Sok z czarnej porzeczki z sokownika

Dotychczas sok z czarnej porzeczki robiłam w garnku, tak jak tutaj. Ale ostatnio pożyczyłam sokownik od rodziców, a raczej od mamy. Kupiłam go na życzenie ojca ze cztery lata temu. Tato miał nadzieję, że skłoni mamę do robienia domowych soków, he he 😀 Czy kobietę koło 80-tki można zmusić do realizacji zadań, których ona nie chce? Nie czuje się na siłach, nie ma dość energii, boli ją kręgosłup i w ogóle nie lubi pić soków? No nie, nie dało się namówić mamy do wyciskania soku w sokowniku, więc stał sobie w kartonie, nigdy nie rozpakowany, z paragonem w środku. Ojca nie ma już z nami, a mama z pewnością nigdy nie użyje sokownika. Więc pożyczyłam go sobie, bo po co ma się marnować?

sok z czarnej porzeczki

Sokownik tak, ale nie aluminiowy!

Mając sokownik ze stali nierdzewnej, bardzo łatwo jest przygotować domowy sok z dowolnych owoców. Ten stary sokownik, używany przed laty przez mamę, był aluminiowy. O zgrozo, niby samo zdrowie z domowych soków, a nikt wtedy nie myślał o tym (a może raczej nie wiedział), że aluminium w obecności kwasów staje się niebezpieczne. W garnkach aluminiowych nie wolno dusić ani gotować kwaśnych czy słonych potraw. Soki owocowe (czyli kwaśne produkty) w połączeniu z wysoką temperaturą uwalniają z aluminiowych garnków szkodliwy glin. Pierwiastek ten w całości odkładany jest w wątrobie i może prowadzić zarówno do niewydolności tego organu, jak i przyczynić się do rozwoju raka. Nerki filtrują glin niezbyt wydajnie. Aluminium jest też posądzane o przekraczanie bariery krew/mózg, co może prowadzić do powstawania chorób neurologicznych, między innymi np. choroby Alzheimera. Więcej i dokładniej o aluminiowych zagrożeniach w kuchni przeczytasz tutaj.

Ale tatowy sokownik jest już na szczęście stalowy, zadbałam o to 🙂

sok z sokownika

Sok z czarnej porzeczki z sokownika – skład i sposób przygotowania

  • owoce czarnej porzeczki, umyte i pozbawione szypułek
  • cukier (albo ewentualnie inna substancja słodząca, ja używam cukru)

czarna porzeczka

Do dolnego garnka sokownika wlej wodę, mniej więcej 1/3 objętości. Ustaw pozostałe naczynia (czyli garnek do zbierania gotowego soku i na nim garnek na owoce, ten z dziurkami). Wsyp czarne porzeczki. Wielkość garnka spokojnie pozwoli na użycie na raz około 4-4,5 kg owoców. Możesz od razu dodać cukier, ale wtedy nie da się regulować jego zawartości w gotowym soku. A parownik pozwoli na uzyskanie soku także bez cukru, więc ja tak właśnie robię. Wsypuję więc porzeczki, układam pokrywkę i włączam średni płomień gazu. Wężyk do zlewania soku warto zaczepić gdzieś wysoko (ja zaczepiam o uchwyt górnego garnka), żeby sok nie kapał na kuchenkę czy podłogę. Trzeba garnek ogrzewać długo i powoli. Tu nie warto się spieszyć, nic mnie nie goni. Nie muszę stać przy piecu, nad garnkiem. Nie muszę mieszać ani pilnować. Pełen komfort!

sok z czarnej porzeczki

Mój sok z czarnej porzeczki ogrzewałam przez około godzinę na średnim ogniu, zlałam większość uzbieranego płynu wężykiem do innego dużego garnka, po czym zmniejszyłam płomień do minimum i oddałam się oglądaniu kolejnego odcinka serialu. A sok tak sobie pykał po troszeczku i powoli przez kolejną godzinę+ – czyli mocno ponad godzinę. Na koniec wyłączyłam palnik i poszłam spać, a sok sobie kapał w cieple jeszcze przez jakiś czas. Rano rozmontowałam garnek i zlałam resztę soku do tego innego dużego garnka. Tego z wczoraj.

sok porzeczkowy

Sok z czarnej porzeczki – słodzenie i pasteryzacja

Zmierzyłam objętość odcedzonego soku i okazało się, że uzyskałam 2,5 litra płynu. Słodzić można dowolnie, ale ja nie chciałam mieć syropu, tylko sok. Taki lekko kwaśny i lekko słodki. Dodałam więc 250 g cukru na każdy litr płynu, czyli u mnie – 625 g cukru. Zwykłego, białego, taniego. Zamiast niego możesz użyć cukru trzcinowego albo dowolnego innego słodzika, zwłaszcza, jeśli nie możesz spożywać cukru. Miód nie bardzo tu się nadaje, bo trzeba ten sok z wybraną substancją słodzącą zagotować.

sok z czarnej porzeczki

Wytłoczony sok z odpowiednią ilością cukru (lub np. ksylitolu) zagotuj na średnim ogniu. W międzyczasie przygotuj butelki albo słoiki i nakrętki. Możesz je wyprażyć w piekarniku, ja swoje wyparzam wrzątkiem i to wystarcza. Do wysterylizowanych butelek rozlej gorący sok i od razu zakręcaj wyparzonymi nakrętkami. Pozostaw do wystudzenia, nie wymagają dodatkowej pasteryzacji. Przechowują się w spiżarni bardzo dobrze. Sok po otwarciu butelki dobrze jest rozcieńczyć wodą – będzie mniej skondensowany i łatwiejszy do picia. Smacznego i na zdrowie!

sok porzeczkowy

Jak wykorzystać resztki?

Z pozostałych po tłoczeniu soku owoców przygotowałam dżem (podobnie jak tutaj) i nastawiłam ocet. Jak zrobić ocet z porzeczek? Tak samo, jak wszystkie inne octy. Receptura jest stała i zawsze taka sama. 1/3 pojemności słoika to surowiec, z którego robisz ocet. Reszta to przegotowana woda i cukier (najzwyklejszy, najtańszy – i tak zjedzą go bakterie, a nie Ty). Proporcje wody i cukru też są zawsze jednakowe – 4 kopiaste łyżki cukru na litr wody. O szczegółach wytwarzania domowego octu najwięcej dowiesz się w tym wpisie, tutaj. I jeszcze tu – klik. Rozmaite moje octy znajdziesz po prawej stronie od wpisu, pod obrazkiem zatytułowanym “Domowy ocet” (po prawej stronie widać go w komputerze/laptopie, nie mam pojęcia, jak to wygląda w telefonie). Na wszelki wypadek załączam link do strony wyszukiwania – tutaj. Na zdjęciu dwa nowe octy – z czerwonych i z czarnych porzeczek. Nic się nie zmarnowało!

ocet z porzeczek

Przepis na sok z czarnej porzeczki, tym razem z sokownika, dodaję do akcji:

Do słoików na zimę
Róbmy przetwory! 5.

Wszelkie procedury związane z tłoczeniem soku w sokowniku pięknie opisała Ania – tutaj: https://aniagotuje.pl/przepis/domowy-sok-z-sokownika. 

Jeśli jednak nie masz sokownika – również możesz łatwo przygotować domowy sok (albo syrop, to zależy od ilości cukru) z czarnej porzeczki. Po przepisy zajrzyj tutaj:

Sok, nalewka i dżem z czarnej porzeczki

sok z czarnej porzeczki

6 thoughts on “Sok z czarnej porzeczki z sokownika

  1. Jak robisz ocet? Zalewasz woda czy octem jablkowym? Ile lyzeczek cukru na 1l? Napiszesz o wlasciwosciach takiego octu?

    1. Monisiu, już poprawiłam wpis, dodając szczegóły. Teraz na pewno dasz sobie radę 🙂
      A właściwości octu – przede wszystkim aromatyczno-smakowe. Ponadto witamina C, antocyjany i pektyny, czyli to, co mieści się w owocach czarnej porzeczki.

  2. W tym roku nie robiłam (jeszcze) soków w sokowniku, albowiem jury w postaci Hurmy i Czeredy jednogłośnie stwierdziło, że te zasypywane ze słoja są lepsze w smaku. I mają rację. Jednak gdy surowca jest bardzo dużo (np. winogrona w jesieni) albo gdy owoce są twarde wtedy sokownik – tylko stalowy – bardzo się przydaje. To, co zostało po moich sokach zostało przerobione na konfitury, dżemy i frużeliny, ale wyparki po sokowniku – pójdą na ocet!

    1. Hurma i Czereda maja rację. Ja też nastawiłam taki babciny sok, który naciąga na słonecznym parapecie. Ale już mi się słoje wyczerpały (choć kupiłam nowy zapasik) i siły też – chciałam mieć to wreszcie z głowy. Zresztą taki sok z niewielką ilością cukru też ma swoje zalety. W zimie wykorzystuję go do przygotowania czegoś podobnego do glogga z Ikei – będzie przepis, ale później 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *