Zupa soczewicowa z … zacierką

Wygląda na to, że zima zawitała do nas na dobre, może więc rozgrzeje Cię zupa soczewicowa? Zupa z czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym, tajską pastą curry i jakże swojską zacierką. To bardzo fajny pomysł na pierwsze danie, lunch albo kolację po długim spacerze w mrozie i śniegu po kostki. Na przykład po wyprawie po żywicę sosnową, którą najlepiej zbierać właśnie zimą, a warto ją zbierać, o czym napiszę osobno. Nawiasem mówiąc igły sosnowe też najlepiej zbierać zimą, mają teraz najwięcej wartości. Choć jestem raczej ciepłolubna, to jednak podoba mi się śnieżna zimowa aura. Ale też bardzo się cieszę, że mróz jest niezbyt wielki i śnieg tylko po kostki – łatwiej i przyjemniej chodzi się po lesie. Idźmy więc na długi spacer, a po powrocie rozgrzeje nas aromatyczna zupa.zupa soczewicowa

Pyszna zupa soczewicowa z zacierką

Na pomysł przygotowania rozgrzewającej zupy z czerwonej soczewicy z dodatkiem suszonej zacierki znalazłam na jednym z blogów, na które systematycznie zaglądam – tutaj. Inne dodatki do zupy wydają się dość oczywiste – nikogo nie zdziwi dodanie do soczewicy mleczka kokosowego czy przyprawy curry. Ale ta zacierka naprawdę mnie zaintrygowała! Rozumiesz więc, że musiałam ugotować zupę. Okazała się nadspodziewanie pyszna!

Poniżej możesz obejrzeć filmik, jak zrobić domową zacierkę. To naprawdę łatwe! Filmik nie jest mój (autorką jest Babcia, pisząca blog Uwaga Babcia Gotuje), może jednak kiedyś nakręcę własny? Kto wie…

Zupa soczewicowa z mleczkiem kokosowym i zacierką – skład (porcja dla 4-6 osób – zależnie od apetytu stołowników)

  • 2 łyżki oleju, najlepiej kokosowego
  • 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry
  • 1 łyżeczka suszonej przyprawy curry, łagodnej w smaku
  • po dużej szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej mielonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 4 suszone pomidory (mogą być z zalewy oliwnej ze słoika, takie jak te)
  • 1,5 litra wody lub wywaru warzywnego (np. bulionu z obierek, klik)
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 0,5 szklanki suszonej zacierki (domowej lub kupionej w sklepie)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki

zupa soczewicowa

Zupa z czerwonej soczewicy z zacierką – przygotowanie

  1. Na rozgrzanym oleju przesmaż pastę curry, curry sproszkowane, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodaj drobno posiekane: cebulę, czosnek, marchew i suszone pomidory i podsmażaj, aż cebula będzie miękka.
  2. Zalej gorącą wodą lub bulionem, doprowadź do wrzenia i dodaj przepłukaną na sicie soczewicę. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 5 minut, a następnie dodaj zacierkę. Wszystko gotuj jeszcze przez jakieś 12-15 minut – aż kluseczki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  3. Wlej mleczko kokosowe. Na koniec dopraw zupę solą. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

zupa soczewicowa

Smacznego!

Poniżej znajdziesz inne bardzo smaczne przepisy na zupy z soczewicy. Wszystkie idealnie nadają się na rozgrzewkę po zimowym spacerze w mrozie i śniegu, nawet takim powyżej kostek 🙂

Sambar indyjski z czerwonej soczewicy

Szybka zupa z czerwonej soczewicy

Fakes – najlepsza zupa z zielonej soczewicy

zupa soczewicowa

Przepis dołączam do zimowej strączkowej akcji:
Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2.

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *