Świąteczna czerwona kapusta

Dzisiaj na blogu doskonała świąteczna czerwona kapusta przygotowana w skandynawskim stylu, która smakiem i aromatem świetnie wpasowuje się w klimat Bożego Narodzenia. Taka kapusta jest idealnym dodatkiem do mięs ciepłych i zimnych oraz do pasztetów, zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Można ją podgrzać, ale na zimno też jest smaczna. Pracy przy niej niewiele, jednak ze względów praktycznych często gotuję tę kapustę 1-2 tygodnie przed świętami i pasteryzuję w słoikach. Dzięki temu mam mniej pracy przed samą wigilią, gdy zazwyczaj z czymś nie zdążam na czas. Taki słoik z pyszną kapustą jest wybawieniem w różnych podbramkowych sytuacjach. Czasem otwieramy słoik przed wieczerzą wigilijną, a czasem dopiero w święta, do obiadu lub kolacji.świąteczna czerwona kapusta

świąteczna czerwona kapusta

Świąteczna czerwona kapusta – skład

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty (o wadze około 1,5 kg)
  • 3 łyżki oleju lub masła (użyłam rafinowanego oleju kokosowego, takiego bez zapachu kokosa)
  • 0,5 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 200 g dżemu z borówki brusznicy lub żurawiny do mięs i serów
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 laski cynamonu
  • pieprz i sól do smaku
  • ewentualnie dodatkowy miód lub cukier do wykonania “ostatniego szlifu” – jedni lubą bardziej, inni mniej słodką kapustę

świąteczna czerwona kapusta

Świąteczna czerwona kapusta – wykonanie

  1. Z główki usuń zewnętrzne, nieładne liście. Resztę poszatkuj cienko, wycinając głąb.
  2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i podduś na nim kapustę przez około 10 minut, pod przykryciem, często mieszając.
  3. Do garnka z kapustą dodaj sok pomarańczowy, dżem, cynamon, suszone żurawiny, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
  4. Spróbuj i ewentualnie dodaj odrobinę miodu lub soku z cytryny. Jednak zazwyczaj nie jest to potrzebne.

świąteczna czerwona kapusta

Tak przygotowana czerwona kapusta jest aromatyczna i słodkawa. Bardzo smakuje dzieciom! Zrobiła furorę kilka lat temu podczas rodzinnego przyjęcia i odtąd prawie każdego roku gości na naszym świątecznym stole. Jest przy tym lżej strawna i delikatniejsza niż tradycyjna kapusta z grzybami, kapusta z grochem czy bigos. Można ją jeść nawet na zimno, jak sałatkę, nie jest bowiem tłusta ani ciężka. To dlatego bardzo dobrze komponuje się z pasztetem, na przykład takim jak ten poniżej. Też z żurawiną. Serdecznie polecam!świąteczna czerwona kapusta

Pasztet soczewicowy z żurawiną

PS. Czy nie uważasz, że przekrój czerwonej kapusty jest jedną z najpiękniejszych rzeczy, jakie można zobaczyć?świąteczna czerwona kapusta

Źródło inspiracji

Przepis dołączam do akcji Badylarki:
Wytrawne potrawy wigilijne 3.

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *