Makaron z cukinią i szałwią to jest jedno z najulubieńszych letnich dań mojego męża. Przygotowuje je już od wielu lat w sezonie cukiniowym, więc wykonanie doprowadził do perfekcji. Bo w naszym domu to J. gotuje obiad, gdy makaron, cukinia i szałwia lub inne zielone, aromatyczne ziółko stanowią podstawę posiłku. Wszyscy domownicy lubią kuchnię włoską, a ten makaron to jest po prostu mistrzostwo świata! Danie proste, szybkie i łatwe do przygotowania, jak niemal wszystkie „włoszczyzny”. Idealne ciepłe danie na gorący dzień lata. A że upały właśnie nadchodzą, to zaopatrz się koniecznie w młode cukinie, makaron, śmietankę kremówkę, parmezan i aromatyczne zioła. Z tych składników przygotujesz smaczne i szybkie danie w najgorszy nawet upał.
Właśnie wróciliśmy z krótkich wakacji. Nasza ogrodowa cukinia wołała, żeby ją zerwać, a co tak na szybko można z niej przygotować? Oprócz dzisiejszego makaronu mam jeszcze kilka łatwych i smacznych propozycji, które znajdziesz na końcu wpisu.
Makaron z cukinią i szałwią – skład na bardzo obfitą porcję dla 2 osób (lub pierwsze danie dla 3 osób)
- 250 g suchego makaronu spaghetti
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 młode cukinie z miękką skórką, w dowolnym kolorze
- spora garść listków szałwii lekarskiej (a jeśli nie masz szałwii, to użyj innej zieleniny – natki pietruszki lub podagrycznika, świeżego cząbru, tymianku lub macierzanki itp.)
- kubek (200 ml) słodkiej śmietanki kremówki 30%
- garść tartego sera typu parmezan
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
- Makaron gotuj al dente według opisu na opakowaniu, a w międzyczasie przygotuj pozostałe składniki dania.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej na biało posiekaną cebulę. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i uważaj, żeby się nie przyrumienił, bo będzie gorzki.
- Cukinie umyj, odetnij końce i pokrój w niewielką kostkę. Połowę cukinii dodaj do cebuli i podsmażaj na dużym ogniu, by porządnie zmiękła. Warto przykryć patelnię pokrywką, bo to przyspieszy proces duszenia warzyw.
- Pod koniec dodaj resztę cukinii, która będzie tylko krótko smażona i pozostanie lekko chrupka. Dodaj też pieprz i sól do smaku.
- Listki szałwii pokrój w cienkie paski i dorzuć do cukinii, która „dochodzi” na patelni. Wymieszaj dokładnie i podgrzewaj jeszcze przez moment.
- Po krótkiej chwili dodaj śmietankę, wymieszaj i gotuj przez minutkę lub dwie, aby sos nieco się zagęścił.
- Dodaj odcedzony makaron i połowę parmezanu, a resztę sera zostaw do posypania gotowej potrawy na talerzach.
- Wymieszaj dokładnie makaron z sosem na patelni i dopiero tak przygotowane danie wykładaj na talerze.
Makaron z cukinią i szałwią – uwagi końcowe
Najważniejsza uwaga to ta, aby wszystkie składniki mieszać na dużej patelni. W trakcie tej czynności ugotowany al dente makaron jeszcze odrobinę się dogotuje, a przy okazji wchłonie wszystkie smaki z patelni. Nigdy, przenigdy nie wykładaj ugotowanego makaronu na talerz, aby później polać go kleksem sosu. To jest absolutnie, zupełnie i całkowicie nie po włosku! I takie coś nie może dobrze smakować, więc nie warto tracić czasu na takie gotowanie.
Wymieszany i dosmaczony na patelni makaron z cukinią i szałwią wykładaj na 2 lub 3 talerze, sprawiedliwie rozdzielając sos pozostały na dnie patelni. Na koniec każdą porcję posyp resztą parmezanu i podawaj. To danie jest naprawdę pyszne, a najlepiej smakuje z dużą porcją sałaty i lampką białego wina. Smacznego!
Ha! Z szałwią Hurma i Czereda jeszcze cukinii nie jadła! dzięki za inspirację 🙂
A to nasza ulubiona od paru lat wersja, tylko jakoś nie składało się, by ją opisać. Spróbujcie i daj znać, czy Wam smakowało.
Wspaniały przepis,właśnie wypróbowałam👌
Dziękuję 🙂