Surówka z rzodkiewki powstała z inspiracji niedawnym wpisem na blogu Olgi Smile. Ostatnio wciąż kiszę rzodkiewki (a to jakaś impreza, a to warsztaty, więc jestem niejako przymuszona). A ja tymczasem najbardziej lubię surowe rzodkiewki. Najlepiej takie opłukane, obrane i chrup-chrup – do dzioba. Uwielbiam! Ale surówka z rzodkiewki też daje radę, zwłaszcza według propozycji Olgi – z ogórkami małosolnymi i innymi dodatkami. Pyszna, świeża i chrupiąca, więc polecam!
I nie myśl sobie, że nie lubię kiszonych rzodkiewek. Uwielbiam, zachwalam i propaguję, gdzie tylko się da. Ostatnio podczas imprezy Noc Bibliotek we Wronkach. Moje kiszone rzodkiewki smakowały chyba wszystkim. Dzieci i dorośli pałaszowali, aż im się uszy trzęsły – nie masz pojęcia, jaka to radość dla producenta i propagatora kiszonek! Uczestnicy mieli też możliwość przygotowania własnych kiszonek w malutkich słoiczkach i zabrania ich do domu, by ukisiły się i dojrzały do jedzenia. Skwapliwie korzystali z tej możliwości, co bardzo mnie cieszy! Mam nadzieję, że ich własne kiszonki udadzą się doskonale. A przepis na kiszone rzodkiewki znajdziesz tutaj:
Ale dziś ma być nie o kiszonych rzodkiewkach, a o surowych, które są głównym składnikiem wiosennej sałatki.
Surówka z rzodkiewki – skład
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 cebulki dymki
- 5 ogórków małosolnych
- 1 kalarepka
- koperek lub natka pietruszki albo inna ulubiona zielenina (np. żółtlica, podagrycznik)
- 2-3 łyżki majonezu (może być wegański)
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprz do smaku
Jak przygotować surówkę z rzodkiewki?
- Umyj i obierz rzodkiewki, odcinając im liście i korzonki. Kalarepę obierz ze skórki. Obierz też ogórka sałatkowego (to nie jest absolutnie konieczne, jeśli masz ogórka z delikatną skórką).
- W cieniutkie plasterki pokrój rzodkiewki, kalarepkę (po uprzednim rozdzieleniu na ćwiartki po to, by plastry nie były zbyt duże), ogórki małosolne i obranego zielonego ogórka.
- Posiekaj dymki i koperek (lub inną zieleninę), dodaj do miski.
- Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z majonezem i dodaj sos do miski z pokrojonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie, przypraw odrobiną pieprzu i soli.
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne są niezbędne w tej sałatce. Pewnie da się je kupić w sklepie, na przykład w warzywniaku, ja jednak najchętniej przygotowuję je sama. Przepis na ogórki małosolne znajdziesz tutaj:
Gotową surówkę z rzodkiewek i małosolnych ogórków podaj do obiadu albo na lunch lub lekką kolację. Taka wiosenna sałatka pasuje też dobrze do kanapek czy do pudełka lunchowego, możesz ją więc zabrać na drugie śniadanie do pracy, szkoły, na uczelnię. Smacznego!