Spritz – wspomnienie z Werony

Zawsze, gdy przygotuję spritz, nasze myśli i wspomnienia biegną do Werony, tam bowiem po raz pierwszy spróbowaliśmy tego smacznego alkoholowego napitku. W regionie Veneto jest to bardzo popularny drink, wieczorami można spotkać na ulicach i w barach całe tłumy młodzieży, sączącej powoli pomarańczowy trunek. I my także sączyliśmy go powoli, popatrując na przechodniów i na starożytny amfiteatr. Przy kolejnej bytności powtórzyło się to patrzenie i sączenie, i to poczucie szczęścia i swobody. I ten cudowny brak pośpiechu… Cóż, wakacje rządzą się swoimi prawami. A ponieważ w tym roku nie wyjeżdżamy nigdzie – pozostają miłe wspomnienia i smaczny napój z procentami…

Werona

Spritz – wspomnienie Werony

Dlatego zawsze, gdy przygotuję spritz, wspominamy Weronę i wszystkie nasze cudowne pobyty w północnych Włoszech. To zawsze są przyjemne myśli i miłe wspomnienia. Drink przygotowany w domu jest oczywiście bardzo smaczny, ale jednak, choć taki sam, jak pity w miejscu, w którym powstał, nie cieszy aż tak bardzo, jak podczas urlopowych wojaży… No ale nic to, na wakacyjne wspomnienie przy oglądaniu zdjęć nadaje się doskonale!

spritz

Cóż to takiego, ten szczególny koktajl – spritz?

Spritz, zwany także Spritz Veneziano, jest jednym z najpopularniejszych drinków w północnych Włoszech. Jego historia sięga czasów habsburskiej zwierzchności nad okolicami Wenecji. Nieprzywykli do lokalnych, dość mocnych i wyrazistych win, przybysze z monarchii austriackiej prosili o dolewanie do nich wody (z niemieckiego – spritzen).

Początkowo spritz był więc jedynie mieszanką białego lub czerwonego wina i świeżej wody. W pierwszej dekadzie XX wieku zastąpiła ją wysoko-gazowana woda z nowego wynalazku – syfonu. Dzięki temu spritz mógł powstawać na bazie niegazowanych win. Mimo wszystko, do dnia dzisiejszego za najlepiej pasujący trunek do drinka uważa się właśnie Prosecco.

spritz

Jako wzbogacenie smakowe często używa się Aperolu lub Campari (warto spróbować także Blue Curaçao). Właśnie orzeźwiający smak i wspaniała barwa drinka z Aperolem są nieodłącznym elementem włoskiego wspomnienia. (link)

aperol
Aperol. Kliknij w zdjęcie

Aby przyrządzić wybornego Spritza do szklanki lub kieliszka należy dodać:

  • kostki lodu
  • 3 części Prosecco
  • 2 części Aperolu
  • 1 część wody sodowej (lub gazowanej mineralnej)
  • plaster pomarańczy

Spritz najczęściej podaje się wraz z miseczką zielonych oliwek. Spróbuj, to bardzo smaczny drink. I taki wakacyjny…

spritzspritz

Dość trudno dostępny Aperol można ewentualnie zastąpić likierem Campari. Z Blue Curaçao nie próbowałam, więc się nie wypowiem, czy dobre. Ale z Aperolem – to jest to. Smacznego!

amfiteatr w Weronie

Starożytny amfiteatr w Weronie, miłe wakacyjne wspomnienie

Jeśli zechcesz wypróbować inne przepisy na słynne drinki i alkohole, zajrzyj na przykład tutaj:

Domowa sangria z pomarańczą

Drink na kaca i nie tylko, czyli Early Riser

Syrop cukrowy

Zalety grzanego wina

Limoncello – włoski likier cytrynowy DIY

Nocino – włoski likier z zielonych orzechów

Likier Cassis

Ajerkoniak, czyli likier jajeczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *