z dobrym efektem. I wiesz co? Tego smaku nie da się opisać prostymi słowami. Podanie owocu kaki z mozzarellą to kuchnia fusion, to wynik moich własnych poszukiwań. Ale jedliśmy to już kilka razy i zawsze nam smakowało. Ba, za każdym razem bardziej. Jeszcze bardziej i znacznie bardziej! Teraz z upodobaniem poluję na promocje owoców kaki, które o tej porze roku są dość łatwo dostępne..kaki z mozzarellą

Przystawka – owoc kaki z mozzarellą – skład

  • 2 raczej duże owoce kaki, dojrzałe, ale nie za miękkie (takie, żeby dało się je obrać ze skórki i pokroić w plasterki)
  • 2 kulki sera mozzarella w zalewie
  • swańska sól, ormiański zatar lub zamiennie dowolna ulubiona sól ziołowa, albo też po prostu dobra sól i osobno zioła świeże lub suszone
  • dobra oliwa lub olej do skropienia przystawki

owoc kaki z mozzarellą

Przygotowanie dzisiejszej przekąski jest równie proste, jak zrobienie sałatki caprese. Owoce persymony należy cienko obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić w plasterki. Na dwóch talerzach układać naprzemiennie plastry kaki i sera. Całość skropić oliwą, posypać ziołową solą i ewentualnie pokropić też odrobiną czegoś kwaśnego – octem balsamicznym lub sokiem z cytryny. Ja nie kropię. Podawać jako przystawkę, można zjadać ze świeżym pieczywem.owoc kaki z mozzarellą

I to już wszystko, więcej napisać się nie da – trzeba po prostu spróbować. Albo Ci zasmakuje za pierwszym razem, albo za drugim czy trzecim – albo wcale. Wszelkie modyfikacje są dozwolone, dodaj do tej potrawy takie smaki, jakie lubisz i jakie Twoim zdaniem dobrze się tu wkomponują. Gdybym miała w domu biały oscypek albo bundz – użyłabym go pewnie zamiast mozzarelli. Można spróbować podać kaki z fetą, ale wtedy trzeba dobrze kontrolować ilość dodanej soli – feta jest o wiele bardziej słona od łagodnej w smaku mozzarelli. Można posypać przystawkę listkami pietruszki albo kolendry – to mogłoby być ciekawe!owoc kaki z mozzarellą

Smacznego!owoc kaki z mozzarellą

Powiązane wpisy

6 thoughts on “Owoc kaki z mozzarellą

  1. Wygląda pięknie,zrobię rodzinie niespodziankę na Wigilię.W domu mam tylko sól morską i himalajską .Ciekawe jakie zioła dodać,czy wystarczy tylko natka?pozdrawiam alina

    1. Dodaj, co Ci podpowiada wyobraźnia – może “zioła włoskie”? Bo prowansalskie to raczej nie. Ale myślę, że nawet sama natka wystarczy. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *