Lekki krem nawilżający

W moim małym domowym laboratorium od czasu do czasu przygotowuję lekki krem nawilżający. Receptura nie jest sztywna, często wprowadzam do niej jakieś zmiany. Jednak zawsze mój krem idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej, bo łatwo się wchłania, a przy tym dobrze nawilża i odżywia cerę. To wspaniały krem dla wszystkich osób, dla których krem stokrotkowy okazał się zbyt ciężki. Rozumiem Was, ja również nie lubię, gdy po aplikacji kremu “gęba mi się świeci”. Zdecydowanie wolę użyć jakiegoś lekkiego kremu, który szybko się wchłonie i pozostawi skórę miękką i odżywioną, ale nie błyszczącą od nadmiaru użytych tłuszczów.lekki krem nawilżający

Lekki krem nawilżający na Olivem 1000 czy na emulgatorach mieszanych?

Użycie emulgatora Olivem 1000 znacznie ułatwia sprawę, choć nie jest to produkt idealny. Owszem, Olivem 1000 może być użyty jako jedyny emulgator w każdym kremie, jest przy tym łatwy i niezawodny w stosowaniu i daje bardzo stabilną emulsję. Minusem jest stosunkowo wysoka cena. Dlatego warto użyć różnych emulgatorów w procesie produkcji kremu. Jeśli bardzo się spieszę, poprzestaję na samym Olivemie 1000. Najczęściej jednak uzupełniam go o monostearynian glicerolu (gliceryny) i zwykle jeszcze alkohol cetylowy. Ten ostatni nie jest typowym emulgatorem, a raczej stabilizatorem emulsji. Dodaje się go w celu poprawy stabilności i zwiększenia gęstości kosmetyku. Ponadto alkohol cetylowy nawilża, wygładza i zmiękcza skórę. Lubię go używać, bo daje kremowi takie fajne, jedwabiste wykończenie.

Zarówno Olivem 1000, jak i monosteraynian gliceryny to emulgatory i równocześnie stabilizatory emulsji. Czy użyte razem, czy osobno, pozwalają na otrzymanie nietłustego kremu z niewielką zawartością fazy olejowej – już od 15-20%. To dlatego mój wybór padł akurat na nie, gdy chciałam zrobić lekki krem nawilżający. Ale uwaga, oba mogą służyć również do produkcji kremów tłustych i półtłustych, a także balsamów i mleczek. Sprawdzą się w niemal każdym domowym kosmetyku. I tu ważna uwaga – jeśli chodzi o monostearynian glicerolu, to trzeba używać go bardzo ostrożnie – traci swoje właściwości emulgujące już w pH poniżej 6.8! A to oznacza, że jeśli dodasz do fazy wodnej cokolwiek zakwaszającego (chociażby aloes), to już nie możesz użyć tego emulgatora bez uprzedniej regulacji odczynu. Ech, jakie to wszystko wydaje się skomplikowane… Raz jeszcze się okazuje, że papierki do pomiaru pH są niezbędne w kosmetycznej pracowni.papierki wskaźnikowe

Lekki krem nawilżający – receptura (ok. 30% tłuszczów, 70% fazy wodnej)

Za jednym zamachem i brudzeniem wszelkich naczyń i narzędzi robię zwykle 3-4 porcje. Dla mnie, dla siostry, szwagierki, przyjaciółki – zależy, kto akurat jest w potrzebie. Większą porcję po prostu łatwiej się robi, dlatego warto podzielić się z innymi kobietami.

Faza I – tłuszczowa:

lekki krem nawilżający

Faza II – wodna:

  • hydrolat różany 70 g (do kupienia tutaj) *

lekki krem nawilżający

Faza III – dodatki i substancje aktywne:

  • olej konopny 4 g (do kupienia tutaj) albo dowolny inny olej tłoczony na zimno, dobry dla skóry
  • olej jojoba 2 g (można kupić go tutaj)
  • 10-15 kropli eterycznego olejku geraniowego (znajdziesz go tutaj – nie jest tani, ale bardzo efektywnie wspomaga dojrzałą skórę, polecam!)
  • po kilka kropelek witaminy E i D-pantenolu (witaminy również znajdziesz w naszym sklepie)
  • 0,5 g konserwantu DHA BA (do kupienia tutaj)
  • wybrane ekstrakty ziołowe jako substancje aktywne – maksymalnie 5 g** (w tej fazie dodaje się też. wszelkie witaminy)

lekki krem nawilżający

*Zamiast wody różanej możesz użyć dowolnego innego hydrolatu (spory wybór znajdziesz tutaj), naparu/wywaru ziołowego, soku z aloesu (pamiętając o zastrzeżeniu dotyczącym emulgatorów i pH aloesu) itp.

**Tym razem dodałam do kremu gliceryt z pączków jabłoni (szczegółowo opisałam go tutaj), odrobinę glicerytu z kwiatów forsycji oraz parę kropel ekstraktu saponinowego (z psianki słodkogórz) dla lepszej wchłanialności substancji aktywnych kosmetyku.

Lekki krem nawilżający – wykonanie

  1. Składniki fazy I umieść w jednej zlewce (lub w innym naczyniu), składniki fazy II – w drugiej zlewce. Oba naczynia wstaw do kąpieli wodnej (najlepiej w jednym rondlu, wówczas łatwiej jest wyrównać temperaturę obu faz). Ogrzewaj składniki do rozpuszczenia tłuszczów i emulgatorów, czyli do około 60 stopni. Obie fazy muszą mieć zbliżoną temperaturę.lekki krem nawilżający
  2. Wlej tłuszcze do fazy wodnej.*** Mieszaj intensywnie patyczkiem, szklaną bagietką albo blenderem (ten ostatni dobrze się sprawdzi podczas wytwarzania większej ilości kremu). Po kilku minutach wstaw naczynie do kąpieli zimnej i mieszaj nadal, aż emulsja wystygnie do 40 stopni.
  3. Dopiero teraz dodaj składniki fazy III i nadal intensywnie mieszaj do połączenia składników.lekki krem nawilżający
  4. Gotowy krem przełóż do odpowiednich słoiczków (szklanych – klik lub plastikowych – klik), a najlepiej do dozowników airless. Nie zapomnij ich wcześniej zdezynfekować, np. spirytusem albo izopropanolem****

lekki krem nawilżający

***Możesz spróbować odwrócić kolejność, czyli wlać fazę wodną do tłuszczu. To również powinno się udać, zwłaszcza na samym Olivemie 1000. Dzięki temu mniej wartościowych składników tłuszczowych pozostanie na ściankach naczynia. Choć, prawdę mówiąc, zawsze te resztki jakoś udaje mi się wypaćkać, więc zwykle nic się nie marnuje 🙂

****Bo w ogóle zachowanie maksymalnej higieny podczas produkcji kremu pozwoli zminimalizować użycie konserwantu, a równocześnie utrzymać bezpieczeństwo gotowego kosmetyku. To ważne – zwłaszcza, jeśli przygotowujesz krem nie tylko dla siebie, ale i dla przyjaciółek. One mogą nie pamiętać, że krem mają przechowywać w lodówce. Postawią go na półce w gorącej łazience i będą cieszyć się każdym spojrzeniem na słoiczek. To daje wielką radość Tobie i obdarowanym osobom. Ale nie chcesz przecież, by Twój wypasiony lekki krem nawilżający jakoś im zaszkodził, prawda? Właśnie dlatego bardzo dbam o higienę i – mimo wszelkich obiekcji – stosuję konserwant. Nie martw się, DHA BA jest akceptowany przez Eco-cert, to bezpieczny konserwant.lekki krem nawilżający

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *