Salsa z awokado – meksykański smak

Salsa z awokado (czyli sos z awokado, pochodzący z kuchni meksykańskiej czy może raczej tex-mex) to bardziej orzeźwiająca sałatka, niż sos. Pomysł podpatrzyłam, oglądając programy kulinarne, w których gotuje Jacques Pepin. Uwielbiam oglądać go i słuchać, wiele się od niego nauczyłam. Tchnie spokojem, pewnością, profesjonalizmem. To Francuz gotujący w Stanach, więc jego kuchnia wygląda specyficznie, łączy smaki i techniki rodem z dwu kontynentów. A jak fajnie mówi po angielsku! Naprawdę przyjemnie się go słucha i patrzy na mistrza kuchni.

salsa z awokado

Salsa z awokado najczęściej jest używana w naszej kuchni jako smakowity dodatek do dań meksykańskich. Czasem jednak zastępuje zwyczajną sałatkę pomidorową. Zwłaszcza wtedy, gdy kupię pyszne, średnio dojrzałe awokado i papryczki jalapeno, a także wtedy, gdy trzeba ożywić jakieś mdłe danie, dodać mu charakteru.

salsa z awokado

Salsa z awokado – skład

  • 1 owoc awokado
  • 1 duży, mięsisty pomidor albo odpowiednia ilość mniejszych (pomidora musi być nieco więcej niż awokado)
  • czerwona cebula albo spora szalotka
  • 1-2 papryczki jalapeno (może być więcej, dodaj tyle, ile lubisz)
  • sok z limonki albo cytryny
  • oliwa z oliwek
  • natka kolendry lub pietruszki
  • ewentualnie sól

składniki salsy

Salsa z awokado – przygotowanie

  1. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę (nie wyrzucaj jej, jeszcze Ci się przyda). Wyjmij miąższ łyżką ze skórki. Pokrój go w niedużą kostkę i włóż do miski.
  2. Dużego dojrzałego pomidora (powinien być większy niż awokado) sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Jeśli skórka jest delikatna – nie musisz tego robić. Z pomidora usuń gniazda nasienne z sokiem i pestkami (zawierają zbyt dużo wody) ale nie wyrzucaj ich, tylko dodaj do jakiejś potrawy z pomidorami (zupy, sosu, przecieru). Pomidora również pokrój w niedużą kostkę i dodaj do miski z awokado.
  3. Cebulę lub szalotkę obierz z łusek i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski.
  4. Papryczkę jalapeno pozbaw pestek i również pokrój w drobną kosteczkę. Spróbuj jedną z nich, aby ocenić ostrość (bywa różna). W razie potrzeby użyj także drugiej papryczki. Gotowa salsa ma być pikantna, ale nie powinna wypalać kubków smakowych, jednak zrób ją tak ostrą, jak lubisz.jalapeno
  5. Pokrój niezbyt drobno natkę kolendry (lub pietruszki, jeśli nie lubisz kolendry lub masz do niej utrudniony dostęp), dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
  6. Salsę dopraw sokiem z limonki bądź cytryny oraz sporym chlustem dobrej oliwy (Jacques Pepin nie żałuje oliwy, skrapia salsę dość obficie). Smak powinien być ostry od papryczki, słodki od pomidora, maślany od awokado i kwaskowy od limonki. Ewentualnie możesz oprószyć solą, ale ja nie używam soli do tej salsy, a i tak jest przepyszna. Dodatek soli spowoduje wzmożony wypływ wody z pomidora, warto o tym wiedzieć. Można ewentualnie posolić już na talerzu.

salsa z awokado

Z czym zjedliśmy salsę z awokado?

Tym razem salsa z awokado zagościła na talerzu obok pulpecików, ostatniej już pewnie fasolki szparagowej z naszego ogrodu i zwyczajnych ziemniaczków. Do picia podałam domowy cydr w myśl zasady, że podczas każdego posiłku trzeba spożyć jakieś dobroczynne bakterie, efekt naturalnej fermentacji. Tym razem więc nie kiszonka, a cydr służy jako probiotyk. Wyszło pysznie, a przy okazji bezglutenowo. Salsa z awokado jest naprawdę smaczna i orzeźwiająca, spróbuj!

salsa z awokado

salsa z awokado

Domowy cydr. Ten jest sprzed dwóch lat, ale w najbliższych dniach znów będziemy tłoczyć sok z jabłek i poddawać go fermentacji. Będzie świeży cydr!

Nie wyrzucaj pestki awokado!

A co zrobić z pestką awokado? Obrać z błonki, zetrzeć na małych oczkach tarki i wysuszyć. Używać jako wartościowy dodatek do koktajlu warzywno-owocowego. Więcej o pestce awokado napiszę już niebawem.

pestka awokadopestka awokadopestka awokadopestka awokadopestka awokadokoktajl z awokado

Choć głównym składnikiem salsy jest awokado, jednak bez pomidora nie może się ona obyć.

Salsa z awokado to cudowne danie kuchni meksykańskiej. Może więc warto wypróbować coś innego z Meksyku? Na przykład to (pycha!!!):

Meksykański lunch z czarną fasolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *