CDziś zupa z dyni i masła orzechowego – dość może zaskakujące, ale bardzo smaczne danie. Ze względu na dodatek masła orzechowego zupa jest bardzo, bardzo sycąca. I choć przez masło traci też odrobinę zwyczajową jaskrawość barwy, to jednak zdecydowanie warto jej spróbować. Dodatek masła fistaszkowego zagęszcza nieco zupę i sprawia, że staje się ona niesamowicie kremowa. I nie dominuje w niej smak dyni!
Masło orzechowe można kupić gotowe, ale jeszcze lepiej zrobić je samemu. To nie jest trudne, a mamy przynajmniej zdrowe masło bez zbędnych, niechcianych dodatków. Przepis na masło orzechowe, a właściwie – masło fistaszkowe, można z łatwością znaleźć w Internecie. Ja też pokażę tutaj sposób, jak zrobić takie masło, ale najpierw muszę wykończyć wcześniejsze zapasy. Do dzisiejszej zupy używa się go całkiem sporo, tym bardziej warto zrobić masełko w domu. Może być gładkie lub z kawałkami orzeszków, jakie wolisz.
Zupa z dyni i masła orzechowego – skład
- 1 kg dyni pozbawionej skóry i pestek, pokrojonej w kawałki (waga po obraniu)
- jedna łyżka rafinowanego oleju kokosowego (opcja dla wegan) lub masła klarowanego
- 1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
- 1 mała papryczka chili, pozbawiona nasion i drobno pokrojona (zostaw po cienkim plasterku do dekoracji każdego talerza z zupą)
- kawałek imbiru ok. 3 cm, starty drobno
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1 litr bulionu warzywnego (świetny będzie bulion z obierek – klik) lub wody
- 230 g masła orzechowego (wybrałam gładkie)
- sok z cytryny – powinna wystarczyć jedna nieduża cytryna dla ożywienia smaku
- garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki (użyłam pietruszki, bo dzięki niezwykle lekkiej zimie wciąż można ją zrywać w ogrodzie)
- pieprz i sól do smaku
- do podania – prażone pestki dyni
Wykonanie zupy z dyni
- Zeszklij posiekaną cebulę na tłuszczu roztopionym w odpowiednio dużym garnku. Gdy już będzie szklista, dodaj chili, imbir i czosnek i smaż jeszcze przez kilka minut, mieszając.
- Do garnka dodaj dynię, trochę soli i pieprzu, mieszając smaż przez 5 minut.
- Wlej gorący bulion/wodę, doprowadź do wrzenia, zredukuj płomień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Czyli do momentu, aż dynia zacznie się rozpadać.
- Zmiksuj zupę na krem. Dodaj masło orzechowe i miksuj dalej. Na koniec wrzuć kolendrę (natkę pietruszki). Dopraw jeszcze solą i sokiem z cytryny.
Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, krążkiem chili i zielonymi listkami pietruszki lub kolendry. Zupa jest odpowiednia również dla wegan oraz osób unikających glutenu. Rozgrzewa i syci niesamowicie!
Smacznego 🙂
Przepis na tę pyszną zupę znalazłam tutaj.
Zwykle mam to samo. Jem dynie do następnego sezonu, tyle ich jest. Jednak w tym roku nie dopisały, więc regularnie kupuję, żeby zawsze mieć jakąś na stanie.
Z masłem orzechowym też bardzo lubię. Niestety, nie mogę zrobić własnego, bo nie mam odpowiedniego sprzętu. Kupuję zatem takie 100% orzechów.
Ty na pewno znasz jeszcze milion innych przepisów na zupę z dyni, pomysłów Ci nie brakuje! Dziękuję za odwiedziny 🙂