Zupa ze świeżych pomidorów

Dziś zupa ze świeżych pomidorów, ostatnia już w tym sezonie. Ale tym razem to nie będzie zwykła pomidorówka z makaronem lub ryżem, tyle że ze świeżych pomidorów. O nie! Ostatnie już, smętnie wiszące na krzaczkach pomidory gruntowe zasługują na coś szczególnego! Tym bardziej, że podczas dni włoskich w Lidlu kupiłam świeże tortelloni z gorgonzolą i orzechami włoskimi. To one zainspirowały mnie do przygotowania sycącej, jesiennej pomidorówki, pełnej włoskich smaków.zupa ze świeżych pomidorów

Ostatnia w sezonie zupa ze świeżych pomidorów

Ja wykorzystałam nasze gruntowe pomidory, jeszcze świeże, choć z pewnością już ostatnie. Jednak zupa wyszła tak smaczna i sycąca, że pewnie ugotuję ją jeszcze niejeden raz później, wykorzystując konserwowane krojone pomidory, o których wspominałam w tym wpisie. Ty możesz użyć własnych pomidorów ze słoika albo nawet z puszki, kupionych w sklepie. A ponieważ późnojesienne pomidory nie są już tak pięknie czerwone, jak latem, dodałam do zupy dobry koncentrat pomidorowy. Dobry, czyli bez soli, cukru i konserwantów. Po prostu zagęszczona pulpa pomidorowa, taka, jakiej użyłam także do przygotowania pysznego keczupu z cukinii.zupa ze świeżych pomidorów

Ta moja zupa ze świeżych pomidorów to właściwie danie jednogarnkowe, bardzo wygodne do przygotowania w małej kuchni z maleńkim palnikiem, w pokoju w akademiku, podczas remontu albo jako danie biwakowe czy piknikowe. Warto ten przepis zapamiętać – może się przydać w różnych awaryjnych sytuacjach, a także podczas letnich podróży, spływów kajakowych i pikników. Bo to nie jest zwyczajna pomidorówka… No już, czas na przepis 🙂 zupa ze świeżych pomidorów

Zupa ze świeżych pomidorów (lub zupa z pomidorów z puszki) – skład

  • 1 duża cebula, obrana z łupinek i pokrojona w kosteczkę
  • 5 ząbków czosnku, obranych z łusek i przeciśniętych przez praskę lub posiekanych
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • 1 łyżka suszonego oregano (w sezonie może być jak najbardziej świeże)
  • 1 łyżka słodkiej, sproszkowanej papryki
  • 2-3 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzika, np. brązowego cukru)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowegozupa ze świeżych pomidorów
  • 500 g świeżych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, może być świeżo ugotowany albo np. bulion z obierek lub z koncentratu
  • paczka świeżych pierożków włoskich (250 g) – mogą być jak moje, z gorgonzolą i orzechami włoskimi, ale mogą być dowolne – ze szpinakiem i ricottą albo z mięsem, tylko grzybowe nie za bardzo tu pasują – pierożki powinny być świeże, ewentualnie mrożone, nietrudno dziś takie kupić
  • 3 duże garście młodego szpinaku, około 150 g (o niego też dziś nietrudno, a w razie braku – myślę, że nada się również mrożony, ale w całych liściach)
  • 1 kubek (200 ml) śmietanki kremówki 30%
  • garść tartego parmezanu lub sera typu parmezan
  • sól i pieprz do smaku

zupa ze świeżych pomidorów

Zupa ze świeżych pomidorów – przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane lub oliwę. Delikatnie podsmaż na tłuszczu posiekaną cebulę, po chwili dodaj czosnek, a następnie przyprawy: oregano, słodką paprykę, syrop z agawy (albo inny słód, ja następnym razem wypróbuję na przykład syrop z daktyli), nieco mielonego pieprzu i szczyptę soli.zupa ze świeżych pomidorów
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmaż przez krótką chwilę.zupa ze świeżych pomidorów
  3. Teraz dodaj pokrojone pomidory świeże, ze słoika lub z puszki. Gotuj wszystko przez 5 minut. Dodaj gorący bulion i doprowadź całość do wrzenia.zupa ze świeżych pomidorów
  4. Czas na dodanie do garnka z zupą świeżych pierożków tortelloni lub tortelini, zależnie od Twojego wyboru. zupa ze świeżych pomidorówSprawdź na opakowaniu, jak długo powinny się gotować, bo różnie z tym bywa, ale nasza praktyka pokazuje, że te podane czasy są zawsze trochę zbyt krótkie. Cóż, może my po prostu lubimy rozgotowane kluchy, ale o gustach się nie dyskutuje, potrawa ma smakować biesiadnikom. Dlatego po upływie zalecanego przez producenta czasu po prostu wyjmij jeden pierożek na talerz i sprawdź, czy stan jego ugotowania Ci odpowiada. Jeśli tak – przystąp do dalszych kroków, a jeśli nie – gotuj całość jeszcze przez jakiś czas.zupa ze świeżych pomidorów
  5. Gdy już pierożki będą ugotowane, dodaj do garnka opłukane liście szpinaku. Przemieszaj łyżką, by się sparzyły, ale nie powinny długo się gotować.zupa ze świeżych pomidorów
  6. Teraz dodaj do garnka śmietankę kremówkę, wymieszaj.zupa ze świeżych pomidorów
  7. Na koniec wsyp do zupy tarty ser parmezan lub inny podobny, przypraw ewentualnie pieprzem i solą. Wymieszaj jeszcze raz wszystko i nalewaj na talerze.

zupa ze świeżych pomidorów

Parmezan wspaniale zagęszcza i doprawia zupę, dzięki czemu staje się ona tak samo syta, jak większość potraw jednogarnkowych. W dodatku danie gotuje się naprawdę szybko. Podana porcja pozwoli najeść się 3-4 osobom, jeśli będzie to po prostu danie jednogarnkowe podane na obiad lub kolację. Jako zupa na pierwsze danie zaspokoi apetyt większego tłumku chętnych 😉 zupa ze świeżych pomidorów

Ta zupa jest naprawdę pyszna, szybka i bardzo sycąca. Smacznego!zupa ze świeżych pomidorów

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *