Imbirówka stryja Dionizego

Przed laty w numerze specjalnym magazynu “Kuchnia” znalazłam przepis pod tytułem “Imbirówka stryja Dionizego”. Ta broszura jest poświęcona owocowym i warzywnym zapasom na zimę i nosi tytuł “Dziadkowe nalewki, babcine przetwory”. Do dziś przygotowuję wiele przetworów według znalezionych tam receptur – są pyszne, lepszych nie trzeba! Mam nadzieję, że niebawem uda mi się zamieścić jeszcze przepisy na nalewkę farmaceutów, nalewkę lipową, piołunówkę, porterówkę świąteczną, nalewkę gorzką ziołową i może żenichę kresową. Albo przynajmniej na niektóre z nich. Wszystkie wypróbowałam wielokrotnie, wszystkie testowałam na gościach. Niektóre (jak piołunówka) są gorzkie i nie każdemu smakują, ale najważniejszy jest przecież efekt zdrowotny – piołunówka cudownie wspomaga trawienie, jest pomocna nawet w całkiem trudnych przypadkach niestrawności. Dziś jednak postanowiłam skupić się na imbirówce.imbirówka

Rozgrzewająca imbirówka

Rozgrzewającą imbirówką będziemy się raczyć w czas jesienno-zimowych przeziębień i w przypadku wychłodzenia organizmu. Wyobraź sobie połączoną moc imbiru, cytryny i miodu wspartą obecnością alkoholu – takiej miksturze nie oprze się żadna infekcja! A że imbirówka musi dojrzewać pół roku (choć zdatna do spożycia – w razie niezbędnej potrzeby – jest już nieco wcześniej) – nastał najwyższy czas, aby przystąpić do jej skomponowania. Mam jeszcze ekologiczne sycylijskie cytryny, które do celów zdrowotnych nadają się doskonale. Świeży korzeń imbiru – na szczęście – można kupić już nawet w popularnych dyskontach. Postęp jest!imbirówka

Nasza imbirówka sprzed dwóch lat – trzeba zrobić świeżą, bo to już końcówka

Imbirówka – skład

Żeby zrobić pyszną, rozgrzewającą, prozdrowotną imbirówkę, potrzebne będą (ilość składników można, a nawet trzeba zwielokrotnić):

  • 100 g świeżego korzenia imbiru
  • 2 cytryny wraz ze skórką (w miarę możliwości bio, eko i w ogóle – sami wiecie, że mają być porządne)
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 0,75 l czystej wódki (ja daję spirytus z filtrowaną wodą w proporcji pół na pół, to się doskonale sprawdza, polecam)imbirówka

Imbirówka nastawiona – podwójna porcja

Wykonanie

Imbir należy umyć i pokroić w cienkie plasterki. Można obrać, ale nie jest to konieczne. Cytryny także umyć i pokroić w ósemki, wraz ze skórką. Imbir i cytryny wrzucić do słoja, dodać cukier oraz miód, zalać alkoholem. Zakręcić szczelnie i odstawić na 3 miesiące. Słojem trzeba niekiedy wstrząsnąć. Po tym czasie nalewkę zlać i odstawić do sklarowania, a następnie ściągnąć rurką znad osadu. Osad przefiltrować. Trunek powinien dojrzewać w chłodnym miejscu przez 3 miesiące lub dłużej. I już, to wszystko. Rozgrzewająca i przeciwprzeziębieniowa nalewka jest gotowa. Na zdrowie!imbirówka

Róbmy przetwory 2016

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *