Piołunówka – na niestrawność i zły humor

Niedawno obiecałam, że podam przepis na trunek o nazwie “piołunówka”. To wspaniałe lekarstwo wspomagające trawienie, wystarczy wypić kieliszeczek po ciężkim obiedzie, zwłaszcza po spożyciu smażonych potraw. Działa jeszcze silniej, niż orzechówka toskańska! Piołunówka nie należy do smacznych trunków – jest bardzo wytrawna, wręcz gorzka – ale właśnie dzięki temu cudownie wzmaga wydzielanie żołądkowych soków trawiennych i neutralizuje uczucie ciężkości po posiłku. Pomaga też w przypadku tzw. zgagi. No i dzięki swojej “gorzkości” chroni użytkownika przed popadnięciem w nałóg alkoholowy – działa doskonale, ale jest gorzka i po wypiciu małego kieliszka nie ma się ochoty na więcej. I to bardzo dobrze, bo ze względu na skład piołunu nie powinno się tej nalewki wypijać więcej, niż jeden niewielki kieliszek.piołunówka

Piołunówka – lekarstwo doskonałe

To zdecydowanie nalewka dla koneserów. Tego trunku nie pije się dla przyjemności, dla smaku. Jedyna przyjemność z jego spożycia polega na ułatwieniu trawienia ciężkostrawnych potraw, dzięki czemu poprawia się także humor przejedzonej osoby. Piołun skutecznie działa na poprawę samopoczucia, ponadto jest pomocny przy nerwicach wegetatywnych. Na poprawę humoru wpływa też z pewnością obecny w trunku dziurawiec, o którym nie od dziś wiadomo, że ma działanie przeciwdepresyjne. My traktujemy tę nalewkę jak lekarstwo, a jak Ty ją potraktujesz? Czy piołunówka pomoże i Tobie w zmaganiu się z ciężkostrawnymi posiłkami i obniżeniem nastroju? Prawdę mówiąc – nie powinniśmy odżywiać się tak, żeby trzeba było popijać coś na trawienie, ale od czasu do czasu każdemu może się zdarzyć. Wesele, imieniny, inna “nasiadówka” – zawsze może trafić się okoliczność, w której piołunówka okaże się pomocna.piołunówka

Piołunówka – skład

  • 3 świeże bądź wysuszone gałązki/pędy piołunu (bylicy piołun)
  • 5 świeżych kwitnących pędów dziurawca wraz z listkami
  • 1-2 świeże liście geranium (pelargonii wonnej, anginki)
  • 8 ziaren pieprzu
  • 10 rodzynek
  • 1 torebka herbaty ekspresowej lub lepiej łyżeczka czarnej herbaty liściastej
  • 1 łyżka miodu (ewentualnie 2 łyżeczki cukru)
  • 1 litr czystej wódki (ja daję jak zwykle spirytus pół na pół z filtrowaną wodą)

piołunówka Więcej o piołunie i jego działaniu można przeczytać tutaj:  http://rozanski.li/337/piolun-artemisia-absinthium-l-w-fitoterapii/
piołunówka

Piołunówka – wykonanie

Do odpowiednio dużego słoja trzeba włożyć gałązki piołunu i dziurawca, herbatę liściastą (listki wsypać do zaparzacza, żeby łatwo było wyjąć je z roztworu) albo ekspresową, dodać pozostałe składniki i zalać alkoholem. Następnie słoik zamknąć, owinąć ściereczką zamoczoną we wrzątku i wstawić do gorącej wody (garnek na malu-malusieńkim ogniu) na około 2 godziny. Po wyjęciu słoika z wody trzeba usunąć herbatę.piołunówka

Nalewkę odstawić na 7 dni, następnie przesączyć przez filtr (najlepiej taki do cedzenia mleka) i pozostawić do sklarowania. Zlać znad osadu, a osad przefiltrować.

Piołunówka nie musi dojrzewać. Kurujmy się więc, choć nikomu nie życzę takiej konieczności!piołunówkapiołunówka

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *