Crumble z brzoskwiniami i czarną porzeczką

W przerwie przerabiania ogromu owoców upiekłam szybkie crumble z brzoskwiniami i czarną porzeczką. Taki smaczny, pocieszający przerywnik, bo tych owoców naprawdę jest dużo! Udało nam się kupić 20 kg czarnych porzeczek, więc mogę trochę poeksperymentować. O tym, jak w tym roku postanowiłam je przetworzyć, dowiesz się niebawem. Niektóre wcześniejsze pomysły znajdziesz w tym wpisie, a że teraz mam naprawdę dużo owoców – mogę zrealizować tych pomysłów znacznie więcej. Praca jest żmudna, jednak daje dobre efekty i dużo satysfakcji 🙂 Oczywiście – to są głównie przetwory, bo nie da się zjeść zbyt dużo porzeczek na raz. Ale szybkie ciasto kruszonkowe z porzeczkami się da 😀 Aromatyczne crumble upiekłam na podwieczorek drugiego dnia zmagań. To chyba najłatwiejsze ciasto, jakie można wymyślić – dojrzałe, pachnące owoce przykryte chrupką kruszonką migdałową i zapieczone w piekarniku. Crumble z brzoskwiniami i czarną porzeczką – prościej już nie można.

crumble z brzoskwiniami i czarna porzeczką

Na migdałowe crumble z brzoskwiniami i czarną porzeczką potrzebne będą:

  • 4-5 dużych brzoskwiń (lub nektarynek)
  • 150 g czarnej porzeczki
  • 100 g masła + ćwierć łyżeczki soli
  • 50 g mąki (używam jasnej orkiszowej, może też być zwykła pszenna) – 2 kopiaste łyżki
  • 80-100 g cukru (pół szklanki)
  • 50 g drobno zmielonych migdałów
  • 2 garście płatków migdałowych, czyli około 60 g (można użyć nawet więcej)
  • opcjonalnie : 1-2 łyżki likieru lub nalewki z czarnej porzeczki (na przykład tej sprzed 2 lat)
  • opcjonalnie 2-3 łyżki zmielonych migdałów do wysypania formy

crumble

Crumble z brzoskwiniami i czarną porzeczką – przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj naczynie żaroodporne – wysmaruj je tłuszczem i posyp 2-3 łyżkami mielonych migdałów, które wciągną nadmiar puszczanego przez owoce soku.crumble z brzoskwiniami
  2. W misce wymieszaj masło z dodatkiem soli, mąkę, cukier i migdały, rozdrabniając je palcami tak, by powstała kruszonka. Odstaw do lodówki.ciasto na crumble migdałowe
  3. Owoce czarnej porzeczki umyj i dokładnie osusz. Brzoskwinie pokrój na ósemki. Ułóż owoce na dnie natłuszczonego i wysypanego mielonymi migdałami naczynia żaroodpornego – najpierw brzoskwinie, a na wierzchu kulki czarnej porzeczki. Możesz polać owoce 1-2 łyżkami nalewki z czarnej porzeczki (jednak jej dodatek można pominąć). Całość posyp schłodzonym ciastem i piecz przez około 25 minut, aż kruszonka się zrumieni.

crumble z brzoskwiniami i czarną porzeczką

Gotowe crumble posyp cukrem pudrem i najlepiej podaj na ciepło. Doskonale smakuje samo, jak i z gałką lodów waniliowych czy też z dodatkiem crème fraiche, mascarpone, bitej śmietany itp. Oprócz niewątpliwych zalet ma też niestety jedną wadę – barrrdzo szybko znika!

migdałowe crublemigdałowe crumble z brzoskwiniami i czarną porzeczkąowoce pod kruszonkącrumble brzoskwiniowe

Smacznego!

A jeśli zechcesz upiec inne crumble – z rabarbarem (choć to akurat można łatwo zmienić, owoce mogą być dowolne), a przy tym bezglutenowe i wegańskie – koniecznie zajrzyj tutaj:

Rabarbar z kokosową nutą – pochwała crumble

kokosowe crumble z rabarbarem

Pomysł na pyszne letnie crumble z czarną porzeczką zaczerpnęłam stąd.

crumble z brzoskwiniami i czarną porzeczką

4 thoughts on “Crumble z brzoskwiniami i czarną porzeczką

    1. Może spróbuj z innym słodzikiem? Stewia, ksylitol, ertytrytol? To nie jest bardzo słodki deser, zamienniki spokojnie dadzą radę.

  1. Jak dla mnie czysty erytrytol ma coś dziwnego w smaku. Dałam 60 g erytrytolu i 40 g cukru – czyli dawka cukru na porcję jest znikoma. Tyle, że część kruszonki zniknęła jeszcze przed pieczeniem…

    1. Nie miałam okazji spróbować erytrytolu. U mnie jako zamiennik cukru (z rzadka) funkcjonuje ksylitol.
      Mam nadzieję, że mimo wszystko crumble Ci smakowało?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *