Syrop cukrowy

Syrop cukrowy to taka niezbyt zdrowa rzecz, która raczej nie przystaje do tematyki bloga “proste przepisy na zdrowe życie”. Ale nie dajmy się zwariować! Zdrowo należy żyć na co dzień, co jednak nie wyklucza odrobiny niezdrowego szaleństwa przy szczególnej okazji! A końcówka karnawału to moim zdaniem taka właśnie szczególna okazja. Można, a nawet trzeba zaszaleć! Iść na imprezę, ostatnią karnawałową zabawę roku 2018. Albo zabawić się w domu, z przyjaciółmi i sąsiadami. Z odrobiną szaleństwa zakończyć krótki w tym roku karnawał. Tańczyć, pląsać, skakać, szaleć. A w przerwie popijać kolorowe drinki.syrop cukrowy

Syrop cukrowy nie tylko do drinków

Syrop cukrowy najlepiej się sprawdza jako środek słodzący do drinków, koktajli, aperitifów. Można kupić gotowy syrop cukrowy – jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy dłubaniem w kuchni, bo nie lubisz, nie masz czasu albo z innych powodów. Rozumiem to, nie każdy musi sam przygotowywać wszystko w domu.

syrop cukrowy
Jeśli klikniesz w zdjęcie, trafisz na stronę producenta

Ale gotowe syropy cukrowe do drinków nie są wcale takie tanie, a to już może być bodziec do samodzielnego przygotowania 🙂 Dodatkowo może zachęci Cię fakt, że używam tego syropu nie tylko do przyrządzania kolorowych drinków. Sprawdza się doskonale przy dosładzaniu nalewek z delikatnych owoców (na przykład z malin), a także jako odrobina słodyczy dla zrównoważenia smaku niektórych zdrowych koktajli warzywnych, owocowych lub mieszanych. Zazwyczaj nie trzeba słodzić tych napitków, jeśli jednak zajdzie taka konieczność – syrop cukrowy sprawdzi się o wiele lepiej, niż zwykły cukier (jak na przykład tutaj). Choć do tego akurat celu zawsze najlepszy jest miód 🙂syrop cukrowy

Syrop cukrowy – skład (proporcje można, a nawet trzeba zwielokrotnić – gotowy syrop przydaje się naprawdę w wielu różnych sytuacjach)

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody

syrop cukrowy

Do przygotowania syropu używam zazwyczaj zwykłego białego cukru. Jest najbardziej neutralny w smaku, więc też najbardziej uniwersalny, a przy tym najtańszy. Czasem przygotowuję niewielką porcję z brązowego cukru trzcinowego muscovado – taki syrop cukrowy ma ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak – jest lekko karmelowy. Jeśli chcesz uzyskać taki właśnie efekt – śmiało użyj muscovado albo innego brązowego cukru.syrop cukrowysyrop cukrowy

Syrop cukrowy – przygotowanie

Przygotowanie syropu jest znacznie łatwiejsze, niż sobie wyobrażasz. Naprawdę nie warto przepłacać za gotowe syropy! Wszystkie składniki umieść w rondlu czy garnku, zagotuj i utrzymuj w stanie wrzenia przez minutę. Po ostudzeniu wlej do butelki i już, to cała procedura. Warto przecedzić przez gęste sitko, bo czasem podczas studzenia w płynie wytrącają się kłaczki. syrop cukrowy

Syrop cukrowy – przechowywanie

Niektóre portale zalecają przechowywanie gotowego syropu w lodówce. Sprawdziłam to wielokrotnie i uroczyście oświadczam – nie ma takiej potrzeby! Butelkę z gotowym syropem stawiam po prostu w kuchennej szafce i używam w miarę potrzeby. Syrop cukrowy nigdy mi się nie zepsuł, a stał w szafce naprawdę bardzo długo. Wstawiony do lodówki nieładnie krystalizował, co utrudniało użytkowanie. Pewne znaczenie może mieć fakt, że w naszej kuchni nie jest bardzo gorąco – temperatura zwykle nie przekracza 18-19 stopni. Jeśli masz znacznie cieplejszą kuchnię – samodzielnie sprawdź, jak będzie się przechowywał syrop cukrowy u Ciebie (najlepiej zostaw w szafce niezbyt dużą porcję i obserwuj, czy nie dzieje się z nim nic złego). Na zdrowie!syrop cukrowy

PS. Jeszcze w karnawale zapraszam na drinka z użyciem dzisiejszego syropu cukrowego. Warto go więc zawczasu przygotować!syrop cukrowy

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *