Szybkie kiszone cytryny

Na warsztaty i prezentację różnych fermentów, które miały się odbyć na Zlocie Zielarskim 2017, przygotowałam między innymi szybkie kiszone cytryny. Chyba zasmakowały uczestnikom moich fermentacyjnych warsztatów, bo zniknęły jako jedna z pierwszych zaprezentowanych kiszonek. Owszem, gotowego produktu nie było może wiele, ale też nikt nie jada kiszonych cytryn łyżkami! Stosuje się je jako przyprawę do wszystkich potraw, które chcemy jednocześnie zakwasić, dosolić, zaostrzyć i wzbogacić o cytrynowy aromat. Kiszone cytryny na szybko używa się bowiem podobnie jak marokańską wersję kiszonki z cytryn, choć smakują trochę inaczej. Nadal jednak pozostają równocześnie kwaśne, słone i aromatyczne – po prostu pyszne!szybkie kiszone cytryny

“Jerozolima”

Przepis pochodzi z książki, którą napisali Yotam Ottolenghi oraz Sami Tamimi, a która nosi tytuł “Jerozolima” i jest jedną z moich ulubionych inspiracji kuchnią z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Kuchnia Jerozolimy nie jest i nie może być jednorodna. Miasto stanowi przecież tygiel różnych kultur, religii, tradycji i narodowości. Jeśli jednak spojrzeć na Jerozolimę z dystansu i bez uprzedzeń – da się zauważyć pewne elementy typowe dla tego starożytnego miasta, które łatwo zidentyfikować we wszystkich jego zakątkach, w większości lokalnych kuchni. Taki łączący wszystkich gotujących wspólny mianownik. Książka zawiera zarówno przepisy tradycyjne, przyrządzane w znany od wieków sposób, jak i potrawy zbliżone do tradycji, ale nieco unowocześnione, a także receptury luźno tylko inspirowane jerozolimskimi smakami.szybkie kiszone cytryny

Przepisu na szybkie kiszone cytryny próżno szukać w głównej części książki, pełnej sałatek, zup, potraw z patelni i piekarnika. Przecież to tylko dodatek do różnych dań. Niezbędny dodatek. Dlatego sposobów kiszenia cytryn w całości (dłuższy proces) jak i w plasterkach – czyli nasze dzisiejsze kiszone cytryny na szybko – szukaj na końcu książki. Autorzy sugerują, że to przepis nawet 24-godzinny i że później należy przechowywać cytryny w lodówce, mnie się jednak wydawało, że to zbyt krótki czas na zrobienie naprawdę dobrej kiszonki. Dałam więc moim cytrynkom nieco ponad tydzień na kuchennym blacie – i to był strzał w dziesiątkę. Uzyskałam pyszny, aromatyczny ferment. Tak pyszny, że zniknął jako pierwszy spośród wszystkich podanych przeze mnie na zlocie, a w książce znajduje się nawet ostrzeżenie: podobnie jak z sosem chili, kiedy już zaczniesz dodawać plasterki cytryn do potraw – mięs, ryb, soczewicy, kuskusu – przekonasz się, jak łatwo się od nich uzależnić.szybkie kiszone cytryny

Szybkie kiszone cytryny – skład

Przyznaję, że na zlot przygotowałam podwójną porcję i to był bardzo dobry pomysł.

  • 3 niewoskowane, ekologiczne cytryny – na przykład takie
  • 3 łyżki soku z cytryn
  • 1/2 ostrej papryczki wraz z pestkami – posiekanej lub pokrojonej w cieniutkie plasterki
  • 35 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżki grubej nierafinowanej soli – morskiej lub kłodawskiej
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

szybkie kiszone cytryny

Wykonanie

Cytryny umyj dokładnie i przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w bardzo cienkie plasterki (wraz ze skórką), usuwając przy tym pestki. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj dokładnie rękami tak, żeby przyprawy zostały dokładnie wtarte w cytryny. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw na blacie na całą noc albo na kilka – kilkanaście godzin. W tym czasie masa w misce powinna już pokryć się sokiem. szybkie kiszone cytrynyPrzełóż wszystko do odpowiedniej wielkości wyparzonego słoika i zamknij szczelnie. Pozostaw nadal w temperaturze kuchennej/pokojowej na kolejnych kilka dni, ale możesz zacząć próbować już po 24 godzinach. Szybkie kiszone cytryny z czasem zyskują na smaku. Te, których próbowaliśmy na zlocie, kisiły się przez 10 dni.szybkie kiszone cytryny

Po około tygodniu można już umieścić kiszone cytryny w lodówce. W chłodzie mogą być przechowywane długo, jak każda kiszonka. Trzeba tylko pamiętać o tym, by do wyjmowania kolejnych porcji ze słoika używać zawsze czystej łyżki – żeby niechcący nie zakazić kiszonki czymś niepożądanym. Zaledwie trzy ukiszone cytryny to nie jest duża porcja, powinna zniknąć dość szybko, więc nie zdąży się zepsuć. Będę u siebie testowała wytrzymałość fermentu w warunkach lodówkowych i wkrótce uzupełnię wpis o potrzebne informacje. Sama jestem ciekawa, jak będą się przechowywać takie kiszone cytryny na szybko!szybkie kiszone cytryny

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *