Dyniowa zupa z Jamajki to jest pierwsza rzecz, którą tej jesieni ugotowałam z dyni. Zupka jest bardzo smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Może stanowić pierwsze danie jakiegoś większego obiadu i wtedy do miseczek wlejesz niewielkie porcje, a dodatki są niepotrzebne. Ja mam jednak bardzo pragmatyczne podejście do gotowania obiadów. To nastawienie jest chyba dość charakterystyczne dla pracujących osób, bo kto po przyjściu z pracy ma czas na gotowanie dwu, a nawet trzydaniowego obiadu? No, może w święta – wtedy zupa jest naprawdę pierwszym daniem, ale przecież nie na co dzień. W mojej codziennej kuchni zupa jest całym obiadem, dlatego staram się, aby była pełna dodatków i bardzo syta. No i oczywiście zjadamy naprawdę duże porcje zupy na obiad. To jest zawsze spora miska, a nie mały talerz z odrobiną zupy na dnie. A po zupie czasem na stole pojawia się deser, na przykład jakieś pyszne sezonowe ciasto.
Dyniowa zupa z Jamajki – skład
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 mała ostra papryczka świeża lub suszona
- 650 g miąższu dyni (waga po obraniu)
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 1-2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- skórka otarta z połowy limonki lub cytryny
- 600 ml bulionu z warzyw (użyłam przewspaniałego bulionu z obierek, który znajdziesz tutaj – klik)
- 400 ml mleczka kokosowego (z puszki)
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie zupy
- Cebulę drobno posiekaj. Papryczkę należy rozkroić, wyczyścić z nasion i pokroić na drobne paseczki, jeśli jednak używasz suszonej papryczki, to całą wrzuć do potrawy, a przed miksowaniem ją wyłowisz. Otrzyj skórkę z połowy cytryny (albo limonki). Obrane ziemniaki i dynię pokrój w grubą kostkę.
- Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj pozostałe warzywa, imbir oraz skórkę cytrusową.
- Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15-20 minut, czyli do miękkości warzyw. Wyjmij suszoną papryczkę (jeśli jej używasz zamiast świeżej), a następnie zmiksuj zupę.
- Ponownie postaw ją na palniku i – gotując na wolnym ogniu – dodaj mleczko kokosowe. Wymieszaj i na koniec przypraw pieprzem i solą.
Dyniowa zupa z Jamajki jest gęsta, kremowa, lekko pikantna i aromatyczna. Nie wymaga jakichś szczególnych dodatków, ale bardzo dobrze smakuje i pięknie wygląda, jeśli się ją posypie natką kolendry lub pietruszki. Na moich zdjęciach widać werbenę cytrynową, która też bardzo dobrze się z tym daniem komponuje. A jeśli dyniowa zupa ma być głównym daniem obiadowym, to warto do niej przygotować grzanki z kromek chleba tostowego. Smacznego!
PS. Wypróbuj również inne pyszne i sycące zupy: