Salsa z awokado (czyli sos z awokado, pochodzący z kuchni meksykańskiej czy może raczej tex-mex) to bardziej orzeźwiająca sałatka, niż sos. Pomysł podpatrzyłam, oglądając programy kulinarne, w których gotuje Jacques Pepin. Uwielbiam oglądać go i słuchać, wiele się od niego nauczyłam. Tchnie spokojem, pewnością, profesjonalizmem. To Francuz gotujący w Stanach, więc jego kuchnia wygląda specyficznie, łączy smaki i techniki rodem z dwu kontynentów. A jak fajnie mówi po angielsku! Naprawdę przyjemnie się go słucha i patrzy na mistrza kuchni.
Salsa z awokado najczęściej jest używana w naszej kuchni jako smakowity dodatek do dań meksykańskich. Czasem jednak zastępuje zwyczajną sałatkę pomidorową. Zwłaszcza wtedy, gdy kupię pyszne, średnio dojrzałe awokado i papryczki jalapeno, a także wtedy, gdy trzeba ożywić jakieś mdłe danie, dodać mu charakteru.
Salsa z awokado – skład
- 1 owoc awokado
- 1 duży, mięsisty pomidor albo odpowiednia ilość mniejszych (pomidora musi być nieco więcej niż awokado)
- czerwona cebula albo spora szalotka
- 1-2 papryczki jalapeno (może być więcej, dodaj tyle, ile lubisz)
- sok z limonki albo cytryny
- oliwa z oliwek
- natka kolendry lub pietruszki
- ewentualnie sól
Salsa z awokado – przygotowanie
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę (nie wyrzucaj jej, jeszcze Ci się przyda). Wyjmij miąższ łyżką ze skórki. Pokrój go w niedużą kostkę i włóż do miski.
- Dużego dojrzałego pomidora (powinien być większy niż awokado) sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Jeśli skórka jest delikatna – nie musisz tego robić. Z pomidora usuń gniazda nasienne z sokiem i pestkami (zawierają zbyt dużo wody) ale nie wyrzucaj ich, tylko dodaj do jakiejś potrawy z pomidorami (zupy, sosu, przecieru). Pomidora również pokrój w niedużą kostkę i dodaj do miski z awokado.
- Cebulę lub szalotkę obierz z łusek i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski.
- Papryczkę jalapeno pozbaw pestek i również pokrój w drobną kosteczkę. Spróbuj jedną z nich, aby ocenić ostrość (bywa różna). W razie potrzeby użyj także drugiej papryczki. Gotowa salsa ma być pikantna, ale nie powinna wypalać kubków smakowych, jednak zrób ją tak ostrą, jak lubisz.
- Pokrój niezbyt drobno natkę kolendry (lub pietruszki, jeśli nie lubisz kolendry lub masz do niej utrudniony dostęp), dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
- Salsę dopraw sokiem z limonki bądź cytryny oraz sporym chlustem dobrej oliwy (Jacques Pepin nie żałuje oliwy, skrapia salsę dość obficie). Smak powinien być ostry od papryczki, słodki od pomidora, maślany od awokado i kwaskowy od limonki. Ewentualnie możesz oprószyć solą, ale ja nie używam soli do tej salsy, a i tak jest przepyszna. Dodatek soli spowoduje wzmożony wypływ wody z pomidora, warto o tym wiedzieć. Można ewentualnie posolić już na talerzu.
Z czym zjedliśmy salsę z awokado?
Tym razem salsa z awokado zagościła na talerzu obok pulpecików, ostatniej już pewnie fasolki szparagowej z naszego ogrodu i zwyczajnych ziemniaczków. Do picia podałam domowy cydr w myśl zasady, że podczas każdego posiłku trzeba spożyć jakieś dobroczynne bakterie, efekt naturalnej fermentacji. Tym razem więc nie kiszonka, a cydr służy jako probiotyk. Wyszło pysznie, a przy okazji bezglutenowo. Salsa z awokado jest naprawdę smaczna i orzeźwiająca, spróbuj!
Domowy cydr. Ten jest sprzed dwóch lat, ale w najbliższych dniach znów będziemy tłoczyć sok z jabłek i poddawać go fermentacji. Będzie świeży cydr!
Nie wyrzucaj pestki awokado!
A co zrobić z pestką awokado? Obrać z błonki, zetrzeć na małych oczkach tarki i wysuszyć. Używać jako wartościowy dodatek do koktajlu warzywno-owocowego. Więcej o pestce awokado napiszę już niebawem.
Choć głównym składnikiem salsy jest awokado, jednak bez pomidora nie może się ona obyć.
Salsa z awokado to cudowne danie kuchni meksykańskiej. Może więc warto wypróbować coś innego z Meksyku? Na przykład to (pycha!!!):