Dyniowa latte i korzenna przyprawa do potraw z dyni

Dyniowa latte, czyli kawa przygotowana na obraz i podobieństwo słynnej Pumpkin Spice Latte ze Starbucks’a, towarzyszy nam od czasu do czasu w jesienne i zimowe popołudnia. Słodka, aromatyczna, piernikowa – nie wiadomo, czy to bardziej deser, czy jednak kawa. Dodam może słówko wyjaśnienia – na co dzień piję kawę z mlekiem (krowim, kozim lub roślinnym), ale nigdy jej nie słodzę. Lubię ten gorzki smak złagodzony obecnością mleczka. Jedynie dla Pumpkin Spice Latte robię wyjątek. Gorzka dyniowa latte zwyczajnie nie byłaby smaczna! Przygotowana tak, jak dziś, idealnie smakuje po powrocie z długiego spaceru po lesie.dyniowa latte

Do przygotowania dyniowej latte potrzebujemy kilku składników, nie myśl jednak, że jej zrobienie jest trudne czy skomplikowane. Wystarczy mieć dobrą, mocną kawę, mleko (dowolne, roślinne lub zwierzęce), cukier (najlepiej brązowy) lub syrop cukrowy albo dowolny inny słodzik (miód, ksylitol, stewię), puree z dyni, ewentualnie ubitą na sztywno śmietankę kremówkę do przybrania napoju. I koniecznie korzenną przyprawę do potraw z dyni.dyniowa latte

Dyniowa latte – podstawowe składniki

Kawa

Idealnie espresso. Może być przygotowana w profesjonalnym ekspresie albo w prostej kawiarce. Jeśli jednak nie masz żadnego z tych urządzeń, zaparz po prostu mocną kawę w dzbanku. W ostateczności użyj dobrej kawy rozpuszczalnej. W wersji bezkofeinowej możesz wykorzystać na przykład kawę inkę.dyniowa latte

Puree z dyni

Można je przygotować w dwojaki sposób. Ja preferuję pierwszy z nich.

  1. Puree z dyni pieczonej – wydrążone połówki lub ćwiartki dyni wraz ze skórką albo dynię pokrojoną w szerokie pasy, pozbawioną wnętrza i skóry pieczemy do miękkości w piekarniku, w temperaturze 180 stopni. Trwa to zazwyczaj 30-40 minut. Jeśli dynia była pieczona ze skórą, trzeba ją przestudzić, wydrążyć i zmiksować miąższ. Ja piekłam dynię od razu bez skórki.dyniowa latte
  2. Puree z dyni gotowanej – wydrążoną dynię pokroić na mniejsze kawałki (również ze skórką lub bez – jak wolisz – jeśli ugotujesz ze skórą, trzeba ją będzie zdjąć przed miksowaniem) i ugotować do miękkości na parze. Zblendować.

dyniowa latteZmiksowane zimne puree przełożyć do zamykanego naczynia i schować do lodówki. Można je przechowywać przez kilka dni, używając do przyrządzania rozmaitych potraw. Uwaga: jeśli do pieczenia lub gotowania użyjesz dyni hokkaido, nie musisz pozbawiać jej skóry, jest wystarczająco miękka i łatwo się miksuje.dyniowa latte

Korzenna przyprawa do potraw z dyni – potrzebne będą:

  • 2 łyżki mielonego cynamonu, najlepiej cejlońskiego
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 1 łyżka zmielonych goździków
  • 1 łyżka utartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżki mielonego ziela angielskiego

Najlepiej byłoby użyć przypraw w całości i zmielić je na świeżo w młynku, będą wtedy najbardziej aromatyczne. Na koniec wystarczy je zmieszać, wsypać do szczelnie zamykanego słoiczka i gotowe. Można używać sukcesywnie do przyprawiania potraw z dyni, zarówno słodkich, jak i słonych.dyniowa latte

Dyniowa latte – składniki na dwie bardzo duże porcje

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do potraw z dyni
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku, trochę jakiegoś słodzika trzeba jednak użyć)
  • 0,5 szklanki zaparzonej kawy, najlepiej espresso
  • opcjonalnie bita śmietana do przybrania

dyniowa lattedyniowa latte

Dyniowa latte – przygotowanie

Mleko zagrzej wraz z puree dyniowym, cukrem i przyprawą, a gdy się zagotuje, przelej je przez gęste sito i ponownie ustaw na gazie. Dodaj kawę i znów doprowadź do wrzenia. Gotowy napój rozlej do dwóch dużych szklanek lub kubków. Każdą porcję przybierz bitą śmietaną, podawaj natychmiast.

Pumpkin Spice Latte jest gorąca i bardzo aromatyczna. W tej ponurej porze roku wspaniale koi zmysły. Spróbuj koniecznie!dyniowa lattepomysły na dynię

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *