Nalewka agrestowa

Dziś pyszna nalewka agrestowa. Naprawdę – nadspodziewanie smaczny trunek da się zrobić z tych skromnych, nieco zapomnianych i niedocenianych owoców. Ale żeby zrobić cokolwiek z agrestu, trzeba go najpierw zerwać (można też kupić na targu, ale to wersja dla wygodnych – my staramy się zdobywać wszystko własnymi rękami 😀 ). A jak wiadomo – agrest kłuje, drapie i kaleczy. No oczywiście nie owoce, ale krzaczki już tak – uzbrojone są w ostre ciernie, czasem pojedyncze, a niekiedy nawet trójdzielne – niczym trójząb Neptuna. Zrywanie agrestu nie jest trudne, ale wymaga uwagi. Należy wziąć jakiś stołek i usiąść sobie dość wygodnie, rozgarniając uprzednio pokrzywy (nasz agrest rośnie na uboczu, w kącie ogrodu, gdzie nie walczymy jakoś szczególnie z pokrzywami, więc są). A następnie oddać się powolnej pracy, medytacji, kontemplacji. I zrywaniu owoców.nalewka agrestowa

Nie wolno się spieszyć, raczej potraktować zbiory jako dobrą zabawę, rodzaj gry, kto kogo – czy zdołam okraść krzew z większości kwaśnych owoców, czy też on da radę się obronić, raniąc mnie boleśnie i skutecznie zniechęcając do dalszej pracy.nalewka agrestowanalewka agrestowa

Nalewka agrestowa – zabawa ze zbieraniem owoców

Zachęcam, by do zrywania agrestu zaprząc rodzinę. Gdy byłam mała, zbieraniem większości owoców trudniły się dzieci. Miały wakacje i wolny czas, nie musiały się spieszyć. Wpadały gromadą do ogrodu i zrywały to, co akurat dojrzewało – porzeczki, agrest, maliny, truskawki, a nawet czereśnie i wiśnie – choć tu często potrzebna była drabina. Wolno było najeść się do syta, bo owoców było zwykle tak dużo, że wystarczało do napełnienia łakomych brzuchów oraz na wszystkie kompoty, ciasta, konfitury i nalewki. Dziś dzieci mają bardziej absorbujące zajęcia – internety, fejsbuki, gry i takie tam różne. Ale do zbierania agrestu świetnie nadaje się mąż lub chłopak. Jak go zachęcić? Ja mojego zachęciłam słowami: “Słuchaj, jak zerwiesz agrest, to zrobię takie coś” – i w kieliszku wylądowała czteroletnia nalewka agrestowa. Degustacja wypadła na tyle pomyślnie, że owoce agrestu dość szybko znalazły się w misce. Żeby nie było nudno, zrywaliśmy je razem 🙂nalewka agrestowa

Porzeczka agrest – właściwości zdrowotne

Popularny krzew agrestu to pod względem botanicznym Porzeczka agrest (Ribes uva-crispa L.), zwyczajowo nazywana agrestem. W stanie dzikim występuje w Europie, Azji, Afryce. W Polsce to zwykle roślina uprawiana, dość często dziczejąca. Właściwości agrestu powinny docenić zwłaszcza osoby, które skarżą się na zmęczone oczy. Agrest jest bowiem skarbnicą luteiny, która wspomaga pracę narządu wzroku. Poza tym owoce agrestu zawierają liczne witaminy i składniki mineralne, dzięki którym wykazuje także inne działania zdrowotne.nalewka agrestowa

Agrest zawiera kwasy – jabłkowy i cytrynowy – oraz pektyny, które wspomagają trawienie. Polecany jest zwłaszcza osobom, które zmagają się z zaparciami, wzdęciami i innymi dolegliwościami trawiennymi. W tym pierwszym przypadku pomogą zwłaszcza suszone owoce. W owocach agrestu znajduje się też sporo magnezu oraz witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację oraz łagodzą objawy stresu. Owoce te wspomagają również pracę układu moczowego, a także pomagają oczyścić organizm z toksyn.nalewka agrestowa

Agrest jest bogaty w substancje o działaniu alkalizującym i pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Owoce agrestu mają korzystny wpływ na przemianę materii i są niskokaloryczne – jedna garść (50 g) dostarcza zaledwie 22 kcal. Poza tym agrest ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15. W związku z tym bez obaw mogą sięgać po niego nawet osoby chore na cukrzycę. Można jeść owoce na surowo lub przeznaczyć agrest na przetwory – dżemy, konfitury, kompoty, nalewki. Zawiera dużo pektyn, więc idealnie nadaje się na galaretki. A dziś u Hajduczka “robi się” nalewka agrestowa…nalewka agrestowa

Nalewka agrestowa – nadzwyczajnie pyszna – skład

  • 1 kg agrestu
  • 500 g cukru
  • laska wanilii
  • nieduży kawałek świeżego imbiru
  • 750 ml wódki 40%
  • 250 ml spirytusu (95-96%)

nalewka agrestowa

Nalewka agrestowa – przygotowanie

  1. Owoce agrestu (najlepiej czerwonego, ale może być każdy) całkowicie dojrzałe, miękkie i zdrowe umyj pod bieżącą wodą i osącz na sicie. Włącz sobie jakiś ciekawy film i w międzyczasie cierpliwie obierz agrest z resztek ogonków i dna kwiatowego. Jak się robi podwójną porcję (ja robię), to film musi być wciągający 😀nalewka agrestowa
  2. Obrany agrest wrzuć do sporego słoja, moje mają około 1,7 litra pojemności. Lekko rozgnieć owoce – tak, aby popękały, ale nie zmieniły się w miazgę.nalewka agrestowa
  3. Dodaj przyprawy – imbir obrany i pokrojony w cienkie plasterki oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii.nalewka agrestowa
  4. Do słoja wsyp cukier i na koniec zalej wszystko alkoholem.nalewka agrestowa
  5. Słój zamknij szczelnie i postaw go na słonecznym parapecie na przynajmniej dwa tygodnie (można na dłużej, do miesiąca).

    nalewka agrestowa
    Dwie porcje nalewki agrestowej
  6. Po u pływie zalecanego czasu odcedź owoce na sicie (nie wyrzucaj ich, zrobimy z nich w przyszłości świetną konfiturę/dżem – czekaj więc na kolejny agrestowy wpis). Płyn wlej do butelek i pozostaw do sklarowania na około 2 miesiące. Wówczas zlej nalewkę z nad osadu do czystych butelek, a resztę przefiltruj – najlepiej przez filtr do cedzenia mleka – jest o wiele lepszy i skuteczniejszy od filtra do kawy i innych znanych sposobów 🙂

nalewka agrestowanalewka agrestowanalewka agrestowanalewka agrestowanalewka agrestowanalewka agrestowaNalewka agrestowa powinna dojrzewać przez co najmniej pół roku. Jest wyborna, a jej barwa zależy od koloru użytych owoców – im więcej czerwonych kulek, tym bardziej różowa nalewka. Jednak niezależnie od koloru owoców – uzyskasz pyszny, kwaskowy trunek o lekkim agrestowym posmaku. I pamiętaj, czteroletnia nalewka agrestowa każdego zachęci do zrywania agrestu 🙂nalewka agrestowa

Przepis na nalewkę z agrestu dołączam do akcji:
RÓBMY PRZETWORY! 5.

Tutaj znajdziesz inny przepis z agrestem w roli głównej – pyszne ciasto. Wielu uważa, że to najlepsze ciasto świata!

Ciasto agrestowe

Ciasto agrestowe

Źródło

nalewka agrestowa

Powiązane wpisy

4 thoughts on “Nalewka agrestowa

  1. Uwielbiam agrest i zjadam go zawsze w dużych ilościach prosto z krzaków.
    Twoja nalewka ma zachwycający kolor. Dziękuję za dołączenie przepisu do przetworowej akcji 🙂

  2. Lubie tutaj zaglądać 🙂 Robię nalewki ale agrestowej nie robiłam jeszcze. Zachęciłaś mnie skutecznie i zamierzam nadrobić to jeszcze w tym roku 🙂 Pozdrawiam serdecznie Pola 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *