Kolejny pomysł na cukinię – tym razem w pysznej wersji na lunch lub kolację, czyli pasztet z cukinii i sera feta. A może to raczej zapiekanka z cukinii? Nazwa nieważna, najważniejsze, że to jest pyszne danie, zwłaszcza na kolację. Kolacja może być proszona, w małym gronie rodzinnym albo nawet we dwoje. Taka zapiekanka doskonale smakuje nie tylko na ciepło, ale również po ostudzeniu. Czyli dwoje biesiadników może część potrawy zjeść na ciepłą kolację, a część – na śniadanie na zimno. A pomiędzy posiłkami można na przykład obejrzeć świetny film. Dzisiejszy pasztet vel zapiekanka z cukinii jest moją radosną odpowiedzią na wszechobecne „leczo z cukinii”. Ja tam używam cukinii do przygotowania bardzo wielu różnych potraw, ale leczo jest ostatnią, jaka przyszłaby mi na myśl 🙂
Aby przygotować zapiekankę/pasztet z cukinii i sera feta dla 3-4 osób potrzebne będą:
- 3 niezbyt duże, młode cukinie (800 g)
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera feta (ewentualnie sera typu feta albo innego podobnego, dość słonego sera) – użyłam oryginalnej greckiej fety
- 1 por (bez ciemnozielonych liści)
- olej, oliwa lub masło klarowane do smażenia
- 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie)
- 4 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- posiekany świeży koperek
Pasztet z cukinii i sera feta – przygotowanie
- Młode owoce cukinii umyj, odetnij końce (nie obieraj i nie usuwaj gniazd nasiennych – młoda cukinia nie potrzebuje takiego traktowania). Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj troszkę soli, wymieszaj i odstaw na przynajmniej 15 minut, by puściła sok.
- Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni. Posiekaj cebulę, czosnkowe ząbki zmiażdż w prasce do czosnku, pora zaś pokrój w półplasterki, usuwając ciemnozieloną część liści (bo są zazwyczaj twarde, możesz jednak przeznaczyć je na resztkowy bulion). Wszystkie warzywa cebulowe podsmaż razem na łyżce oleju, oliwy lub masła klarowanego. Gdy będą szkliste, zdejmij patelnię z palnika, dodaj pokruszoną lub startą na tarce fetę i posiekany koperek, wymieszaj całość.
- Cukinię mocno odciśnij z nadmiaru soku.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki – odciśniętą cukinię, roztrzepane jajka, fetę z porem, cebulą i czosnkiem, ewentualnie dodaj jeszcze 2-3 łyżki mleka (ja nie musiałam dodawać, masa nie była zbyt gęsta), dopraw całość gałką muszkatołową, solą (ostrożnie, feta jest słona!) i mielonym pieprzem.
- Gotową masę przełóż do blaszki, foremki lub żaroodpornego naczynia natłuszczonego i obsypanego bułką tartą. Piecz 50-60 minut w 180 st.C (aż powierzchnia się zetnie i lekko przyrumieni). Po upieczeniu warto odczekać jeszcze 15 minut, bo gdy lekko przestygnie – lepiej się kroi.
Gdy zapiekanka z cukinii jest gotowa
Gotowe danie jest idealne na lunch albo wczesną kolację. Bezglutenowe i naprawdę smaczne! Można pasztet z cukinii podawać na ciepło albo po zupełnym przestudzeniu, a nawet schłodzeniu w lodówce. Pasują do niego rozmaite dodatki – sos czosnkowy, grecki tzatzyki (cacyki), jakiś fajny chutney (czatnej) albo nawet zwyczajny keczup. No może u nas nie taki całkiem zwyczajny, bo z cukinii – klik. Tak tak, pasztet z cukinii i sera feta plus ketchup z cukinii to bardzo dobrana para.
Zostawiam Cię z tym pysznym przepisem (wypróbuj go koniecznie, bo naprawdę warto!), a my wyruszamy na długo wyczekiwane wakacje. Do zobaczenia wkrótce i – smacznego 🙂
PS. Inny pyszny pasztet z cukinii znajdziesz tutaj:
Zapiekanka zrobiona i zjedzona, była pyszna, a do tego szybka i prosta w wykonaniu. Lubię takie gotowanie.
Alicjo, bardzo się cieszę, że przypadła Ci do gustu 🙂
Pyszne I tyle w temacie : )
Cieszę się 🙂