Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka

Melanzane alla parmigiana, czyli bakłażany na sposób parmeński, to nasza ulubiona zapiekanka. Sposób jej wykonania poznałam przed wielu laty, czytając czasopismo z kuchennymi przepisami. W latach 90-tych „Smaki i aromaty” poszerzały moje ówczesne kulinarne horyzonty, otwierały na ciekawostki ze świata, zapoznawały z nowymi produktami. To dzięki tej gazetce wielką miłością pokochałam bakłażany, a najlepszym sposobem na ich przygotowanie wcale nie jest „omdlały imam” z Turcji (przez wielu kucharzy uznawany za najdoskonalszą formę podania oberżyny), tylko właśnie melanzane alla parmigiana o włoskim rodowodzie. Oboje z J. uwielbiamy kuchnię włoską, nic więc dziwnego, że zapiekanka z Parmy weszła do kanonu ulubionych wczesnojesiennych potraw.

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana, czyli bakłażany zapiekane na sposób parmeński

„Sztuka kulinarna zawdzięcza Parmie – miastu wyjątkowych smakoszy od czasów panowania Viscontich i Sforzów – nie tylko wspaniałą szynkę i parmigiano reggiano – twardy ser o pikantnym i ostrym smaku, którym tradycyjnie posypuje się we Włoszech pizzę i makaron. Także zapiekane z pomidorami i mozzarellą bakłażany należą do klasycznych potraw, opisywanych przez wszystkich autorów książek kulinarnych. Lista potrzebnych ingrediencji, jak to często bywa z dobrymi potrawami, jest krótka: warzywa, ser, zioła i trochę dobrej oliwy z oliwek. Jedni autorzy zalecają smażenie plastrów bakłażana bezpośrednio w oleju, inni kategorycznie nakazują obtaczanie ich w mące. Cokolwiek zrobimy, bakłażany alla parmigiana warte są zachodu.” Czy po takiej rekomendacji mogłam nie spróbować potrawy?

Melanzane alla parmigiana

Jak smakuje zapiekanka bakłażanowa we Włoszech?

Wiesz, jak to jest – przepis z gazety nie zawsze musi pokrywać się z oryginałem, może stanowić swobodną interpretację autora. Kiedy więc mieliśmy okazję spróbować melanzane alla parmigiana we Włoszech – ochoczo z niej skorzystaliśmy. Degustacja nastąpiła w małym bistro w Wenecji, w pobliżu mostu Rialto, a potrawę wybraliśmy z kilku powodów:

Melanzane alla parmigiana

  1. Wydawało nam się, że znamy już potrawę (a przynajmniej jeden z jej wariantów), więc nie powinna nas zaskoczyć dziwnymi składnikami. Wiedzieliśmy z grubsza, czego się spodziewać.
  2. Bardzo lubimy bakłażany pod każdą postacią, więc wybór musiał paść na potrawę z oberżyny. Nie mieliśmy za to ochoty na spaghetti z pomidorami ani na makaron z ciecierzycą.
  3. Chcieliśmy dowiedzieć się, jak powinny smakować melanzane alla parmigiana, czy mój przepis bardzo odbiega od oryginału. Już po pierwszym kęsie wiedziałam, że dysponuję doskonałą recepturą i nie muszę niczego w niej zmieniać.

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana – skład

Porcja dla 4-6 osób, na niską foremkę o wymiarach 35×22 cm (albo mniejszą, ale wyższą):

  • 4 średnie bakłażany
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 3-4 kulki mozzarelli
  • 50 g tartego parmezanu
  • garść świeżych listków bazylii
  • masło do wysmarowania formy
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 2-3 jajka (zależnie od wielkości formy)

składniki zapiekanki

Przygotowanie

  1. Bakłażany pokrój w poprzeczne plastry o grubości 0,5-1 cm, ułóż na tacy i posyp solą. Pozostaw na 30-40 minut. Możesz obrać je ze skórki, jeśli chcesz. Solenie powoduje wyciekanie soku wraz z gorzkimi substancjami. Pozbawione części wody, wchłaniają mniej tłuszczu podczas smażenia. Najważniejszy sekret przyrządzania potraw z bakłażanów polega na bardzo starannym wyciśnięciu z plastrów gorzkawej wody. Drugi sekret to metoda odsączania usmażonych plastrów z nadmiaru tłuszczu. Należy ułożyć je na papierowych serwetkach lub ręczniku jednorazowym i przyciskać szerokim nożem.smażone bakłażany
  2. Pomidory, najlepiej mięsiste, sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski i przypraw lekko solą i pieprzem. Bazylię pokrój w paski, a kulki mozzarelli w cienkie plasterki.
  3. Plastry bakłażana opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ściereczką, dokładnie wyciskając z nich wodę. Kolejno smaż na mocno rozgrzanej oliwie, aż się przyrumienią z obu stron. Gdy zdejmujesz plasterki z patelni, bakłażany muszą być bardzo miękkie. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku. Mam wrażenie, że bakłażany smażone na patelni grillowej wypijają znacznie mniej tłuszczu. Ale może to tylko złudzenie?smażone bakłażany
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem, wlej kilka łyżek posiekanych pomidorów. Ułóż warstwę bakłażana, część pomidorów, bazylii i plasterki mozzarelli, ponownie bakłażana, pomidory, bazylię i mozzarellę. Na wierzchu powinny się znaleźć bakłażany.
  5. Teraz przepis oferuje dwa rozwiązania. Ubij widelcem jajka, wymieszaj z resztą bazylii i parmezanem, rozlej na potrawie. Połóż resztę pomidorów. Jeśli nie chcesz użyć jajek, pokrój dodatkową kulkę mozzarelli i plasterki ułóż na bakłażanach, uzupełnij resztą pomidorów i bazylią, całość posyp jeszcze parmezanem.
  6. Zapiekaj przez 15 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejsz nieco temperaturę i pozostaw w piekarniku jeszcze przez kwadrans. Podaj na ciepło. Smacznego!

Melanzane alla parmigiana

A co poza sezonem świeżych pomidorów?

Podpowiem Wam jeszcze, że gdy przygotowuję melanzane alla parmigiana późną jesienią, gdy nie ma już słodkich letnich pomidorów, ale wciąż jeszcze można kupić niezłe i niedrogie bakłażany, używam własnych pomidorów ze słoika. O, takich:

pomidory

Pisałam o nich ostatnio w tym artykule. Bardzo polecam ten sposób konserwowania pomidorów na zimę, z takich pomidorów korzystam bardzo często poza sezonem.

Przepis i cytat pochodzi z czasopisma „Smaki i aromaty” z lat 90-tych.

Melanzane alla parmigiana

Zapiekankę dołączam do akcji kulinarnej „Danie inspirowane podróżą”. Nasze może nie zostało zainspirowane, ale z całą pewnością zweryfikowane niemal u źródła, mam więc nadzieję, że to wystarczy Organizatorce 🙂
Danie inspirowane podróżą 2016

A ponieważ decydujący wpływ na smak potrawy mają między innymi pomidory, dołączenie przepisu również do akcji „Pora na pomidora” wydaje się logiczne 🙂

A jeśli nie zapiekane bakłażany – to może inna zapiekanka?

Zapiekanka w kolorze jesieni

Zapiekanka ryżowa – może być z resztek

Grzyby po rosyjsku

Pasztet z cukinii i sera feta

Pieczona fasola jak z Bistro Sanguszko

Baked beans – fasola pieczona w pomidorach

Fasola pieczona z jabłkami

6 thoughts on “Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka

    1. Kasiu, Ciebie akurat nie posądzałabym o lenistwo! Na pewno nie składało Ci się, ale zrób koniecznie, a zakochasz się na pewno!

    1. Oj, to rzeczywiście szkoda, nie będziesz mogła spróbować oryginału. Ale świetnie smakuje ta zapiekanka również z cukinią – zamiast bakłażana. Próbowałam tej wersji, gdy walczyliśmy z nad-urodzajem cukinii. Może zrób sobie taką „parmigianę”?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *